Her hemşehrimiz yerli otomobile sahip çıksın

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, geçen cumartesi günü Tarihi Havagazı Fabrikası’nda, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege ve Dokuz Eylül üniversiteleriyle gerçekleştirdiği “Küçük Menderes Havzası Sürdürülebilir Kalkınma ve Yaşam Stratejisi” çalışmasını tanıttı.

Haberin Devamı

 

Hep gündemde kalmalı
Tanıtım öncesi aynı yerde ilk yerli otomobilin İzmir’de üretilmesi için oluşturulan Takip ve İzleme Komitesi, milletvekilleriyle toplandı. Başkan Aziz Kocaoğlu, Küçük Menderes’le ilgili tanıtımda otomobil konusuna da değindi. Kocaoğlu, yerli otomobilin İzmir’de üretimini her İzmirli’nin sürekli gündemde tutması gerektiğini vurguladı, son karar verilene değin konunun sıcak kalması gerektiğini söyleyip, “Hemşehrilerimiz bu konuya sahip çıksın” dedi.

Fikir alışverişi
Ertesi gün gazetelere baktım, komitenin başkanı olan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Siyasilerle fikir alışverişinde bulunduk. Onların siyasi olarak İzmir’e sahip çıkmasını istedik. Bu fikir merkezi hükümete de gidecek. Bizim burada yaptığımız şey, İzmir olarak istek ve kararlılığımızı göstermek” demiş.
Kimler fikir alışverişinde bulunmuş? Başkan Aziz Kocaoğlu, MHP Milletvekili Oktay Vural, CHP milletvekilleri Zeynep Altıok, Tuncay Özkan, Ali Yiğit, Murat Bakan, Özcan Purçu, Tacettin Bayır, Atilla Sertel, Mustafa Balbay ve CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, komite üyeleri Ender Yorgancılar, Faruk Güler, Mehmet Tiryaki, Fatih Uysal, Neşe Gök, Abdullah Baysak ve Bertuğ Ösen.

Haberin Devamı

Acaba neden gelmediler
Katılım listesinde AK Parti milletvekillerinin olmadığını görünce merak ettim. Toplantıya çağrılmadıklarını düşünmek bile istemedim. İyi de katılmama gerekçeleri neydi? Bir açıklama yapıldıysa, ben kaçırmışım. Neyse, vardır bir nedeni.

 

BİR DEMET ‘KÖRFEZ GEÇİŞİ’ GÖRÜŞÜ

Projenin anlamını
çözmek çok zor

KÖRFEZ Geçişi Projesi konusunda İzmir’de farklı görüşler var. “Bu proje İzmir’in olmazsa olmazı” diyen de var, “Gerekli değil” görüşünü dile getiren de... Ben de projeye tereddütlü bakanlardanım... Ve de Sıtkı Şükürer’in önceki gün Hürriyet Ege’deki yazısından alıntı:

Denize girme hayali
“... Sözü Narlıdere ile Çiğli arasında planlanan köprü ve tüp geçitli projeye getirmek istiyoruz. Tamam, her şeye karşı çıkan ‘istemezükçü’ izlenimi vermek istemiyoruz. Ama bu projenin hakikaten anlamını çözmek çok zor. Bu haliyle 3.5 ile 5.5 milyar Türk Lirası arasında mal olacağı söyleniyor. Tamamı tüp geçit olsa maliyet 2 milyar lira artacakmış. Mevcut proje; köprü ayakları ve oluşturulacak adacıklar sebebiyle körfez sirkülasyonunu olumsuz etkiliyor. Bilimsel raporlarla bu durum sabit. Bu durumda itiraz edenler arasında Aziz Kocaoğlu da var. Bu haliyle sanki ‘denize girilebilir körfez’ hayali bitebilir.

Tabii ki elzem değil

Haberin Devamı

Peki, bu yatırım elzem mi? Tabii ki değil. Sınırlı talep zaten arabalı feribotlarla sağlanıyor. Hani gerekirse birkaç araç daha alınır. Onun yerine, bahse konu yatırım tutarı İzmir’e harcansa, altyapı, ilave metro ve ikinci çevre yolu dahil pek çok sorun rahatlıkla çözülür. Galiba bu projeyi aklı selimle tekrar masaya yatırmak ve tartışmak gerekiyor.”

 
Bu haliyle
destek yok

İZMİR Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu’nun da Körfez Geçişi Projesi’ne itirazları var: “Bu proje, Gediz Deltası ve İnciraltı’nı yok edecek. Gediz Deltası 40 bin hektarlık alanda gerçek bir doğal faunaya sahip. Yüzlerce çeşit kuşun, flamingoların yaşadığı ve ürediği Kuş Cenneti, faklı ağaç türleri burada. Keza İnciraltı gibi dünyanın her yerinde rastlanamayacak bir doğal lagün ve kent ormanı infial edilecek. Projeye, gelişmeye elbette karşı değilim ama bu haliyle desteklemiyorum.
Ne katkısı olacak
... Bu proje İzmir’e ekonomik ve sosyokültürel ne fayda getirecek? İzmir’in 50 yıllık planlamasına ne katkısı olacak? Bu proje İzmirliye ücretsiz mi olacak? İzmirli karşıya büyük meblağlar ödeyip geçmez.”

Haberin Devamı

Başkan’a sorular
Gruşçu, “Ben tüp geçişi istiyorum. Yapın kardeşim” diyen Başkan Aziz Kocaoğlu’na da sorular yöneltmiş: “Körfez Geçiş Projesi, İzmir’in 2030 ulaşım vizyonu ve stratejisi kapsamında yer alıyor mu? Bu projenin İzmirliye hizmet edeceğine inanıyor mu? Gediz Deltası, Kuş Cenneti ve İnciraltı’na vereceği zarar için ne düşünüyor? Zarar görmeyeceğine garanti verebiliyor mu?”

SÖZ SİZİN

KARŞIYAKA’dan bir görüntü. Aracını park edeceğin yeri iyi seçeceksin. Yoksa lüks bir çöp kutusu haline gelebilir. (Murat Gökerti - Bornova İçin Çözümler)

Her hemşehrimiz yerli otomobile sahip çıksın



BİR İDDİALI OYUN İZMİR’DE

Bir Yaz Gecesi Rüyası
29-30 Kasım’da

Her hemşehrimiz yerli otomobile sahip çıksın

SHAKESPEARE’in ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’ oyunu 29 ve 30 Kasım’da İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Anadolu Salonu’nda sahneleniyor. Oyun görsel yapısı ve ilginç tasarımıyla seyirciye unutamayacağı masalsı bir gece sözü veriyor.
Çok ünlü oyuncular
Oyunun başrollerini ise ödüllü oyuncular Levent Üzümcü, Neslihan Yeldan, Sezai Aydın ve Arda Aydın paylaşıyor. İlginç akrobatik detayları, kırmızı kadife perdeleri ve sahne tekniğinde devrim yaratan orman efektiyle sergilenecek oyunun biletlerine www.mobilet.com adresinden ulaşılabiliyor.
-----------------------------

Haberin Devamı


BİR ALINTI
Gürol Tulunay’dan: Üzenlerin, üzüldüğü vakit de gelir. (Yunus Emre)

Yazarın Tüm Yazıları