Havamız nasıl

HAVA bugünlerde ilkbaharı anımsatırken, özellikle geceleri soğumaya başladı. Yine burunlara linyiti andıran kirlilik kokusu geliyor. Geçen şubat ayını anımsadım, aynı başlıkla bir yazı yazmıştım. Metreküp başına en fazla 90 olan hava kirletici partikül maddenin birçok bölgede aşıldığını iletmiştim ve özetle şöyle demiştim:

Haberin Devamı

 


“Hava kirliliği her zaman gündemdedir ve bunca doğalgaz kullanımına karşın çözüldüğünü de sanmıyorum. Geçen aralık başında çıkan haberler de bu kanımı destekliyordu. Çünkü kirliliğin, sağlıksız havanın bir alt kademesi olan ‘hassas’ düzeyde olduğu iletilmişti.”
TEMİZ YAKIT KULLANILMIYOR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, kirliliğin ısınma için kullanılan yakıtların kalitesizliğinden kaynaklandığını vurgulamış, “İzmir’in en büyük sorunlarından birisi, doğalgaz gibi temiz yakıt kullanılmıyor. Sebebi, İzmir’deki yoğun gecekondulaşma. Bu yapıların kentsel dönüşümle yenilenmemesiyle her kış bu tür sıkıntıları yaşıyoruz. Bakanlık olarak temiz yakıt konusunda kararlar aldık. Biri doğalgaza geçilmesi konusu. Diğeri ise kömürün kalitesi. 2017’de temiz hava ve ölçüm istasyonlarının hizmete girmesiyle hava kalitesini online izleme fırsatımız olacak” demişti.
SANAYİNİN DE PAYI ÖNEMLİ
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil Kınay da Aliağa’daki ağır sanayi tesislerinden kaynaklı hava kirliliğinin yıl boyunca sürdüğünü, kışın ısınma kaynaklı kirlenme de eklendiğinde sorunun büyüdüğünü söylemiş ve eklemişti: “Sanayi tesisleri, taş ocaklarıyla ilgili sorunu çözmeden doğalgaz ve daha az kirletici yakıt kullanımının teşvik edildiği önlemler kalıcı olmaktan uzak. Üstelik kentin farklı ve gelir seviyesi düşük bölgelerinde kullanılan yakıtlarla ilgili sorunun sosyal boyutunun da çözülmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

 
Yanıt bekleyen sorular
HAVA kirliliği konusundaki yazımda etkililere, yetkililere sorular yöneltmiştim, yineliyorum:
* İzmir’de bir zamanlar kömür depoları, satıcıları sıkı denetlenirdi. Şimdi de sıkı denetim var mı?
* Denetim konusunda yetki karmaşası var mı? Belediyeler devre dışında mıdır, sorumlu mudur?
* İzmir’de gecekondular tümü kentsel dönüşümle yenilenene kadar hava kirliliği sürecek mi?
* Sözü edilen istasyonlar kurulup, hava kalitesi online izlendiğinde ne olacak? Havayı kirletenler cezalandırılacak mı? Hava kalitesinin kötü olduğu belirlenince ne yapılacak?
* Düşük gelirli ailelere torbalarla kömür yardımı sürüyor mu? Sürüyorsa, kömürün kalitesi nasıldır?
* Başta Aliağa’dakiler olmak üzere, sanayi kuruluşları, hava kirliliği açısından denetleniyor mu?
* Hava kirliliği ölçümleri sık sık yapılarak, sonuçları vatandaşla paylaşılacak mı?
* Değerler sağlığı tehdit edici boyuta ulaştığında, vatandaş uyarılacak mı? (Maske takın, dışarı çıkmamaya çalışın gibi...)
* Şimdiki değerlerin sağlığa olumsuz etkisi ne boyuttadır?
Rahat soluk almak için etkili ve yetkililerden yanıt bekliyoruz.
SON SÖZ: İzmir dışında Muğla, Aydın, Denizli, Uşak, Balıkesir, Manisa, Çanakkale’nin de havasını merak ediyorum, temiz mi, kirli mi?

Haberin Devamı

 
BİR ÖNEMLİ AÇIKLAMA
İllerin durumu
açıklanıyor
TÜRK Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Başkanı Dr. Nilüfer Aykaç Kongar, bugün ve yarın İstanbul’da “Artık Yeter” diyerek hava açısından en temiz ve en kirli illeri açıklayacaklarını bildirdi. Ülkemizde her gün 75 yurttaşın hava kirliliğinden yaşamını yitirdiğini vurgulayan Kongar, “Dernek olarak son iki yılda yaptığımız araştırmalar, Türkiye’deki hemen tüm illerin tüm istasyonlarında yapılan dış ortam kirlilik ölçümlerinin insan sağlığı açısından izin verilen sınırları 5 kata varan oranlarda aştığını göstermiştir” diyor.

Havamız nasıl

 
BİR SIKI DENETİM
Dikili’de geçit yok
DİKİLİ Belediyesi gezici zabıta ekipleri, katı yakıt satış noktalarını denetledi. Zabıta Müdürü Bülent Dalfesoğlu, “Havaların soğuması ile kömür satan işletmeler denetimi sıklaştırdı. Vatandaşlarımızın bir şikayetleri olduğunda 671 43 13 numaralı telefonu aramalarını rica ediyoruz” dedi.

-----

BİR ETKİNLİK

Bir zeytin dalı yeter

Haberin Devamı

BUGÜN Urla Uzunkuyu Köyü’ndeki Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde “Dünya Zeytin Günü” etkinliği var. Saat 13.00’te Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, müzeyi açacak. Müze, çini, seramik fotoğraf sergileri gezilecek, Dr. Ender Saraç, Prof. Dr. Murat Gençbay, Sefa Taşkın, Coşkun Aral’ın katılacakları panel düzenlenecek. Program sonunda bölgesel gösterimi ve Evrim Ateşler’in konseri var.

-----

BİR ALINTI
Engin Yavuz’dan: Kimisi için umut, gözleri görmeyen birine gökkuşağını anlatmak kadar zor ve imkansız... (Not defterimden.)

Yazarın Tüm Yazıları