Bu tarlada futbol bile yetişmez!

Haberin Devamı

Beşiktaş’ı nasıl buldunuz?

Beşiktaş hem bireysel olarak hem de takım olarak rakibinden kat kat üstün bir takım. Bunu da 90 dakika izleme fırsatını bulduk. Fakat bireysel olarak da takım olarak da rakibinden üstün olmak çok bir şey ifade etmiyor. Bu takım pas yapabilecek, tempolu oynayacak bir takım.

TEST EDEMEDiLER

Ama bunları yapabilmenin en önemli unsurlarından bir tanesi zemin. Zemin nerede? Zemin ararken tarla ile karşılaştık. Mersin, Trabzon ve diğer zeminlerinde olduğu gibi. İnsan utanıyor. Bir Avrupa kupası maçının böyle bir zeminde oynanması beni bir Türk olarak, bir futbolsever olarak haddinden fazla rahatsız ediyor. Bu zemin nedeniyle Beşiktaş, kalesine sadece 1 defa gelen bir takıma, 1 puan kaybederek maçı tamamladı. Rakip, kaleci Tolga’yı test dahi edemedi.
Çünkü gelen tek top gol oldu. Bir yarışma yapılsa ve futbol nerede oynanmaz diye bir soru sorsalar, tek cevap Türkiye’deki bazı zeminler olur. Ki bunu söyleyen de doğru cevabı vermiş olur. Kazanırsın kaybedersin. Bunlar önemli değil. Öncelikle futbolun oynanması için ana unsurlarını ortaya çıkarmalıyız. Sonra gördüğümüz doğru ve yanlışları konuşalım.

ACİZ (!) MİYİZ?

Futbolculara da taraftarlara da televizyondan izleyenlere de yazık. Türkiye böyle bir ülke değil. Büyük bir ülke. Türkiye, zeminlerini yapmaktan aciz bir ülke mi? Bu konuyu uzatmamın nedeni, bu maçta aklımda kalan tek şeyin zemin olması. Bu zeminlerden kim sorumlu bilmiyorum ama hepsinin bunu yapacak gücü ve parası var. Beşiktaş tempolu başladı, pozisyon üretti, Oğuzhan’ın harika frikiği direkten döndü, Gökhan çok çalıştı, Olcay denedi... Neticede maç berabere bitti ama Beşiktaş bir şey yapmadı dersek haksızlık olur. Beşiktaş, rakibinden önce zemine takıldı.

MUSTAFA SAĞLAM DEĞİLDİ

Beşiktaş 12. sakatını verdi. Bunun tek nedeni zemin mi?


Mustafa’nın pozisyonunun zeminle çok alakası yok. Bacağında, yere düştüğünde ne kadar hasarlı olduğu, bandaj ve dizlikten belliydi. Yani Mustafa tam sağlam olarak sahaya çıkmamış. Pozisyonda da o problemi nüksetti ya da buna zemin hazırlandı. İnsanlar durduk yere o bandaj ve dizlikleri kullanmazlar. Bir yardıma ihtiyaç var ki Mustafa bunu kullanıyor. Ama neticede hocası ona güvenmiş ve maçtan önce de sormuştur. Herhangi bir problem yaşar mıyız diye. O da hayır demişti. Başka türlü riske edilmez.

Haberin Devamı


İLK SONUÇLAR KAFA KARIŞTIRDI

Haberin Devamı

Diğer maç da berabere bitti. Sizce bu Beşiktaş’ın şansına nasıl etki eder?

Diğer maçtaki beraberlik Beşiktaş adına iyi olmadı. Artık her takım grupta aynı iddiayla hedefe yürümek isteyecek. Ben Partizan’ın Tottenham’dan puan almasını beklemiyordum. Tottenham da istediği düzeyde değil. Ama her şeye rağmen enteresan bir sonuç çıktı. Her takım aynı umutla gruptan çıkmanın hesaplarını yapacak.
Burada en önemli unsur içeride kazanmak, dışardan çıkarabileceğin kadar puan çıkarmak. Beşiktaş’ın grubu maçlar başlamadan önceki düşünceleri bir soru işaretiyle karşı karşıya bıraktı. Gruba bakıldığında Beşiktaş ve Totenham favoriydi. Ama bu sonuçlar kafaları karıştırdı. Esasında Beşiktaş golü yemesiydi bazı tarlalar vardır yılda 3 ürün alırsın, Olimpiyat tarlasını buna benzetirdik. 1 ekersin 3 toplarsın ama olmadı.

Haberin Devamı


BEŞİKTAŞ KALİTEDEN UZAKLAŞIYOR

Sosa’yı nasıl buldunuz?

Top kullanmasını bilen kalitesi olan bir futbolcu. Ama Beşiktaş’ın ligde oynayacağı maçlar eğer böyle bir zeminde oynanacaksa ne Sosa’dan ne de diğerlerin kalitelerini ortaya koymasını beklemek mümkün değil. Beşiktaş, Olimpiyat’ta oynayarak hem taraftarından uzaklaşıyor hem de oynayabileceği futbol kalitesinden.
Beşiktaş kendine mutlaka yeni bir alternatif stat yaratmalı. Başakşehir, Bayrampaşa, Pendik gibi, taraftarıyla daha rahat temas kurabileceği, zemini iyi olan, taraftarının daha rahat ulaşabileceği, daha ufak bir stat tercih edilebilir. Beşiktaş 7 bin kişilik bir taraftar grubu önünde Avrupa maçlarına başlıyor. Beşiktaş’ın büyük değil zemini iyi olan bir stat bulması lazım. Beşiktaş ya yeni bir yol bulacak ya da yeni bir yol yapacak.

Haberin Devamı


DAHA VERiMLi KULLANDI

Tek forvet tercihi doğru muydu?

Beşiktaş için tek forvet doğru tercih. Beşiktaş’ın sahaya çıkan kadrosunun hem kanatları daha fazla hem de orta sahayı daha iyi kullanma şansı vardı. Bunu da yaptı.

Yazarın Tüm Yazıları