Bu festival neden daha görkemli hale gelmesin

BODRUM Uluslararası Bale Festivali öncesinde etkinliğin fikir babası Ankara Devlet Balesi Sanatçısı Oğuz Özlem’in görüşlerine, önerilerine yer vermeye çalışırım. Yarın başlayacak 16’ncı festivalle ilgili reklam ve tanıtımda geç kalındığını savunan Özlem ne diyor:

Haberin Devamı


“Artık kronik hale gelen Bodrum Kalesi’ndeki sahnenin fazlaca yetersizliği, büyük bale gruplarının sayısını azaltması, eser seçimindeki zorluklar ve kısıtlamalar yakışmıyor. Neden bu festival bir Aspendos Festivali gibi görkemli hale gelmesin, Avrupa Festivaller Birliği’ne girip, maddi manevi Bodrum için bir kazanç sağlamasın? Bodrum Kalesi’ndeki sahnenin tadilatı nedeniyle programın Bodrum Antik Tiyatrosu’na alınması büyük bir şans oldu. Bunu birçok kez dile getirdim.


BODRUM’U BALIKÇI’DAN ÖĞREN
Asırlar evvel bu yerde söyleyen, çalan ve dans eden insanların hoş sohbet tuluatlarında, ‘Buraya gelin, o sanat denen güzel şeyleri burada yapın, ben buradayım ve hazırım’ yankılanıyor. İşte, bu güzellikleri dile getiren Bodrum aşığı Simon Meliksetyan, yazdığı dizelerde bakın ne diyor?
Bodrum’u Halikarnas Balıkçısından öğren,
O zaman demirlersin gemini ebediyen,
Ebediyen kalırsın Bodrum’un kucağında,
Ruhunuz dinlenir, bu güzellikler arasında.”

Haberin Devamı

 
PROGRAM
1 Ağustos: ZORBA (Ankara Devlet Opera ve Balesi)
3 Ağustos: COSTROROMENO FLANENCO (İspanya)
8 Ağustos: BALE YILDIZLARI AKŞAMI (Viyana Devlet Opera Balesi Birliği)
11 Ağustos: DON KİŞOT (Koreografi: Marius PETİPA, Sahneye koyan ve düzenleyen: Ayşen SUNAL SAVAŞKURT, Müzik: Ludwig MINKUS)
15 Ağustos: FRIDA (Ankara Devlet Opera ve Balesi) Koreografi: Özgür ADAM İNANÇ, Müzik: Arturo MARQUEZ - Jose PABLO MAUCAYO – Can AKSEL

-----

SÖZ
SİZİN

BİR YAKINMA
Klima motorları kentlerin
bütününe zarar veriyor

“Yazı, boya kötü de klima motoru iyi mi?” başlıklı yazınızda, “Peki, klima motorları tarihi eserlere zarar vermiyor mu?” diye de sormuşsunuz. Vermez olur mu! Ama onlara bakıp koruma gayretinde olanlar ortalarda hiç yok.
Klima motorları kentlerin bütününe zarar veriyor. En başta korkunç bir görüntü kirliliği ortaya çıkarıyor. Gezdiğim yerlerde gözüm bu çirkinliklere takılır. Geçenlerde Karabağlar’da SSK Hastanesi önünden geçtim, sağlık kontrollerim için Ege Üniversitesi Hastanesi’ne gittim. Şehrin bulvarlarından geçtim. Her yer klima motorları kirliliği ile dolu.

Haberin Devamı


ALMANYA’DA ÇATILARDA
Uzun yıllardan beri Almanya’da önemli bir görevde bulunan arkadaşım, “Almanya’da duvarlarda tek klima motoru görülmez. Klima motorları çatılardadır” demişti.
Acaba böyle bir uygulamaya gidilemez mi?


YETKİLİLERE GÖREV DÜŞÜYOR
Güzellikleri yanlış uygulamalarla kirletmek kimsenin hakkı değildir. Hatırlayacaksınız, Burhan Özfatura’nın Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde diklemesine duvarlara monte edilmiş tabelalarla mücadele edilerek, bu çirkinlikler ortadan kaldırılmıştı.
Büyükşehir Belediye Meclisi, tabelaların ancak duvarlara yatay konulabileceği hususunda karar almıştı. Şimdi yetkililerin bu tür konular üzerine eğilmeleri gerektiğini belirtmek istiyorum. Haluk NARBAY

Yazarın Tüm Yazıları