Muhammet Kösle

Her yerde boş direk

27 Aralık 2022
İki ay önceydi. Kentimizdeki belli noktalarda işim vardı. İşimi görmek için de ulaşımımı yürüyerek yapmıştım.



Bu esnada önüme çıkan boş levha direkleri dikkatime takılmıştı. Boş, yani direkler var ama üzerlerinde levhaları yok! Neredeyse her iki yüz metrede bir boş direk vardı diyebilirim. Fotoğraflarını çektim. Dört saatlik zaman diliminde 29 tane... Hem görsel kirlilik hem milli servet israfı... İki gün önce de aynı alanlardan geçtim. Direkler öylece duruyordu. Hatta bu kez yenileri de takıldı gözüme. Hangi ilgili yetkilinin derdinde? Neden olsun ki? Derdimiz direk mi desenize! Altı tanesini paylaşıyorum sizlerle. Altısı yeter bence!

BARİ ORADA OLMASIN...


ADINI açıklanmamasını rica eden engelli araç kullanıcısı olan kardeşimiz, özetimle şöyle diyor: “Hastalığım sebebiyle belli periyotlarda Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi polikliniklerinden giriş yapmaktayım. Ancak poliklinikler girişinde bulunan engelli rampası zaten başlı başına kendisi bir engeldir! Rampanın durumu kimin umuru? Burada bari olmasın ne olur!”
Zor bir durum. Hem de ardı arkası gitmeyen zorluklar... Sebebi? Aklıma birden Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Vatanını en çok seven vazifesini en iyi yapandır” sözü geldi... Ne tuhaf değil mi? Sizlere şifalar diliyorum. Allah yardımcınız olsun kardeşim.

BİRDEN ÇÖKTÜ

Yazının Devamını Oku

Israrla soruyoruz: Böyle tuvalet mi olur

25 Aralık 2022
Hürriyet Bursa gazetesi okuru olan iş insanı Melek Gezginci’nin şikâyetini 13 Aralık 2022 tarihli köşemde ‘Böyle tuvalet mi olur’ başlığımla yayımlamıştık. Melek Gezginci o yazımda:

“...Bir şirketin işletme müdürü olan arkadaşım Şeçil ile birlikte yürüyüş yapıyorduk. Acemler Metro İstasyonu girişindeki kaldırım üzerindeydik. Arkadaşım, tuvalet ihtiyacı olduğunu belirterek orada bulunan tuvalete girdi. Arkadaşım tuvalet kapısını açınca şak diye her şey ortadaydı!

DUYARSIZLIK

Neredeyse her saniye bir kişinin geçtiği kaldırımda kişi başını çevirsin ya da çevirmesin içerisi mutlak suretle dikkatlere takılacakken... Burasını yapan müthiş mühendisin böylesi bir hassas konuya bu kadar duyarsız kalmasına ne denir? Hani ‘empati yapın’ derler ya... Ben empati yapmadım. Yapılan hizmete takıldım! Böyle tuvalet mi olur? Hem de kadınlar tuvaleti, şeffaf tuvalet...” demişti.

DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Derken, Melek Gezginci yaptığı ihbarına yanıt alamayıp köşemizde de ‘ayıp giderildi’ açıklamasını okuyamayınca 21 Aralık 2022 akşamı, arkadaşı Seçil ile sadece işin neticesini görmek için Bursaspor Acemler Metro İstasyonu girişinde bulunan kadınlar tuvaletini teftişe gitmişler. Ama bu gidiş boşa gidiş olmuş! Melek Gezginci ve dublörlük vazifesini de üstlenen arkadaşı Seçil, “Israrla soruyoruz böyle tuvalet mi olur” diyor. İşin sorumlusu olun mühendisi candan tebrik etmiştim ya... Bu çok büyük ayıbı bugün de tebrik edeyim hadi! Alooo, Büyükşehir Belediyesi; orada mısınız?

TERMİNATÖR’ÜN AKRABALARI

OKURLARIMIZDAN D.K., “Fotoğrafımda görülen ezilmiş delinatörlere sıkça rast geliyorum. Onların amacı ne? Kime ne fayda sağlar? Kimin işine yarar? Nereden gelir? Fiyatını merak ettim ve araştırdım. Tanesinin 120 lira olduğunu öğrendim. Iskarta edilen binlerce delinatörler var. Bu nasıl biz zenginlik böyle?” diyor.

Yazının Devamını Oku

Scooter meselesi kabak tadı verdi!

22 Aralık 2022
Hürriyet Bursa gazetesi okuru olan Uludağ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi son sınıf öğrenci Ece, özetimle: “Son aylarda scooterlarla alakalı olarak yayımlamış olduğunuz haberleriniz için cidden teşekkür ederim.


Scooter kullanımında bile disiplinimiz yok. Yok, çünkü denetçilerin denetlemek gibi bir alışkanlıkları yok. Ya da ben böyle düşünüyorum! Ters istikamette süren mi ararsınız, kaldırımda kaldırımın kendisine tahsisli olduğunu sanan mı ararsınız… En sinir bozucu olanı da scooter kullanıcılarının scooterlerini park edişleri oluyor. Özetle scooter meselesi kabak tadı verdi! Hadi bazılarımız cahil ve bilgisiz. Buna tamam diyelim. Gel gelelim bunları denetleyen denetçi yok mu?” diye soruyor değerli Ece. “Bunları denetleyen yok mu?” diye soruyorsun ya… Dur, biraz sabır lütfen. Denetçileri denetleyecek ‘Denetçi Denetleme Başkanlığı’ kurulmasına az kaldı! Biraz sabır lütfen…

 NE GELEN VAR NE DE GİDEN…


Okurlarımızdan olan SGK Bölge Müdürlüğü çalışanı A. K. “Osmangazi ilçesi Demirtaş Paşa Mahallesi Uluyol Caddesi üzerinde hizmet veren Ziraat Bankası önündeki kaldırım da darmaduman olmuş. İnsaniyet namına, kaldırımın onarılması hususunu, aracılığınızla ihbarda bulunmak istiyorum. Bu esnada ilgili sorunu beş ve yedi ay önce yani iki kez 153’e ihbar etmiştim. Senesi geldi. Ne gelen var ne de giden!” diyor…

 UYARI LEVHALARINA UYAN YOK


Yazının Devamını Oku

Ralli Caddesi meselesi

20 Aralık 2022
Geçtiğimiz haftaydı... Gazetelerde yine acı bir kaza olayı yayımlanmıştı. Kazanın yeri de zamanı da aynıydı.


Kadere bakın; Bursa’da gece olunca (Gündüz trafik yoğun oluyor. Bu sebepten dolayı hız yapmaya müsaade olsa gündüz de olur da!) ultra mega duble hız yapılan tek caddedir burası. Rakibi yok.

YİNE GECE VAKTİ

Burası da elbette Mudanya Caddesi ve (Sırameşeler) yine gece vakti... Çok süratli giden bir araç feci şekilde taklalar atarak durabilmişti. Şükür ki bu feci kaza da diğerleri gibi aynı yerde ve aynı zamanlarda olduğu can kaybıyla bitmemişti. Ancak araç içinde bulunan kişilerin feci şekilde yaralandığı bilgisine sahibim. Hastaneye kaldırılan yaralıların sağlık durumları ciddiyetini koruyormuş. Umarım bir an evvel iyileşirler.

DOKUZ KEZ YAYIMLADIK

Şimdi, bu cadde için toplamda dokuz kez ihbar niteliğindeki yazı yayımlamıştık. ‘...Ralli caddesi tam gaz devam ediyor’ demiştim. Saymaya yetişemeyeceğimiz kural tanımazların oluşturdukları aşırı süratten canlarımızın yok olduğunu anlatmıştım. Çözümü için de cadde, araç sürücülerinin en büyük korkusu olan Elektronik Denetleme Sistemi’yle (EDS) denetlensin diye belirtmiştim. Can kurtaracak ve milli servet kaybının önüne geçecek olan önerim kâale alınmayınca; UKOME’den Bursa Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nden destek istemiştik. Hatta döneminin valisi Münir Karaloğlu’ndan ardında da şimdiki Vali Yakup Canbolat’tan bu konuda bizlere destek verdirmesini rica etmiştik. Ama ortada ne EDS var ne de destek! Vaziyet böyle olunca da bize düşen tek şey kalıyor geriye; ‘aman bize bir şey olmasın’ diye bol bol dua edeceğiz hep birlikte!

ÖNCE FATURA BIRAKILIYOR ARDINDA DA...


Yazının Devamını Oku

Bir camiye yakışıyor mu

17 Aralık 2022
Adının açıklanmamasını rica eden Osmangazi sakinlerinden olan bir okurumuzdan dört sayfalık şikâyet geldi. Bu kadar uzun yazılmış bir şikâyeti ilk kez aldım. Özetimle şöyle diyor:

 

“Bursa’ya tayini çıkan sevgili kızımız, damadımız ve eşimle birlikte kiralık bir daire tutmak Nilüfer’e daire aramaya gittik. Cumhuriyet Mahallesi’ndeydik. Öğle vaktiydi ve vakit cuma namazıydı. Eşim Kemal Bey ve damadımız Mustafa, Mehmet Zahit Kotku Cami’sine yöneldi. Biz de bu esnada ihtiyacımızı gidermek için caminin umumi tuvaletine gidelim dedik. Ancak tuvaletlerin kapısı kilitliydi.

ÇÖPLÜK GİBİ

Ayrıca kilitli olan tuvalet kapısının camı da kırıktı. Kırık camların iskeleti olan parmaklıklarda para kutusu asılıydı. Üzerinde de “2 lira atın” diye yazıyordu. Biz 2 lirayı atmadan geri döndük. Tuvaletin sorumlusunu aradık ama bulamadık. Neyse ki sorumluya tahsis edilen kulübeyi bulduk da onun kapısı da kilitliydi. İçeride kimse yoktu. Kulübenin içi adeta çöplük gibiydi. (Camdan gördük) Cami önündeki çöp kutusu askı aparatlarında çöp kutuları yoktu. Belli ki ‘kalk gidelim’ olmuşlardı!

KÖR TIPA TAKILMIŞ

Yazının Devamını Oku

Şehir Hastanesi’nin otopark metastazı

15 Aralık 2022
Adının açıklanmamasını rica eden Bursa Şehir Hastanesi doktorlarından olan okurumuz oldukça öfkeli ve oldukça dertli.


Öfkenizde de dertli olmanızda da kesinlikle haklısınız doktor hanım. Ama lütfen sakin olunuz. Çünkü sizler bizler için çok değerlisiniz. Doktor hanım özetimle şöyle diyor:

ŞİKAYETLERLE BOĞUŞUYORUZ


“Muhammet Bey, 3 Aralık 2022 tarihli köşenizde hastanemiz hudutlarında zuhur eden saygısızlık örneği olan başıboş parklanmalara değindiğiniz yayımınızı görünce cidden sevinmiştik. Ama hiç bir şey değişmedi. Bilakis otopark kanseri, en hızlı metastaz olan pankreas kanseri gibi ilerliyor! Oluşturulan durumdan asıl mustarip olan bizleriz. ‘Asıl’ derken de; bu metastazcılar bir gün varlar diğer günler yoklar! Ama bizler her gün buradayız ve işimizdeki yoğunluk yetmiyormuş gibi bir de oluşturulan saygısızlıklarla alakalı olarak gelen şikâyetlerle boğuşuyoruz!

HAFTA İÇİNİ SİZ DÜŞÜNÜN


Yazının Devamını Oku

Kreş istiyoruz

13 Aralık 2022
ADININ açıklanmaması hususunda ricası bulunan Çekirge Devlet Hastanesi’nde görevli olan hemşire okurumuzun e-postasını özetimle aktarıyorum.


“10 Ekim 1970 tarihinde hizmete açılan 560 yatak kapasiteli Çekirge Devlet Hastanesi’nde hemşire olarak çalışmaktayım. Depreme karşı dayanma gücü de zayıflayan hastanemiz muhtemelen altı ay gibi süre içinde Hayran Caddesi üzerinde inşaatı devam etmekte olan yeni hastaneye taşınacağımız konuşulmaktadır. Projeyi düşünenleri, düşünceyi icraata geçirenleri ve neticesine kavuşması için 7/24 çalışanları candan tebrik ediyoruz.

BİZ DE İNSANIZ

Süreçte bizlerinde bir ricası var. 1300 yatak kapasiteli olarak hizmete açılacak olan hastanenizde bizleri daha da yoğun bir tempo beklediği besbelli. O yüzden canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü biz de insanız ve hastanemizde bizlerin ailelerinden de yatanlar var. Bir ricamız var. Bazı ilçelerimizin nüfusuna yakın sayıda sadece hasta yatağımız olacak. Hastanemizde kreş açılmasını rica ediyoruz. Çünkü zaman geliyor mesai saat kavramını yok sayarak çalışıyoruz. Bu esnada bizleri en çok endişelendiren şey küçük çocuklarımız oluyor. Onları düşünmek bizleri yoruyor ve üzüyor. Çünkü bizler de anneyiz ve babayız. İnşaatı devam etmekte olan yeni hastanemizde kreş istiyoruz. İlgili yetkililer, lütfen bizi anlayın ve duyun. Haklı talebimizi karşılamanızı rica ediyoruz...”

HAKLARINI ÖDEYEMEYİZ

Hemşire hanımın ricası gerçekten çok yerinde ve çok da isabet... Yeni bir bina... Alan var mı? Var. İmkânımız? O da var. Hastane personellerinin haklarını cidden ödeyemeyiz. Keşke her kurumda bu imkân olsa... Ancak şu an için burası müsait. Öyle ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dikkatlerine diyerek; sürecin takibi de Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz’da olsun...

BÖYLE TUVALET Mİ OLUR?


Yazının Devamını Oku

Çocuk oyun parkı içine havuz yapılır mı

10 Aralık 2022
Hürriyet Bursa gazetesi okuru muhasebeci Aykut Kılıç, bakınız ne diyor:

“Kentimizde bulunan yüzlercesi süs havuzu meseleleri yayımlarınız sonucu benim de dikkatime girmeye başladı. Gerçekten ne kadar önemli bir konuya değinmişsiniz. Bakmakla görmek arasındaki farkı bizlere hatırlattınız. En azından bana hatırlatmış oldunuz diyelim. Bir havuz da benden gelsin o vakit. Fotoğrafımdaki havuz Osmangazi ilçesi Demirtaşpaşa Mahallesi Menekşe Çocuk Oyun Parkı içindeki havuzdur.

FISKİYESİ BİLE ÇALIŞMADI

Yıllar önce yapılmıştı. O gündür bugündür de bir kez bile suyla dolu olduğunu ve fıskiyesinin de çalıştığını görmedim. Ayrıca kontrolü ve takibi olmayan sokaktaki çocuk oyun parkı içine havuz mu yapılır Allah aşkına? O havuzun işlevini yerine getirmemiş olması çok isabet olmuş İsabet olmayan oraya havuz yapılmış olmasıdır. Şöyle, işin muhasebesini yaptım da... On binlerce ailenin ekmek parasının buraya gömülmüş olması kabul edilir bir durum olmasa gerek diye düşünüyorum!”

 

TERS KÖŞE YAPTIRAN KALDIRIM

ADINI açıklanmasını istemeyen Tarihi Ördekli Kültür Merkezi (Hamamı) çalışanı şöyle diyor: “Dört ay önceydi, yani yaz başıydı. Vazifemi de yapmakta olduğum işyerim olan Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarihi Ördekli Kültür Merkezi önündeki kaldırımın onarılması için size bildirmiş ve siz de yayımlamıştınız. Çok teşekkür ederim. Ama aradan geçen o kadar aya rağmen ve de ihbarlarımıza istinaden kış geldi ne gelen var ne de giden! İşin komik yanı ne biliyor musunuz? Ördekli Kültür Merkezi’ni ziyarete gelenler arasında güçlü makam sahipleri de var. Onları bu kaldırım üzerinden yürütmemek için ters köşe yaptırıyorlar!”

Yazının Devamını Oku