Kardak geriliminde yeni gelişme

Savunma Bakanı Fikri Işık: “Gerilimi artıran taraf olmayız, ama emrivakiye de boyun eğmeyiz.”

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Yunanistan ile Kardak kayalıkları üzerine tırmanan gerilim üzerine öğle saatlerinde telefonla sorularımızı yanıtladı.Fikri Işık şunları söyledi:

·“Yunanistan son dönemlerde sınır ihlallerini artırdı. Bunlar zaman zaman Yunanistan’ın iç politikasından kaynaklanan sorunlar olabiliyor. Ama bu iyi bir şey değil.

·“İki ülke arasındaki gerilimin artmaması lazım… Yunanistan bizim hem komşumuz, hem de NATO’da müttefikimiz. Aramızda işbirliği anlaşmaları var.

. “Türkiye olarak biz ne gerilimi artıran taraf olmak isteriz, ne de bir emrivakiye boyun eğeriz. Sorunları konuşarak çözmeliyiz. Gerilimin artmaması lazım.”

Işık bu sözleri, Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un bu sabah (1 Şubat) Kardak kayalıkları etrafında, yanında komutanlarıyla beraber bir helikopter turu atıp, 1996’daki kriz sırasında ölen üç Yunanlı subayın anısına denize çelenk bırakması ardından yaptı.

Haberin Devamı

İki gün önce, 30 Ocak’ta da Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, deniz kuvvetlerine ait bir savaş gemisiyle Kardak yakınlarına gitmiş ve “Buradayız” mesajı vermişti.

İki ülke arasındaki ilişkiler son dönemde yakınlaşıyordu. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında, başta Suriyeliler olmak üzere göçmen geri kabul anlaşması, fiilen Türkiye ve Yunanistan arasındaki anlaşmayla işlerlik kazanmış, her iki ülkenin savaş gemilerinin katılımıyla oluşturulan bir NATO gücü yasadışı göçe karşı Ege’de devriye gezmeye başlamıştı.

Keza iki ülke Kıbrıs’taki Türk ve Rum toplumları arasındaki görüşmeleri desteklemiş, yıllar aradan sonra İngiltere’nin de dahliyle garantörler ile birlikte toplantı yapmak mümkün olmuştu.

Ancak 15 Temmuz 2016 askeri darbe girişimi ardından helikopterle Yunanistan’a kaçan 8 subayın Türkiye’ye iade edilmemesi ve Kıbrıs Rum hükümetinin anlaşma için Ada’da sembolik miktarda da olsa hiçbir Türk askerinin kalmamasını talep etmesi gibi gelişmeler gerilim kaynağı olmaya başlamıştı.

Askeri kaynaklar bunun üzerine hava sahası ihlal ve tacizlerinin başlamasıyla aslında 2016 için planlanan bir varlık gösterme hamlesinin geçtiğimiz hafta sonu yapıldığına işaret ediyorlar. Türkiye ve Yunanistan arasında Ocak 1996’da Bodrum açıklarındaki Kardak kayalıkları üzerinde Yunanistan’ın hak iddiası üzerine başlayan gerilim krize dönmüş, ancak ABD’nin devreye girmesiyle çözülebilmişti.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı Işık, az önceki görüşmemizde Türkiye’nin gerilimin diyalog yoluyla düşürülmesinden yana olduğunu, yeni bir krize dönüşmesine karşı olduğunu özellikle vurguladı.

Yazarın Tüm Yazıları