Aşı uzmanından aşı gerçekleri

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Aşı Geliştirme Merkezi ve Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Yüksel Gürüz’ün, ‘alarm’ aşamasına gelen aşı karşıtlığıyla ilgili görüşlerini aldım. Gürüz’ün görüşlerinin, bilimsel terimlerden sadeleştirmeye çalıştığım özeti:

Haberin Devamı

 

“Dünyadaki tüm olumsuzluklara karşın yaşam süresindeki iyileşme, sağlıktaki gelişmeler, özellikle aşılar ve temiz su kullanımı çalışmalarına bağlıdır. Aşı karşıtları, ‘Aşı yaptırmasam ne olur, ya korumazsa, aşılar sizi kısırlaştıracak, yavaş yavaş hasta edip öldürecek, içinde zehirli maddeler var, aklınızı kaçırtacak’ gibi dedikodular yayıyor. Net söylemeliyim aşı/serum üretimi sağlık sektöründeki en kontrollü, uzun ve güvenilir testlerden geçirilen süreçtir. Bir aşının insanlarda kullanılması 10 yılı bulabilir, yüz milyonlarca dolarlık bütçeleri tüketir.
KONSERVEDEKİ CIVA KADAR
Ve en moda tartışma: ‘Aşılardaki alüminyum alzheimer, civa bileşenleri otizm yapıyor...’ Aşılarda zararlı mikropların üremesine karşı cıva bileşenleri kullanılırdı. Thimerosal böyle bir bileşendir, tüm bilimsel çalışmalar yan etkisi olmadığını göstermiştir. Bir doz aşıdaki thimerosal, 90 gramlık bir ton balığı konservesindeki cıvaya eşittir.
HER ŞEYDE ALÜMİNYUM
Allum (alüminyum bileşeni) aşılarda en sık kullanılan etkinlik artırıcı maddelerdendir. Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 9’u alüminyumdur. Bitkilerde, suda, havada da bulunur. Orkide (dondurma ve sahlepte kullanılır), çay ve çimende yüksek oranda vardır. Tencereler, folyo, saklama kapları, bazı meyve ve sebzeler, bira, şarap, baharat, mısır gevreği, süt ürünleri, bebek mamaları ve balda bile bulunur.
GÜNDE 7-9 MİLİGRAM ALINIR
Normal bir insan yiyip içtikleriyle günde 7-9 miligram alüminyum alır. Uçaklar, dış cephe ve çatı malzemesi, boyalar, akaryakıt, sigara filtreleri, antiasit ilaçlar, terleme önleyici spray/deostikler de bolca içerir. Aşılardaki alüminyum ise çok azdır. Hepatit A, difteri-tetanos, haemophilus, influenza tip B ve pnömokok aşılarında alüminyum kullanılır. Kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği gibilerde yoktur.
BİR LİTRE MAMAYLA AYNI
Aşıdaki alüminyum miktarı 1 litre çocuk mamasındakiyle eş değerdir. Yeni doğanlara ilk 6 ayda tüm yapılan aşılarla yaklaşık 4.4 miligram alüminyum verilir. Aynı dönem beslenmede anne sütüyle 7, hazır mamayla 38, soyalı gıdalarla 117 miligram alüminyum alırlar. Söylenenler bilimsel veriye dayanmıyor, kafa karıştırmaktan başka bir şey değil.

Haberin Devamı

 
KULAK VERELİM

Haberin Devamı

* Otizmle ilişki kurulamaz
Kızamık-kabakulak, kızamıkçık aşısını otizmle ilişkilendiren kişi, doktor bile değildir. Çoğu otizm olgusu aşılama takviminde çocuklukta teşhis edildiği için ilişkilendirilmeye çalışıldı. Modern tıp hala otizme neyin yol açtığını bilmiyor. Ama thimerosalin yapmadığı kesin. Aşılarda 2000’lerden beri thimerosal yok. Ama otizm artmaya devam ediyor.
* Çiçek ve çocuk felci için gerek var mı?
Çocuk felci ve çiçeğin kökü aşıyla kazınmıştır. Aslında aşılar kendi başarılarının kurbanı olur. Zaman içinde dünyanın yaşadığı dram unutulur. Ama unutmayın: ‘Su uyur düşman uyumaz.’
* Hastalansa da hafif geçer
Hiçbir aşı yüzde 100 korumaz. Aşılananlar hastalansa bile tablo çok daha hafif geçer. Boğmaca aşısı olanlar hastalansa da, normal seyrinde gelişen zatürre, ansefalit gibi tablolar nadiren gerçekleşir.
* Apartman ilaçlaması örneği
Toplum sağlığı için birey bağışıklığı önemlidir. Apartman ilaçlaması gibi, bir daire yaptırmaz ise oraya kaçan haşere geri gelecektir. Aşıyla sadece kendinizi değil, aşılanamamış, programı tamamlayamamış küçük çocuklar, bağışıklık sistemi baskılanmış ve çok yaşlı bireyleri de koruduğunuzu unutmayın.
* İçeriğinde zehir var mıdır?
Aşıdaki tüm bileşenler zehirleme düzeyine ulaşmayacak kadar küçüktür. Bir armutta aşıdakinin 600 katı formaldehit bulunur. Zehirlenme doza bağlıdır. Aşırı su bile zehirleyebilir.
* Çocukların bağışıklık sistemini bozmaz
Çocukluk çağındaki aşılar astım, otizm, epilepsi, öğrenme-gelişme geriliği, aşırı duyarlılık benzeri hastalığa yol açmaz. Çocuklarımız günlük yaşamlarında doğadaki yaklaşık 2 bin- 6 bin bağışıklığı etkileyen mikroorganizmayla karşılaşır. Tüm aşıları yaptıran kişinin karşılaştığı sayı 150’dir.”

-----

Haberin Devamı

BİR ALINTI
Barış Kaşıkçı’dan: Dayanılmaz olan aslında yaşam değil, insanlarmış. (Franz Kafka)

Yazarın Tüm Yazıları