Haber mi? Aman uzak dursun’ deme!

Suriye’de yıllar süren dış dünyadan destekli iç savaş ha sonuna geldi, ha geliyor, bitti-bitecek derken türlü açmazlara da gebe..

Haberin Devamı

Süreci yakinen takip ediyoruz. Kıbrıs’ta ivme kazanan görüşmeleri takip ettiğimiz gibi. Ha bir de içeri de yaşananlar var tabii. Adalet yürüyüşü, Düzce’de gübre mevzusu, kurulması planlanan yeni parti vs. Neyse detaylara girersek boğuluyoruz. Hele de bu sıcak ötesi yaz günlerinde. Gerek yok takibe makibe. ‘Kim ne yaparsa yapsın yaa!’ kafası. Şeyma Subaşı röportajı ile ilgili yorumlar ya da Bülent Ersoy’lu Banu Alkan’lı geyikler daha kafa boşaltıcı. Vs. vs… derken Reuters’in ‘dijital haberler raporu’ geldi elimize. Aaaa! Memlekette, sınırımızın dibinde patlamalı, çatlamalı, ölümlü, kalımlı bunca olay oluyorken iki komşu ülke; Türkiye ve Yunanistan ahalisi haberden en uzak durmak isteyen kişiler olarak boy Suriye’de yıllar süren dış dünyadan destekli iç savaş ha sonuna geldi, ha geliyor, bitti-bitecek derken türlü açmazlara da gebe. Süreci yakinen takip ediyoruz. gösteriyor raporda. Hadi bizim seçim meçim derken günlük haber bombardımanından artık gına gelerek kafayı yeme dönemine geçtiğimiz var sayılırsa, haber duymaktan koşarak uzaklaşmamız normal sayılabilir ama Yunan Halkı’na ne oluyor ki? Gerçi herkesin derdi kendine tabi. Sıcaklardandır deyip geçelim onların durumunu da. Rapora göre vatandaşın habere güven oranı neredeyse yarı yarıya. Bu da hayli tartışılacak ve aslında anlaşılabilinecek bir durum olarak görelim. Malum gündem öylesine yoğunki! Bu kadar harala gürele içinde haberden uzaklaşıp onun, bunun eğlenceli instagram yaşantısına dalmak daha yeğ tutuluyor, bunu da anlayabiliyorum. Haberden ne kadar uzaklaşmak istersek isteyelim gerçeklerin bi’ şekilde ortaya çıkması gibi bir durum var ya nihayetinde. Yani kafayı kuma dönemi değil onu söylüyorum. Özellikle şu yangın çemberinden geçtiğimiz günlerde haberle daha haşır neşir olup, yorum yapabilen, iyi-kötü sesini çıkarabilen insanlara da ihtiyaç var. Doğru bilgilenip, sağlıklı yorum yapabilmek için… 

Haberin Devamı

Facebook’ta paylaşılan haberlere dikkat

Bu arada twitter-miwitter tamam ama ağırlıklı olarak da facebooktan haber takibi yapıyor olunması da biraz sıkıntılı bir durum. Neden derseniz, mesela kendi sayfamda duvarıma düşen kimi haber ve yorumları görüyorum da çoğu ya eski bir tarihe ait paylaşımlar ya da sahte bir hesaptan yapılan yönlendirmeli haberler. Ben bile işin içinde olduğum halde paylaşılan haber için doğru mu, yanlış mı diye kuşkuya düşebiliyorum. Sakıncalı bir durum anlayacağınız. Facebook üzerinden bu kadar bilgilendirme alan ve okuduğunu doğru sanan memleket insanına doğruları anlatmak da çok zor olabiliyor tabii. Dünya çapında önemli bir sorun bu. Galiba habercilerin yaptığı gibi alternatif haber kaynağı kullanmak en iyisi. Yani vatandaşın bir haberi farklı kaynaklarca teyit etmesi şart günümüzde. Dijital dünyanın nimetleri evet çok fazla ama kötü kalpli kişiler amacına uygun davranmayınca da sıkıntılar baş gösterebiliyor. O nedenle uyanık olmak da büyük fayda var. Yasaklamak ise tabii ki asla!  

Haberin Devamı

Kız-erkek, ilişki vs..

Yalnız kız ve erkek arkadaşlarımın – ki alayı yalnız diyebilirim- genel de ortak sorunsalı kafalarına göre birisini bulamamaları. Hadi onu da geçtim birisini bulamamaları. O kadar yalnız insanın yolunun kesişmemesi de ilginç tabii. Ya da buldum zannederlerken aslında hadisenin yalnızca yatakla ilintili olduğunu anlamaları. Ha bi de ‘zor beğeniyorum, beğendiklerim de ya evli çıkıyor ya da sevgilisi var diyen’ tayfa. Ya da para yiyiciler ve yedirmek istemeyenler, ha bir de tamam flört döneminde yaşananlar –artık her neyse- ve akabinde kızın ya da erkeğin karşısındakini arayıp sormaması. O kadar çok ki modern zamanın kozmopolit insanının bu derdi.  Mevzu aslında pek de karışık değil. Hormonlarla ilerleyen bir süreç, istekler karşılanınca da topuklama durumu. Bu, bu kadar net işte. Hormonları dizginlemek isteyenlere eski kafalı yaftasını yapıştırılmasa çok daha iyi olacak tabii. Bence, Küçük Prens’in tilkiyle dialoğunu okumakta büyük fayda var bu ara. Ne demek istediğim daha net anlaşılır!

Yazarın Tüm Yazıları