Ciwan’dan içli bir mektup

Ciwan Haco son derece aralıklı olarak yeni albüm çıkarmasına rağmen her zaman popülerdir, hep hatırlardadır. Bir önceki albümü ‘Veger’i beş-altı yıl önce çıkarmıştı. Çok özlendi, çok beklendi ve nihayet ‘Felek’le geldi.

Haberin Devamı

Ciwan’dan içli bir mektup
Kürtçe müziğin en büyük isimlerindendir Ciwan Haco; aynı zamanda en farklı ve yetkin olanlardandır. Çok da popülerdir. Farklı ve yetkin olanın çok popüler olmasına nadiren rastlanır müzik piyasasında. Ama Haco örneğinde bir mucize gerçekleşmiş, öyle olmuş. Başka örnek vermek gerekirse, tıpkı Bülent Ortaçgil gibi, Mazhar-Fuat-Özkan gibi.
En yakın rakibi Şivan Perwer her türden gündelik gelişmeyi kullanır, popülerliğini ayakta tutabilmek için her fırsatı kollar ve her türden politik gelgitler yaşar/yaşatırken, Haco sessiz ve sedasızdır. Albümünü çıkarır, şarkısını söyler ve evine (ya da stüdyosuna) çekilir, dinleyeni ya da seyredeni müziğiyle baş başa bırakır. Ona göre, konuşulması gereken şey müziğin bizzat kendisidir. Haklı ve doğru yolda olduğu da söylenebilir. Son derece aralıklı olarak yeni albüm çıkarmasına rağmen her zaman popülerdir, hep hatırlardadır. Bir önceki albümü ‘Veger’i beş-altı yıl önce çıkarmıştı. Çok özlendi, çok beklendi ve nihayet ‘Felek’le geldi.
Geçecek bu günler
Çok sakin, bir o kadar da hüzünlü bir albüm yapmış bu sefer. Hüzün, Haco’nun vazgeçilmezlerindendir zaten ama bu duyguyu genellikle birkaç tempolu şarkıyla dengelemeye çalışırdı. Ama yok, bu sefer boydan boya hüzün var.
Büyük ihtimalle içinde olduğumuz zamanların bir sonucu böyle oldu. İçinde yer aldığımız bütün coğrafya kaynarken, savaşın sardığı bölgelerde hayatlar altüst olmuşken, yurtdışında yaşayan Haco gibi bir sanatçı, istese de keyfi, mutluluğu katamazdı şarkılarına. Güneydoğu’dan (Mardin’den) Suriye’ye göçmüş bir ailenin çocuğu olan Haco’nun, hepimizin yüreğini delik deşik eden durumların yarattığı bezginliği daha ağırca yaşadığına hiç şüphe yok. Son albüm ‘Felek’ bütün bu ruh hallerinin yansıdığı bir albüm olmuş. Albümde yalnızca ‘Fato’ ve ‘Besna’ birer istisna sayılabilir; ama bunlar da tam değil, yarımşar istisna.
Kürtçe müziğin en önde gelen müzisyenlerinden Ayhan Evci albümün prodüktörlüğünü yapmış; miks dahil, çoğu iş ya da safhada da onun eli var. Yıllardır birlikte çalışıyorlar ve Evci, Haco’nun her duygusunu nasıl öne çıkaracağını en iyi bilenlerdendir. Bu sefer de öyle olmuş. Yaylı ve nefesli enstrümanların katkısıyla Haco’nun hüznü keskinleşmiş, elle tutulur hale gelmiş.
Bu albümün (CD ya da plak gibi) fiziki bir baskısı olmayacak, yalnızca dijital olarak çıkıyor. Bugünlerin sıkıntısına ortak olmak ya da sıkıntınıza ortak etmek istiyorsanız eğer, bir, bilemediniz birkaç tuşa basmanız yeterli.

Haberin Devamı

‘Felek’ Ciwan Haco  Red Music Digital
Ciwan’dan içli bir mektup
İçinde yer aldığımız bütün coğrafya kaynarken, savaşın sardığı bölgelerde hayatlar altüst olmuşken, Haco gibi bir sanatçı, istese de keyfi, mutluluğu katamazdı şarkılarına.

Ciwan’dan içli bir mektup
Ciwan Haco, çok sakin, bir o kadar da hüzünlü bir albüm yapmış bu sefer.

 

Yazarın Tüm Yazıları