Fenerbahçe kendisine yeni bir rakip yarattı

Haberin Devamı

F.BAHÇE, ilk yarıda rakibin haddinden fazla gelmesine neden bu kadar müsade etti?

F.BAHÇE’yi tahminimden kötü Molde’yi ise, tahminimden iyi buldum. Molde’nin böyle dirençli çıkabileceğini pek düşünmemiştik. Fakat tabii ki Fenerbahçe de Molde’nin ilk yarıda oyuna ortak olmasına yardımcı oldu.
Fernandao yoksa, F.Bahçe’nin oyun planı şudur: Temposu yüksek, kısa pas ve kısa koşulara, yani hem orta sahadan yapılacak koşulara hem de önden defans arkasına yapılacak koşulara ağırlık verilecek demektir. Burada da kilit rolü orta sahada görev yapan oyuncular oynar. Orta sahada görev yapanlar ilk 45 dakikada daha fazla yan pas veya etkili olmayan pas denemeleri yaptı. Duran topların haricinde, ceza sahasına giren yok. Van Persie’nin bir kaç defans arkasına yaptığı denemeleriyse ofsaytla sonlandı. Burada hata Van Persie’den çok, ona bu topu oynayanlarındı. Mesela Nani’ye doğru zamanda atılan doğru topun bir benezeriyle Van Persie hiç buluşamadı. Onun için de özellikle Meireles ve Ozan’ın -hadi Mehmet çok sık girmiyor-, bu denemeleri sık yapmaları lazım. Kendilerine topla veya topsuz pozisyon üretmeliler. İlk 15’te Molde neredeyse daha net pozisyonlara girdi. Bir kafa vuruşu ve bir ayak vuruşu, gol olabilirdi.

Haberin Devamı

DİEGO’YU ARIYOR

İki 11 çıkaracak kadar geniş kadrosu olduğu söyleniyor F.Bahçe’nin. Bugünkü kadroda bir nevi ikincicisi. Bu zenginliğin karşılığı alınıyor mu mu?

İşin zorluğu orada. Bir takımın şampiyonluğa oynayabilecek iki 11’i varsa oradan bir tane ideal 11 çıkarmak daha da zorlaşır. F.Bahçe de hâlâ bunun sıkıntısını yaşıyor.

Orta saha sıkıntısından söz ettiniz. Akla yine Diego geliyor. Yokluğu nasıl etkiliyor?

F.Bahçe’nin yaşadığı zorluk özellikle orta sahada yaratıcı bir oyuncusunun olmaması. Şunu dahi söyleyebiliriz. F.Bahçe’nin orta sahada bir Sneijder, Selçuk, Sosa veya Oğuzhan tipinde oyuncusu yok. Buna en yakın oyuncusu Diego. Onu beğenmeyenler, oynamadığı bu son maçlarda yokluğunu hissediyorlardır.

Haberin Devamı

Penaltıda hakem doğru karar mı verdi size göre?

Benim kanaatim ağır bir karar. Evet, bir temas var ancak bu yapılmış değil, alınmış bir penaltı gibi geldi bana. Hakem Atramitos maçında Van Persie’nin hareketine devam dedi, burada Ozan’ın harketine devam değil dedi. Yani bu penaltıyı çizgi hakemi verdi.

PENALTI AĞIRDI

2. devre galibiyet için Pereira nasıl hamleler yapabilir?

Yapacağı hamleler belli. Burada gözüken Fernandao ve Alper’i almak... Ama kim çıkacak? Van Perise, yapmak istiyor fakat yapabileceklerini ortaya çıkarma fırsatı bulamadı. Hâlâ Van Persie’nin dilini çözebilmiş değiller. Ya erken ya geç top atılıyor. Ancak ilk etapta gözüken Fernando oyuna girebilir kanaatindeyim. Volkan mı yoksa orta sahadan birini mi oyundan almayı tercih eder, bilemiyorum. Buna karar vermek kolay değil. Sonuç itibarıyla kaliteli olmasa da tahminlerin ötesinde sert ve mücadele eden bir takım buldu karşısında F.Bahçe. İlk yarı gösterdi ki bu oyun daha çok gole gebe.

Haberin Devamı

Kaleci Fabiona’yu nasıl buldunuz?

Fabiano mutlak güven bir kaleci değil. Bir şut çıkarabildi. Frikik ve yan toplarda kaleyi terk etmekte tereddüt etti. Alves’in geri pasında terk etti ama onda da sıkıntı yaşadı.

Penaltıya itiraz eden Nani, devamında da riskli hareketler yaptı. Neden bu kadar agresif?

Oyun böyle giderse ilerleyen dakikalarda Nani, kırmızı kart görebilir. Ne olursa olsun hakemin değiştirilmesi mümkün olmayan kararı penaltı. Bu karar verildikten sonra ona uyum göstermesi lazım. Bir futbolcu sinirlenir ama takımını eksik bırakacak hareketlere girişemez.

TOPAL DEĞİŞİKLİĞİ RİSKTİ

2. devre F.Bahçe beklenen reaksiyonu gösteremediği gibi 2 gol yedi. Neden?

Haberin Devamı

İkinci yarıda da birinci yarıdan farklı bir görüntü yok. F.Bahçe, ‘futbol en zor nasıl oynanır’ onu tercih etti. Bu da çok fazla topla oynama ve bunun getirdiği sonuç da rakibin kapanma avantajı... Kısacası Molde ne kadar basit oynadıysa F.Bahçe o kadar zoru seçti. F.Bahçe, topa bin tık yaptıysa Molde 150 tık falan yaptı. Bu tık yanlış anlaşılımasın. Bu tık dediğim pas değil, futbolcunun topla her temasından bahsediyorum. F.Bahçe 4-5 kez topla temas ediyorsa her buluşmada, Molde ikinci temasta oynamayı tercih ediyor. Bu da Molde’ye fizik üstünlük sağladı.F.Bahçe ne kadar yorulduysa Molde o kadar diri kaldı.
Elbet 2. golde Şener’in hatasını da es geçmemeli. Birebir kaldığı pozisyonda rakibin bu kadar topla kolay buluşmaması lazım. Bir defans oyuncusu rakibin arkasında kalamaz o pozisyonda.

Haberin Devamı

Pereira’nın değişiklikleri nasıl buldunuz? Topal’ı çıkarması doğru muydu?

Kendine göre doğru. Doğru nedir? Hücumda bir fazla olacağım, bunun yanında 3. gol yeme riskini de göze alacağım. Çünkü, önde oyuna devam eden Nani, Volkan, Van Persie ve Fernando’nun rakip çıkışlara cevap vermesi çok zor hatta imkansız. Dolayısıyla bu değişiklik hocanın düşündüğüne tam ters şekilde tecelli etti. Bu değişiklikten sonra Fenerbahçe istediği pozisyonları bulamadı rakibine ise 3. hatta 4., 5. gol fırsatını verdi.

OZAN ŞAŞIRTTI

Bundan sonra grupta stratejiler değişir mi?

Molde bu gruptaki hiç bir takımın umurunda değildi. Şimdi bu grupta “En az sizin kadar ben de varım” dedi. Grubun favorisini deplasmanda 3-1 yenerek başlaması olağanüstü bir avantaj. Molde şunu gösterdi: “Ben takım gibi bir takımım. Belki yüksek kalite değilim ama gerektiği gibi oynayıp istediğim sonucu alabilirim.”
Fenerbahçe ise,işini zora soktu. Nasıl soktu? Ben Fenerbahçe’yi sonra da Ajax’ı favori görüyordum ama bu akşam Molde’yi seyrettikten sonra ilerleyen maçlarda sıkıntı yaşar mı sorusu oluştu. Böyle oynarsa F.Bahçe sıkıntı yaşar. Ligde iyi oynamadı kazandı, Shakhtar’a da elendi. O zaman süre lazım diyorduk fakat artık bu gerekçeye sığınılamaz.

Ozan Tufan beklentilerden uzaktı, ne dersiniz?

Evet Ozan, beklediğim bildiğim Ozan’ın bir hayli gerisinde kaldı. Bir iki pas hatası onda bir güven kaybı yarattı. Ama oyunun önemli bölümünde fizik olarak da sahada eksikti. Sonraki haftalarda toparlar diye düşünüyorum. Çünkü o nosyonu var.

Yazarın Tüm Yazıları