Başkan adaylarından otizm dostu kentler için söz istiyoruz

BUGÜN bir bildiriye yer vermek istiyorum. Türkiye Otizm Meclisi çatısı altında toplanan otizm sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerden beklentilerini içeren ortak bir bildiri. İşte, bildiride yer alan istekler:

Haberin Devamı


“Yerel seçimlere çok az bir zaman kalmışken, Türkiye’nin farklı bölgelerinde otizm alanında faaliyet gösteren 86 dernek, 5 federasyon ve 7 vakfı temsilen, yerel yönetimlerimize talip olan tüm başkan adaylarımıza ortak çağrıda bulunmak ve onlardan bir SÖZ ALMAK istiyoruz.


4 MİLYON KİŞİ İLGİLİ
Bugün ülkemizde 1 milyonu aşkın otizmli bireyin yaşadığı tahmin edilmektedir. Anne, baba ve kardeşleriyle bakıldığında otizm yaklaşık 4 milyon insanımızı etkilemektedir. Günümüzde otizmin görülme sıklığı her 59 doğumda 1’e yükselmiştir. Şehirlerimizde, günlük hayatımızda hepimizin yaşadığı bilinen zorluklara ek olarak, otizmli bireyler ve aileleri farklı bazı diğer sorunlarla da mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Bizler, sağlık hizmetlerinden alışveriş mekanlarına, berberlerden müzelere, tatil mekanlarından parklara, spor olanaklarına kadar kentin tüm unsurlarının OTİZM DOSTU olmasını bekliyoruz ve bunun için yerel yönetimlerimize talip olan adaylardan SÖZ istiyoruz.

Haberin Devamı


GÜRÜLTÜNÜN SONU KRİZ
Gürültüden arınmış kentler istiyoruz: Gereksiz yere çalınan bir korna, sonuna kadar açılmış bir müzik, bağıran bir satıcı... Bunlar otizmli bir bireyin krize girmesine ve ailesiyle birlikte zor anlar yaşamasına neden oluyor. Kentlerimizde sakin, kriz korkusu yaşamadan dolaşmak istiyoruz.


EMANET EDİLECEK EVLER
Geçici bakım evlerine ihtiyacımız var: Otizm ile yaşayan aileler, çoğunlukla çocuklarını yalnız bırakamadıkları için, günlük işlerini yapmakta güçlük çekmekte, bir doktor muayenesine gitmekte bile zorlanmaktadır. Bu yüzden çocuklarımızı belli bir süreliğine gönül rahatlığı ile teslim edebileceğimiz, yetkin kişilerin çalıştığı bakım evlerine ihtiyacımız var.


GELİŞİMDE SPOR ÇOK ÖNEMLİ
Spor salonlarına, sahalarına, yüzme havuzlarına ihtiyacımız var: Otizmli bireylerin bireysel gelişiminde sporun önemli bir rolü var. Otizmli bireylerin spor etkinliklerinde bulunabileceği spor salonlarına, sahalara, yüzme havuzlarına ve uzman spor eğitmenlerine ihtiyaç duyuyoruz.


KAMU ÇALIŞANI EĞİTİLMELİ
Kamu çalışanlarının otizm konusunda eğitilmesini istiyoruz: Toplu taşımada görevli personel başta olmak üzere, kamusal alanda hizmet sunan kişilerin otizm konusunda farkındalıklarının geliştirilmesi de bizlerin hayatının kolaylaşmasında önemli bir rol oynayacaktır.

Haberin Devamı


TOPLUMUN AYDINLANMASI
Toplumda otizmin bilinirliğinin artırılmasına yönelik etkinliklerde destek istiyoruz: Otizmin bilinirliğinin artması, bizlerin yaşamını kolaylaştıracaktır. Bu amaca yönelik olarak düzenlenen seminer, sempozyum, dernek faaliyeti, söyleşi, aile toplantısı gibi etkinliklerde yerel yönetimlerin otizm STK’ları ile işbirliği içinde olmasını, aktif rol almasını, maddi ve manevi desteğini bekliyoruz.


ÇALIŞMA OLANAKLARI GEREK
Otizmli bireylerin çalışabileceği işyerleri, iş imkanları istiyoruz: Otizmli bireylerin aktif iş hayatına katılabileceği çalışma yerlerinin, iş imkanlarının oluşturulmasını, artırılmasını istiyoruz. Otizmli bireyler için dile getirdiğimiz bu talepler, diğer tüm engel gruplarındaki bireylerin ve ailelerinin de yaşamını kolaylaştıracak hususlardır. Önümüzdeki yerel seçimlerde tüm siyasi partilerimize ve adaylara başarılar diler, ülkemiz için bu seçimlerin hayırlı olmasını temenni ederiz.”

Haberin Devamı


Türkiye Otizm Meclisi Yürütme Kurulu (Detaylı bilgi ve irtibat: (0232 236 81 19)
e-posta: yonetim@turkiyeotizmmeclisi.org
web: www.turkiyeotizmmeclisi.org

-----

BİR ETKİNLİK
Ersözlü bugün
kitabını imzalıyor

GAZETECİ, şair, yazar Ünal Ersözlü, Karakarga Yayınevi’nin yayımlayıp kısa sürede üçüncü baskısını yapan yeni kitabı, ‘Tanrının Yaşam Kılavuzu’nu bugün 14.00-16.00 saatleri arasında Alsancak’taki Yakın Kitabevi’nde imzalıyor. Ersözlü’nün çok sayıda baskı yapan bir önceki kitabı Dört Gün Buda Üç Gün Zorba’yı da aynı yayınevi yayımlamıştı.


DERİN UYKUDAN UYANMALIYIZ
Ersözlü, Tanrının Yaşam Kılavuzu’nun sunumunda, “İnsanlığın yeni bir dünyanın kapısını cesaretle çalmaya ihtiyacı var, ama bu kapıyı hep birlikte çalabilmek, değişimi önce kendimizde yaşamak; ‘kendiliğimizin’ ve bağlı olduğumuz ‘bütünün’ farkına varabilmek için, çok derin bir uykudan uyanmalıyız” diyor.

-----

Haberin Devamı

BİR DUYURU
İzmir Life dergisini aldınız mı?

Başkan adaylarından otizm dostu kentler için söz istiyoruz

-----

BİR ALINTI
Barış Kaşıkçı’dan: Sana kullanılmamış bir gök getirsem/ Haftalardır ellerimde ufalanıyor/ Ne yapsam ne tutsam nereye gitsem/ Ben sana mecburum sen yoksun (Attila İlhan)

Yazarın Tüm Yazıları