Türk mutfağına nasıl sahip çıkılır?

Her alanda olduğu gibi yeme-içme sektöründe de markalar, şirketler farkındalık yaratmak için sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor, festivaller, etkinlikler düzenliyor.

Haberin Devamı


Ancak bunlardan bazıları uzun soluklu ve gerçekten sektöre büyük katkısı olan, ayakları yere basan projelerken, bazıları da günü kurtarıyor ve hiçbir iz bırakmadan geçip gidiyor.
Projelerini başarıyla uygulayan ve sürdürülebilir kılan şirketler içinde ilk aklıma gelenlerden biri Metro Türkiye.
Türk mutfağının değerlerine sahip çıkmak, yerelden evrensele taşımak için önemli adımlar attılar. Yerel gastronomi kültürünün devamlılığını sağlayan, gerçek bir kırsal kalkınma aracı olan “Coğrafi işaretli ürün” bilincinin yerleşmesine destekleri büyük oldu.
Yucita ile işbirliği yaptılar, Taşköprü sarımsağı gibi birçok ürünün coğrafi işaret almasına destek oldular. 2015’te Türkiye’nin öncü gastronomi keşif platformu olan Gastronometro’yu kurdular.
12 Mart’ta gerçekleşen Global Gastronomi Zirvesi sonrası Metro Türkiye Gıda Kategori Grup Müdürü Esra Özerkan ve Gastronometro Direktörü Maximilian Thomae ile bir araya geldik.
Türk mutfağına gerçekten gönül vermiş bu iki isimle, mutfağımıza bir kimlik kazandırmaktan dünya sahnesine çıkarmaya uzanan sohbetimizi ancak kısaca özetleyebilirim.

Türk mutfağına nasıl sahip çıkılır

Esra Özerkan, “Dünyanın en iyi beş mutfağından biri olduğuna inandığımız Türk mutfağının korunması ve geliştirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gelecek nesiller de görebilsin diye Türk mutfağı ve değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Ancak son dönemde sıkça dillendirilen yerelden globale anlayışının içinin doldurulması gerekiyor. Türk mutfağının modernleştirmesinin nasıl olacağı da üzerinde düşünmemiz gereken bir konu” diyor.
Bu arada bir güzel haber de Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol neticesinde “Coğrafi İşaretli Ürünler”in meslek liseleri müfredatına girecek olması. Bu dersin gençlerde yerel ürün değeri bilincinin gelişmesi kadar, gastronomi turizminin ve yeme içme kültürümüzün güçlendirilmesine de katkısı büyük olacak.

Türk mutfağına nasıl sahip çıkılır

YARATICILIĞIM İNOVASYONA DÖNÜŞTÜ

20 yılı aşkın süredir Türkiye’de yaşayan şef Max Thomae’nin hem Türk mutfağını hem de kendinden sonra gelen genç şef kuşağını etkiledi. 1996 yılında ilk kez o somon lakerda ve pastırma yaptı. Yeme-içme kültürü yazılarına başladığım dönemde ilk tanıştığım şeflerden biriydi. Türk işi suşi “Tuşi”sini tadışımın üzerinden de 14 yıl geçmiş.
Max, “Gastronometro’nun da bana katkısı çok oldu. Yaratıcılığım inovasyona dönüştü. Bir proje olarak hayata geçiyor ve raflarda yer alıyor” diyor.
Max’in son çalışmalarından tahin, pekmez, susamla yaptığı krokan ve makarondan yola çıkarak badem ezmesiyle yaptığı atıştırmalıklar yaratıcı olduğu kadar lezzetli de...

Haberin Devamı

Kuruçeşme’de yeni bir kompleks

Haberin Devamı

İstanbul yeme-içme ve eğlence sahnesinde Reina’nın kapanmasının ardından oluşan boşluk bir türlü doldurulamamıştı. Kuruçeşme’deki eski gaz ve kömür deposunun yerine, Mandarin Oriental ve Huqqa arasında kalan alana Oligark adıyla açılacak yeni kompleks bu boşluğu dolduracak gibi görünüyor.
İnşaatı işletmeci olarak komplekse dahil olan, Escale, Rana by Topaz, Firuze ve Pandeli’nin sahibi Desert Group ortaklarından Yücel Özalp ile birlikte dolaştık. Mimari projeyi Page Mimarlık’tan Onur Sayın üstlenmiş. Tasarım çok başarılı ve fonksiyonel.
Manzaradan tüm restoranlar yararlanıyor.

Türk mutfağına nasıl sahip çıkılır


Bar ve eğlence alanları ortada. Minimalist denebilecek bir anlayışla dekore edilmiş.
Tüm operasyonların başına da Raşit Karakuş geçmiş. Oligark’ın içinde 4’ü yaz kış olmak üzere 8 restoran hizmet verecek.
Umut Karakuş’un şefliğini üstlendiği Bey Lokantası çok yakında kapılarını açıyor.
Denizin hemen kıyısındaki iki köşe ise Yücel Özalp ve Volkan Akkaş ortaklığında açılacak olan Ali Ocakbaşı ve yeni bir marka Ringa adlı deniz ürünleri restoranına ayrılmış.
12 ay hizmet verecek iki restoran da mayıs sonunda açılıyor.
Açılması planlanan İtalyan ve bir şef restoranı ise henüz fikir aşamasında. Oligark, hem yeme-içme mekanları hem de eğlencesiyle bu yazdan itibaren cazibe merkezi olacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Firuze olgunlaştı

Gülin ve Yücel Özalp’in bir yıl kadar önce İKSV binasının teras katında açtığı Firuze yeni nesil meyhane geleneğinin en yetkin temsilcilerinden biri olma yolunda ilerliyor.
Firuze’nin yeni şefi Mevlüt Çelen ve Gülin Özalp, baharı karşılamak üzere Ege otları ağırlıklı ve mevsim sebzeleri ve balıklarıyla çok hoş bir menü hazırlamışlar.

Türk mutfağına nasıl sahip çıkılır

Çağlalı semizotu salatası, zeytinyağlı bakla, Girit ezmesi, ızgara ahtapotlu humus, otlu lor peyniri, karışık Ege otlu mantarlı muska böreği, yabani kuşkonmazlı istiridye mantarı, çiroz, lakerda, güveçte ot kavurma ve enginar tatlısı gibi hem klasiklerin hem de yeni çeşitlerin yer aldığı bahar menüsünü kaçırmayın derim...

Haberin Devamı

Galeri Evin’de İkililer

Fotoğraf sanatının usta isimlerinden, kendine özgü bir dili olan Ahmet Elhan, 2010 yılında başlattığı “İkililer” serisine bu son sergisinde de devam ediyor. Son yıllarda figür sanatının yanı sıra fotoğrafa da yer açan Evin Sanat Galerisi’ndeki bu ilginç, bir bulmaca tadında izlenen ve düşündüren fotoğraflarından oluşan sergi 13 Nisan’a dek görülebilir.

Türk mutfağına nasıl sahip çıkılır

Yazarın Tüm Yazıları