Mesajlaşırken parmaklara dikkat!

İletişimimizi ağırlıklı olarak mesajlarla sağlıyoruz malum.

Haberin Devamı

Genci, yaşlısı fark etmiyor. Elinde telefonu, tableti olan herkes whatsapptan, facebooktan artık neresi olursa olsun derdini mesajlarla anlatıyor. Son derece basit bir yöntem çünkü. Bir de her an her yerde yazabiliyorsunuz bir de üstüne üstlük emojilerle ruh halinizi de rahatlıkla anlatabiliyorsunuz.  Burada da şu soru akıllara geliyor aslında. Her gün defalarca elimize aldığımız ve sayısız mesaj yazdığımız bu iletişim araçlarıyla ellerimiz acaba ne kadar zarar görüyor? Mesela çok fazla mesajlaşmak ve mesaj yazarken el ve bileğimizin uygunsuz hareketi birçok ağrı ve rahatsızlığa sebebiyet verebilmekte. Bunlardan en belirgin olanı ise De Quervain Tenosinoviti denilen başparmağa giden tendonların el bileğinde hareket ettikleri tünelde sıkışması sonucu oluşan rahatsızlık. Amerikan Hastanesi El ve Mikrocerrahi Bölümü'nde El Cerrahisi doktorlarımızdan Prof. Dr. Eftal Güdemez bu konunun gerçek anlamda uzmanı. Hastalık bilekten başparmağın üzerine doğru yayılan ağrı, el bileği ve başparmakta hareket kısıtlılığı ve şişlik şikâyeti ile kendisini gösteriyor. De Quervain Tenosinoviti, mesela yeni doğum yapmış ve emziren annelerde de oldukça sık karşılaşılan bir rahatsızlık. Atel, İlaç tedavisi ya da steroid enjeksiyonu önerilen tedavi yöntemlerinden. Ama tüm bunlara rağmen hala şikayet geçmiyorsa ameliyat, ağrısız ve kesin çözüm olarak sunulmakta. Ameliyat sonrasındaysa fizik tedavi ve rehabilitasyon görmek, bilek ve parmak fonksiyonlarının hızla eskiye dönebilmesi için önemli olabilir.

 

 

Haberin Devamı

EN SIK KARŞILAŞILAN 5 EL RAHATSIZLIĞI
Prof. Dr. Eftal Güdemez ‘e göre en sık karşılaşılan 5 el rahatsızlığı hepimizi tehdit ediyor aslında. Peki neler bunlar? Hemen yazalım:

Karpal Tünel Sendromu: Bu sendromda parmaklarda uyuşma, karıncalanma, el bileğinde ağrı, dirseğe bazen omuza vuran ağrılar, elektriklenmeler başlıca belirtiler olarak göze çarpmakta. Tetik Parmak : Bu rahatsızlıkta ise en önemli şikayet, parmağın bükülme ve açılma hareketi sırasında parmakta ağrılı bir tetikleme ve atlama hissi olmasıdır. Bazı çok ilerlemiş durumlarda etkilenen parmak, bükük pozisyonda kilitlenip kalır.

Haberin Devamı

Ganglion Kisti de elde ve el bileğinde eklemlerin ya da tendonların yakınlarında görülen şişliklerdir. En çok el bileği üzerinde ve el bileğinin iç tarafında, parmakların tabanlarının iç kısmında ve parmak üstlerinde görülür. Genellikle yuvarlak, yumuşak ve sınırları belirgin, üzeri düzgündürler. Radyolojik inceleme gerektirebilir.

El Bileği Tenosinoviti: Bu rahatsızlık da tıp dilinde De Quervain Tenosinoviti de denilen başparmağa giden tendonların el bileğinde hareket ettikleri tünelde sıkışması sonucu oluşan rahatsızlıktır. Çok kullanma, tekrarlayıcı zorlamalar, ağır kaldırma aktiviteleri ve romatoid artrit gibi bazı inflamatuar hastalıklar hastalığı başlatabilir.

Haberin Devamı

Ve Osteoatrit yani Kireçlenme : Bu hastalıkta kıkırdak tabaka yıpranır, bozulur ve dejenere olur. Sonuçta bozulan kıkırdağın altından kemik doku ortaya çıkıp, eklem hareketi sırasında kemik kemiğe sürtünmeler meydana gelir. En çok parmakların uç eklemleri, başparmak tabanında bulunan eklem ve parmakların orta eklemleri etkilenir. Özellikle başparmak taban ekleminin etkilenmesiyle başparmağın günlük yaşamdaki kullanımı bozulur ve ilerleyici tarzda ağrılar gelişir. Tüm bu rahatsızlıkları göz önüne alarak iletişimimizi buna göre düzenleyelim. Yoksa hastanelerden çıkamaz duruma geleceğiz.

 

GERÇEK İTALYAN LEZZETLERİ
Euro bu kadar çoşmuşken Avrupa’ya ve hatta İtalya’ya gidemeyip de, tadamayacağımız lezzetleri Türkiye’de, Türk Lirası üzerinden bulup da yemek son derece değerli bir olay bana kalırsa. Mesela canınız İtalyan “Burata” mı çekti ? Şöyle, günlük gelen burrata peyniri, taze roka, cherry domates, haşhaş ve pesto sos ile servis edilen bir “Burata” fena olmaz değil mi?! Hem de İtalya’ya gitmeden. Ya da domates ve pesto sosla sunulan “Kızarmış Risotto Topları”. İtalya’dan getirilen orijinal Grena Padano parmesanı ve pesto ile hazırlanan ev yapımı “Pesto Soslu Linguine”, keçi peyniri, dilimlenmiş taze domates, taze kekik ve maydanoz, karabiber ve domates soslu “Anneannemin Makarnası”, mozzarella, parmesan, beyaz peynirle tatlandırılan, taze fesleğen, panko, trüf ve beşamel sos eşliğinde servis edilen “Mac & Cheese Italiano” falan filan. Gerçek İtalyan Lezzetleri’ni tadabileceğiniz Punto restaurantları yıllardır memleket insanının ağız tadına hizmet veriyor.  Tabii İtalyan lezzetler denilince akla ilk gelen pizzaları ise yirmi farklı çeşitle menüde görmek hazların en büyüğü bana kalırsa. “Margherita, Pizza Rossa, Köfte & Patates Pizza ‘yı yemeden farkı anlayamazsınız. O nedenle taze, ev yapımı lezzetleriyle İtalyan mutfağının favori adreslerinden Punto’yu tavsiyelerim arasına alabilirsiniz. 

Yazarın Tüm Yazıları