İzmir şehir koalisyonu ve Başkan’ın titizliği

87’nci İzmir Enternasyonal Fuarı’nın basın toplantısını izledim geçen cuma günü. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ana sponsor Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’la inovasyon sponsoru Vestel Genel Müdürü Ergün Güler açıkladı Fuar’la ilgili görüşlerini.

Haberin Devamı


KRİZLERİN AŞILMASI
Kocaoğlu, ülkede ve dünyada yaşanan sıkıntılarda İEF’nin, fuarcılığın ve İzmir’in dünya barışına, kardeşliğine çok büyük katkı yapacağına inandığını vurguladı, “Ülkemizin, bölgemizin, dünyanın yaşadığı kriz ortamını aşabilmek için fuarların, özellikle de İEF’nin ilaç olacağını düşünüyorum” dedi. Nitekim ertesi gün Kocaoğlu’nun, “İlaç olacak” sözleri yansımıştı genelde manşetlere. Güler de sponsorluktan gurur duyduklarını, her zaman katılımcı olacaklarını bildirdi. Sancak ise üçüncü kez Fuar’ın ana sponsorluğunu üstlendiklerini belirtti, İzmir’in Türkiye’deki en önemli kentlerin başında geldiğini vurguladı, “Daha çok yücelmesini, şehrimizin dünya çapında hak ettiği noktaya ulaşmasını istiyoruz” dedi.
İŞ ALEMİNE YİNE ÇAĞRI
Bana gelince, önce Kocaoğlu’nun sponsorlukla ilgili sözlerini ileteyim. Fuar’a yine Folkart, Vestel ve Migros’un sponsor olduğunu bildirdi, “Sponsor olmak isteyen firmalara açığız. İzmir iş aleminden beklemekteyiz, umarım gerçekleşir” dedi.
DUYGU ORTAKLIĞI
Ve Sancak’ın haberlere pek yansımayan bazı sözleri: “Yerel yönetim ve merkezi hükümetin, ayrı ayrı yatırımlarını çoğalttığı, şehrin daha çok kalkınması adına, zengin işbirliklerinin sergilendiği, dayanışmanın öne çıktığı, ‘İzmir şehir koalisyonu’ tablosunun güçlenmesi de, hepimiz için sevindirici. ...İzmirli kurumların, biz işadamlarının, kamunun, hemşehrilerimizin geleceğin İzmir’ine, işte bu ve benzeri düşüncelerle yaklaşmasının çok değerli bir ‘duygu ortaklığı’ yarattığını düşünüyorum.”
HERKESİN ÇABASI GEREK
“İzmir şehir koalisyonu” kavramı ve geleceğin kentine yaklaşımların “duygu ortaklığı” yarattığı düşüncesi dikkatimi çekti. Özellikle, “Şehir koalisyonu” çok önemli bana göre. Sancak’a göre oluşmuş, ama tam anlamıyla gerçekleşmesi için her kesimin çabası gerek. Kocaoğlu ve AK Parti İl Başkanı Aydın Şengül’ün Ankara seferleri umut verici sayılabilir.
Yine de örneğin, geçenlerde Fuar’a ilgilerini ilettiğim meslek örgütleri, el ele verdikleri bazı temel projelerde elbette iktidarla yol almaya bakacak. Ama Büyükşehir’e de, muhalefet partisinden de olsa, belediyelere bilgi verip danışsalar, hatta katkı isteseler, “o koalisyon” ve “duygu ortaklığı” için çok iyi olmaz mı? Bana göre koalisyon, geleceğin İzmir’i için güçlenir. Sonuçta Sancak’ın “İzmir şehir koalisyonu” kavramı çok hoşuma gitti doğrusu.
GOLLÜK PAS GİBİ SORU
Ve de toplantının finalinde, Kocaoğlu’nun çok önemli tavrı. Başkan, konuşmasının sonunda, varsa soruları yanıtlayacağını bildirdi, ses çıkmayınca gülerek, “Ya iyi anlattık herkes anladı. Ya da anlatamadık kimse bir şey anlayamadı bu yüzden soru yok” dedi. Bunun üzerine bir meslektaşımız, “Ülkeye bu denli katkısına karşılık İzmir hak ettiğini alabiliyor mu?” gibisinden bir soru yöneltti. Hani sanki “Pası verdim golü at artık” dermişçesine.
POLİTİKAYI AYRI TUTTU
Kocaoğlu da böyle yapabilir, iktidarla zaman zaman yaşanan olumsuzlukları dile getirme fırsatı olarak görebilirdi. Ama yapmadı, “Burada Fuar’ı konuşuyoruz. Fuar’la ilgili soruları yanıtlarım” dedi. Fuar’la politikayı ayrı tutma özenini çok olumlu buldum, “Bu da şehir koalisyonu adımı. Belki açılışta özlenen dostluk görüntüleri sergilenir” dedim içimden. 87’inci Fuar’ın İzmir ve ülke ekonomisine katkı sağlayarak “ilaç olmasını”, gelen herkesin güzel zaman geçirip keyiflenmesini diliyorum.

Haberin Devamı

------
SÖZ SİZİN

BİR YAKINMA

Haberin Devamı

Son günlerdeki koku
nereden kaynaklanıyor

BUGÜNLERDE çeşitli yollarla genelde Üçkuyular, Güzelyalı, Alsancak’ta Namık Kemal Lisesi ve civarından, “Özellikle geceleri yoğun bir kanalizasyon kokusu sarıyor ortalığı, koku bazen oldukça rahatsız edici boyuta ulaşıyor” yakınmaları alıyorum. Etkililere, yetkililere duyurulur.

BİR ETKİNLİK

Sanatta Görünürlük
Festivali Seferihisar’da

AÇIK Stüdyo 9 ve 21 Eylül’de Seferihisar’da ücretsiz izlenebilecek, ‘Sanatta Görünürlük Festivali – İzmir’i düzenliyor. Festivali Lokall İzmir Kent Rehberi, Civil Society Exchange, Spaces of Culture, Seferihisar Belediyesi, Teos Kültür Sanat Derneği destekliyor. Festival ekibi Şafak Ersözlü, Bahar Nihal Ersözlü, Özgür Aydek, Sarp Keskiner, Serenay Oğuz ve Filiz İzem Yaşın’dan oluşuyor.
İKİ GÜNLÜK PROGRAM
* 9 Eylül- (Teos Yazarlar Evi Uygulama ve Araştırma Merkezi) 18.30: Tuğçe Tuna / Türkiye’de Çağdaş Dans (konuşma) 20.30: Serenay Oğuz / Boşlukları Doldur (performans)
* 21 Eylül – (Teos Marina) 20.00: Mihran Tomasyan (Çıplak Ayaklar Kumpanyası) / Sen Balık Değilsin ki (performans) 21.00 İlyas Odman / One for the Road (performans) 22.00 Gizem Aksu, Sarp Keskiner, Ivo Ivanov, Valko Chobanov / bak-IŞ (misafir sanatçı, yapım aşaması performansı)

Haberin Devamı

BİR ALINTI
Barış Kaşıkçı’dan: Geçmiş veya gelecek yoktur, sadece sonsuz bir şimdi vardır. (James Joyce)

Yazarın Tüm Yazıları