Cumhurbaşkanlığı kaynakları: Almanya’da halka hitap kesinleşmedi

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 7-8 Temmuz’da G-20 Zirvesi sırasında Almanya’daki Türklere hitaben konuşma yapacağı yolundaki programın henüz kesinleşmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in “Erdoğan’ın G-20 Zirvesi dışında kamuoyu karşısına çıkması, iki ülke arasındaki tansiyon göz önünde bulundurulursa uygun olmaz” demesi üzerine telefonla bilgi aldığımız kaynaklar, bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G-20 Almanya programını iptal etmesinin ise söz konusu olmadığını vurguladılar. 

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Cumhurbaşkanlığı yetkilisi sorumuz üzerine şunları söyledi: “Almanya’dan gelen açıklamaları biz de dikkatle izliyoruz. Cumhurbaşkanımızın Almanya programı şekilleniyor. Programda henüz halka hitap şeklinde bir madde bulunmuyor. Böyle bir davet var, ama şu anda Cumhurbaşkanımızın G-20 Zirvesindeki ve o çerçevedeki temasları dışında kesinleşen bir madde yok.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanların 16 Nisan halk oylaması öncesi Almanya ve Hollanda başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde siyasi konuşma yapma talepleri geri çevrilmiş, sürtüşmeler yaşanmış, Erdoğan ve bakanlar da bu duruma sert tepki göstermişti. Konu 25 Mayıs’ta Brüksel’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker arasında yapılan görüşme de de gündeme gelmiş ve bu sorunun geride bırakılması gereği üzerinde durulmuştu. Nitekim Başbakan Binali Yıldırım da karşılıklı sert açıklama ve suçlamaların üzerine sünger çekmek istediklerini söylemişti.

Haberin Devamı

Bu yıl Almanya’nın Hamburg kentinde yapılacak G-20 zirvesine katılacak Erdoğan’ın oradaki Türk toplumuna hitabı için bazı Türk sivil toplum örgütleri girişimde bulunmuştu. Cumhurbaşkanlığı kaynakları da Dışişleri de Alman makamlarına yapılan bir resmi başvuru olmadığını söylüyorlar.

Gerek terör eylemi tehditleri altında kendisi hariç 19 devlet ve hükümet başkanını ağırlayacak olan Almanya’nın güvenlik endişeleri, gerekse Almanya’nın 24 Eylül’deki genel seçimleri nedeniyle içinde olduğu siyasi rekabet ortamı nedeniyle konu Almanya’da ciddi sorun haline dönüştü.

Başbakan Angela Merkel’in Hırsitiyan demokrat Partisi (CDU) ile arasındaki farkı kapatmaya çalışan Almanya Sosyaldemokrat Partisi (SPD) lideri Martin Schulz, Türkiye’de muhalif siyasetçi ve gazetecilerin hapse atıldığını söyleyerek “Kendi ülkesinde değerlerimizi çiğneyen siyasilere Almanya’ya da konuşma fırsatı verilmemeli” demesi ardından, Dışişleri Bakanı Gabriel açıklama yapmıştı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarıysa, bunun Almanya’daki iç politika hesaplarıyla ciddi bir sorun haline getirildiğine dikkat çekerek, bunun kendi gündemlerinde önde ve önemli bir madde olmadığını söylüyorlar.

Almanya geçen hafta da, Erdoğan’ın ABD tarafından hakkında tutuklama kararı çıkartılan 12 korumasının G-20 seyahati sırasında kendisine eşlik etmemesini istemişti.

Yazarın Tüm Yazıları