Komşular mutfakta

“Komşular Günü” olarak kutlanan 17 Kasım’da Kiva’nın şefi Deniz Şahin’in ve komşularının sofrasına konuk olduk...

Haberin Devamı

Kiva Komşular Mutfakta adlı muhteşem bir projeye imza atarak bomontiada’nın çevresinde yaşayan, farklı kültürlerden beş komşusuyla bir araya gelmiş.
Bomonti’nin geçmişten günümüze farklı kültürlerin yan yana yaşadığı etnik kimliği, şef Deniz Şahin’in bu projeyi gerçekleştirmesine olanak sağlamış. Önce tariflerin sahibi komşularıyla birlikte mutfağa girerek yemekleri hazırlamışlar.

Komşular mutfakta

Hilda Demircioğlu Ermeni mutfağından topik; Selva Taş Süryani mutfağından Diyarbakır usulü haşlama içli köfte; Elmas Orbak Musevi mutfağından pırasa köftesi; Rosana Şapka Bulgar mutfağından bomba fasulye ve Rea Burci Rum mutfağından dolma pişirmiş.
Sonra da Deniz şef ekibiyle beraber küçük dokunuşlar yapmış. Ardından her tarif, sahibinin isimleriyle menüye eklenmiş.
Deniz Şahin “Açıldığımız günden bu yana Kiva’nın yemekleri ülkemizin kültürel, coğrafi, yöresel çeşitliliği ve zenginliğine dayanır. Tüm tarifleri Anadolu’ya yaptığım seyahatlerimde tanıştığım kadınlardan alırım.
Komşular Mutfakta projemizle şimdi de Ermeni, Süryani, Bulgar ve Musevi mutfaklarından özgün tatları menümüze dahil ettik” diyor.
Yemeklere gelince gerçekten de her biri tam anne mutfağında yapılmış kadar özenli ve lezzetli. Her zaman çok sevdiğim topik ve haşlama içli köftenin bu denli lezzetlisini uzun süredir yememiştim.
Sadece bu beş çeşit değil aslında Kiva’nın menüsünde yer alan ve o akşam denediğimiz yaprak ciğer, işkembe kavurma, portakallı enginar ve Çerkez tavuğu gibi yemekler de çok başarılıydı. Deniz şefin adını belli ki daha çok duyacağız.
Restoran sektörünün böylesi yetenekli ve geleneksel mutfağımızı geleceğe taşıyacak kadın şeflere çok ihtiyacı var...

Komşular mutfakta

Haberin Devamı

Suvla W&Fine Dine

Suvla Kanyon’da her ay gerçekleştirilen W&Fine Dine şarap yemek eşleşmeleri bu akşam şef ve someliye İnci Özay Hatipoğlu’nu ağırlıyor.
Ünlü gastronomi ve mutfak sanatları okulu Johnson&Wales Üniversitesi’nden mezun olan Hatipoğlu, bugüne kadar birçok otel ve restoranın danışmanlığı ile birlikte dünyaca ünlü markalarının Türkiye elçiliğini yaptı.
Halen Son Mastori adlı bloğunda lezzet dünyasına ilişkin yazılar yazıyor, yurtiçi ve yurtdışında gurme turları düzenliyor.

Haberin Devamı

Çiçek Bar’da temalı yemekler

30 yılı aşkındır sinema ve sanat dünyasının vazgeçilmez adresi, bir İstanbul klasiği olan Çiçek Bar’da pazartesi akşamları konunun uzmanlarıyla birlikte temalı tadım günleri yapılıyor. Bu etkinliklerin ilki, 21 Kasım akşamı Türkiye’nin en tanınmış mantar bilimcisi (Mikolog) Jilber Barutçiyan’la mantar üzerine sohbet ve şef Ahmet Yavuz’un özel mantarlı yemekleriyle başlıyor.

Komşular mutfakta

Ferahfeza mekanlar

Çoğu zaman farkında olmasak da bir restoranın kapısından adım attığımızda bizi ilk etkileyen şey dekorasyonu, havasıdır. Bazen tasarım yemekler kadar mekana bağlılığı etkiler.
Kendimizi o mekanda iyi ya da rahatsız hissederiz.
İşletme anlayışı ve mutfağıyla İstanbul’un en iyi restoranlarından biri olan FerahFeza bana göre görsel ve mimari dili de en iyi kullanan yerlerin başında geliyor.
Tasarımı hem ismini hem de bulunduğu Karaköy’ün ruhunu çok iyi yansıtıyor.
Barın önündeki balkona çıktığınızda muhteşem bir Galata Kulesi, yemek salonu bölümüne geçtiğinizde Karaköy limanı manzarasıyla yüz yüze geliyorsunuz.
FerahFeza’nın bu başarılı tasarımının ardında, mimarlar, endüstriyel tasarımcılar, iletişimciler ve grafik tasarımcılardan oluşan tasarım ve marka deneyimi ajansı I-AM var.
I-AM 1997 yılında Emre Kuzlu, Emin Ertuğrul Yurdakul, Jon Blakeney, Pete Champion ve Pero Trivunovic’in bir araya gelmesiyle Londra’da kurulmuş.
2007 yılında İstanbul, 2011’de Mumbai ve 2014’te Dubai ofislerini açmışlar.
Bugün 103 kişilik ekipleriyle çok kültürlü tasarım anlayışları sayesinde dünyanın dört bir yanında farklı sektörlerden markalara projeler üretiyorlar...

Haberin Devamı

İtalyan Mutfağı Haftası

Etiler La Scarpetta 21-27 Kasım tarihleri arasında tüm dünyada aynı günlerde kutlanacak İtalyan mutfağı ve Autentico İtaliano’ya katılıyor.
Ünlü şef Carlo Bernardini yönetiminde bir hafta boyunca geleneksel İtalyan mutfağına özgü çeşitlerden oluşan özel bir menü sunuluyor.

Komşular mutfakta

Anadolu lezzet envanteri

Mutfak Dostları Derneği ve Slow Food Türkiye işbirliğiyle başlatılan ESSEDRA projesi kapsamında hayata geçirilen Anadolu Lezzet Envanteri/ALE sayesinde kaybolma tehlikesi altındaki ürünler Slow Food Ark of Taste/Nuh’un Ambarı listesine dahil edilerek koruma altına alınıyor.
Yerel değerlere sahip çıkan Metro Toptancı Market’in desteğiyle Anadolu’nun dört bir yanından ürünler toplanıyor, kayda alınıyor.
Bugün ALE listesinde Boğatepe gravyerinden Divle Obruk peynirine, Kastamonu pastırmasından Kavılca buğdayına Türkiye’nin yedi bölgesinden 59 ürün yer alıyor.
Hafta başında MDD Başkanı Zeynep Kakınç ve Metro Toptancı Market Pazarlama Müdürü Aylin Mutlu ile bir araya geldik. Bir yandan GASTRONOMETRO ekibinin ALE listesindeki ürünlerle hazırladığı kahvaltının tadını çıkarırken bir yandan da yeni projeleri dinledik.
MDD Başkanı Kakınç, “Projenin başladığı 2012 yılından bugüne toplumda bir farkındalık yarattığımızı düşünüyoruz.
Artisanal üretim yapan üreticileri direkt restoranlarla, şefler ve Metro gibi ağlarla buluşturduk” diyor.
Sirha Fuarı sırasında düzenlenen Metro Toptancı Market’in ana sponsorluğunu üstlendiği Bocuse d’Or Türkiye elemelerinde, bu yıl yarışma adayları tarafından Anadolu Lezzet Envanteri’nde yer alan ürünler kullanılıyor.
24-26 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Sirha Fuarı’nda ALE ürünlerinin yer aldığı MDD standına mutlaka uğrayın derim...

Yazarın Tüm Yazıları