Kınalı Eller’den milli ve yerli hareket

Güzel Adana’mız memleketin en hareketli, en dinamik, en coşkulu kentlerinden malumunuz üzere.

Haberin Devamı

Bunda vatandaşın etkisi çok büyük elbette ama yöneticilerinin de katkısı da inkar edilemez. İşte en son örnek; Seyhan Belediyesi’nin 10 numara 5 yıldız Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın büyük destek verdiği bir kadın hareketi bu. “Kınalı Eller” den söz ediyorum. Geçtiğimiz yıl İstanbul Hilton Bosphorus’un davetlisi olarak geldiler. Ve onları yaptıkları yemeklerle tanıdık sonrası da geldi zaten. Her Adana seyahatimde mutlaka uğrarım Salmanbeyli Köyü’ne bu şahane hanımların yanına ve kebap dışında bilmediğimiz son derece değerli ve leziz Adana’nın gerçek yemeklerini tadarım. Kınalı Eller, Zeydan Başkan’ın da verdiği destekle olayı bambaşka bir yöne taşıyor. Onlar artık kabına sığmıyor. Kendi köylerinde üretim yapıp satabilecekleri, yemeklerini kuşaktan kuşağa aktarabilecekleri, atölyeler düzenleyebilecekleri bir binaya, bir merkeze sahip oluyorlar.

Haberin Devamı

Kınalı Eller’den milli ve yerli hareket
 

Salmanbeyli Kadınları örnek olmalı

Salmanbeyli Kınalı Eller Kadın Kalkınma Kooperatifi yepyeni ve donanımlı binalarında Adanamız’ın özgün lezzetlerini sadece Türkiye’ye değil, dünyaya da tanıtmış olacaklar. Kooperatif Başkanı Hüsniye Gül, “Kınalı eller umudumuz oldu. El birliğiyle zorlukları yenmek için bir araya geldik” dedi. Ne kadar önemli bir söz değil mi?! ‘Umudumuz oldu’ ifadesi Anadolumuz da bir çok kadının, gencin kurmak istediği cümlenin en önemli ögesi aslında. İşte bu umudu yeşertecek, sağlam adımlarıyla onların arkasında duracak, onlara yol gösterecek kişiler Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar gibi hizmet düşkünü yerel yöneticilerin gayreti aslında. Kınalı Eller yeniden dayanışmayı, imeceyi hatırlatıyor. El birliği ile zorlukları yenmek için bir araya gelmenin faziletini ortaya koyuyor. Mottoları ise açık ve net: Yerel Mutfak, Global Lezzet. 

 

Zeydan Başkan’dan tam destek

Seyhan Belediyesi bu konuda çok hassas. Örnek bir belediye denilebilir aslında. Salmanbeyli Kadın Kooperatifi’ne destekleri de ilk değil. Belediye olarak her sene 8 bin kadına iş dünyasında istihdam sağlamış, onlar için birçok mesleki kurs imkanı sunmuş. Ciddi bir organizasyon var yani işin içinde. Zeydan Karalar’ın sözleri son derece mühim. Ne diyor başkan? “Bizim görevimiz kenti değiştiren, dönüştüren, kentte kullanılmayan zenginlikleri ortaya çıkararak onların kullanılmasını sağlamak. Salmanbeyli tarım için oldukça verimli topraklara sahip, hayvanların, sebze ve meyvelerin organik olduğu bir yer. Adana ve lezzetlerini Türkiye’ye tanıtmak bizim en büyük vazifemiz. Salmanbeyli kadınlarının temelini attığı bu atölye bir üretimhane olacak ve tüm kadınlarımıza hem üretim aşamasında hem de kendi iş yerlerini açma hayallerini gerçekleştirmesi konusunda bir örnek teşkil edecek.” İşte bu yönetim kafasıyla Türkiye gerçekten başarabilecektir. Herkese örnek olması dileğiyle.

 

Haberin Devamı

TED İzmir öğrencilerine helal olsun!

Alaçatı’nın yaz sonu organizasyonlarından artık gelenekselleşmiş Columbia PFG Alaçatı Big Fish Turnuvası’nda şahane görüntülerle dopdolu geçti. Tüm güzelliklerin yanında benim en çok ilgilendiğim ve aslında hoşuma giden deniz ve sahil atıklarını toplayan çocuklarımızın, tüm bu çirkinlikleri bir sanat eserine dönüştürmesi ve bu eseri açık arttırmada satması oldu. Kim bu gençler peki? Onlar TED İzmir Koleji’nin başarılı ve hayli duyarlı öğrencileri. 15 Eylül Dünya Çöp Toplama Günü’ne Güzelbahçe sahilini temizleyerek destek veren bu kardeşlerim turnuva boyunca çöpten müzelik bir sanat eseri meydana getirdiler. Çok da iyi yaptılar. Buraya kadar her şey çok çok güzel ve örnek alınası davranışlar. Fakat asıl güzellikse Türk Eğitim Derneği Meşale Fonu’na bağışlanmak üzere bir açık artırma yapılmasıydı.

Haberin Devamı

Kınalı Eller’den milli ve yerli hareket


Atıktan heykeli Murat Tarman satın aldı

İşte bu açık artırmada atıklardan yapılan dev balık heykelini ‘Team Wanda’ adına turnuvaya katılan iş insanı Murat Tarman’a satın aldı. Bu ne demek biliyor musunuz? Bu, Tam Eğitim Bursu kapsamında okuyan 3 öğrencinin eğitim masraflarının karşılanması demek. Geleceğimiz için umut demek, özveri demek, elini taşın altına koymak demek. O nedenledir ki bu fikrin oluşum sürecinde TED İzmir Koleji Yöneticileri’ne, o atıkları bir bir elleriyle toplayan “TED Denizcilik Kulübü” ne üye öğrenci kardeşlerimize ve Murat Tarman’a ayrı ayrı teşekkür ediyorum. O atıkları doğayla buluşturan insanları da şiddetle kınıyorum. Ha bu arada Sayın Tarman’ın satın aldığı eser, Ankara’da kısa bir süre sonra açılması beklenen Atakule Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde sergilenecek bunu da bir not olarak düşeyim.

 

Yazarın Tüm Yazıları