Çarşı esnafında çok ciddi yaprak dökümü mü var

GAZETELERDE Kemeraltı ile ilgili iki haber... Biri, “Kemeraltı’na hayat öpücüğü”, “Tarihi çarşı eski günlerine dönecek” başlıklı...

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı Çarşısı’nı yeniden ayağa kaldırmak üzere hayata geçirmeyi hedeflediği projelerin ilk aşamasında bölgenin atıksu altyapısını ele alacakmış. Öncelikle yağmur sularının bölgede toplanması önlenecekmiş. Sonra üst örtü ve zemin kaplama yenilenmesine geçilecekmiş. Gayet güzel, gerçekten de tarihi çarşı böyle dokunuşları hak ediyor...


2 BİN 500 KEPENK KAPANMIŞ
Ve de ikinci haber Egedesonsöz’den... Hiç de iç açıcı değil. Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, özetle şöyle demiş:
“Türkiye genelinde esnaf zor durumda, sadece Kemeraltı ile sınırlı bir durum değil. 12 bin esnaftan bugün 8 bin 500 esnafa geriledik. Bugün çarşımızda sadece eylül ve kasım ayları içerisinde, 2 bin 500 esnaf kepenk kapattı. Dolar ve euronun yükselmesi, piyasada sıcak paranın dönmemesi, ekonomik belirsizlik, siyasi konjonktür, bütün bunlar vatandaşın alışveriş yapmasına engel durumlar.

Haberin Devamı


ÇÖZÜM BULUNMAZSA KÖTÜ
Vatandaş alışveriş yapmazsa, bizim esnaf mal satamazsa ayakta kalamaz. Bir çıkış bulmamız gerekiyor. Bir çözüm bulunmazsa çok sayıda esnafın ekonomik sonu demektir. Bu insanlar sadece kapatmakla kalmadı birçoğu icralık oldu, iflas edenler var. Böyle devam ederse çok zor günler yaşarız.”


İŞ DÜNYASINDAN AÇIKLAMA YOK
Egedesonsöz’ün haberi gerçekten vahim... Düşünün Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Kaya, üç ayda 2 bin 500 esnafın dükkanını kapattığını söylüyor. 25 değil, 250 değil, 2 bin 500. Bu rakam Çarşı’daki olumsuz tabloyu gözler önüne seriyor. Bildiğim kadarıyla bu rakamlar ve Kaya’nın sözleriyle ilgili bir düzeltme yapılmadı. Yani bugün itibarıyla bu açıklama geçerli. İş dünyasından da herhangi bir yorum çarpmadı gözüme.


HEPSİNE KOLAY GELSİN
Çarşı’yla ilgili çeşitli yorumlar yapılabilir. “Vatandaş neden gitmiyor”, “Eski günlere nasıl dönülebilir” gibi sorulara yanıt aranabilir. Alışveriş merkezlerinin rolü tartışılabilir. Merak ediyorum, çok mu olağandır bu esnaf tablosu da pek kimse oralı olmadı? Tüm esnafımıza, “Allah yardım etsin, kolay gelsin” diyorum... Ve düşünüyorum: “Büyükşehir’in çabası tabii ki olumlu. Ama Çarşı’da durum böyleyse, altyapı, üstyapı, yağmur suyu kimin umurundadır?”

-----

SÖZ SİZİN

Haberin Devamı

Yorum gerekirse şöyle mi demek gerek:

Biz kesin adam oluruz!?...

Plastik atık kumbarasından çıkanlar - Işık TEOMAN

Ağaç değil sanki çöp kutusu - Can GÖKERTİ

Çarşı esnafında çok ciddi yaprak dökümü mü var

-----

BİR SANATÇI YAKINMASI

O galeri
ne olacak

İZMİR sanat ve kültür yaşamında, Kültür Bakanlığı İzmir Resim Heykel Müzesi, Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi galerileri kadar, Konak’taki İş Bankası İş Sanat Galerisi’nin de önemli işlevi vardı. İş Bankası bu galeriyi İzmir’e çok mu gördü ne? İzmirliler ve sanatçılar bu galeriyi geri istiyor.
DUYARSIZ KALAMAZ
Hatta İzmirli sanatçılar, öğretim üyeleri ve üniversite öğrencileri galerinin kapatılmaması için imza toplayıp İstanbul’a göndermişti. Binadan galerinin tabelası indirilmediğine göre hala bir ümit var demektir. İş Bankası, İzmirlilere ve sanatçılara duyarsız kalamaz. Galerimizi istiyoruz. Çetin EROKAY

-----

Haberin Devamı

BİR ÖZEL ETKİNLİK

Beden Zihin ve Ruh
Sağlığı Festivali bugün

DOĞAYI ve doğalı seven İzmirlilerle ülkemizin bu alandaki ilk organizasyonu olan “Naturel Beden Zihin ve Ruh Sağlığı Festivali” bugün ve yarın Konak’taki Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Festivali Dr. İnci Erkin ve İlker Erkin, saat 11.00’de “2017 Tıp Nobelini Kapan Saat” başlıklı konuşmayla açacak.


İLGİNÇ KONU VE KONUŞMACILAR
Festivalde Dr. Ender Saraç “Bedensel ve Ruhsal Arınma”, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer “Cittaslow Tarımsal Politikalar”, Sevgi Karaca da, “Çin Yüz Okuma Sanatı” konularıyla yer alacak.

-----

BİR ALINTI

Engin Yavuz’dan: Herkes aynı şeyden hoşlanmaz ki... Kimi gider dikeni koparır, kimi gülü... (SENECA)

-----

Haberin Devamı

 
BİR ÇAĞRI:
BU SESE KULAK VERİN

Onlar anamız, karımız, bacımız... Onlar çocuklarımızın anası... Onlar sevgilimiz, nişanlımız. canımız... Onlar mahalle, okul, iş arkadaşlarımız... Onlar yaşam yoldaşımız... Onlar sevgi, şefkat, aşk, saygı ister... KADINA ŞİDDETE HAYIR

Yazarın Tüm Yazıları