Kış boyunca dalından Finike portakalı

Geçen hafta Finike’de portakal hasadında topladığım portakalları tadarken bugüne dek gerçek bir Finike portakalı yemediğimi düşündüm. Kokusu, lezzeti, sululuğu bambaşka olan Finike portakalı insanın ağzında eriyor.

Haberin Devamı

Bizim gibi büyük kentlerde yaşayıp kimyasal yıkama ya da mumlama yapılmış market meyvesine mahkum olanlar için, portakalı dalından kopararak yemek, çiçeğinin kokusunu içine çekmek büyük bir lüks!
Tabii bu lükse canınız her portakal istediğinde ulaşmak kolay değil. Ama Türkiye’nin ilk portakal ve narenciye ürünlerini çiftçiden direkt tüketiciye ulaştıran portakalbahcem.com bu keyfi sunuyor birkaç yıldır.

Kış boyunca dalından Finike portakalı

HANGİSİ FİNİKE PORTAKALI

Coğrafi işaret tescilli Finike portakalının tadı cinsinden değil yetiştiği ovanın mikro kliması, alüvyonlu toprak yapısı ve su kaynaklarından geliyor. Bölgede Washington, Valencia, Yafa, kan ve şeker portakalı cinsleri var. Finike portakalı kendine özgü aroması ve asidite dengesiyle dünyanın en kaliteli portakallarından biri kabul ediliyor. Ancak adı efsane gibi olan bu portakala ulaşmak o kadar da kolay değil. Bölgede yıllık üretim sadece 150 bin ton. Sadece portakallar değil, söylenmese portakal diyeceğim kırmızı limonların, her mevsim hasat edilebilen kokulu limon cinslerinin de tadı bambaşka. Minyatür portakal görünümünde ama kabuklu yenen Kumkuat (Kamkat) da bir kez keşfedince bağımlılık yapacak tatlardan.

YENİ NESİL ÇİFTÇİLİK

Portakalbahcem.com 100 yıllık aile geleneği çiftçiliğin yeni nesil uygulaması. Fikir ailenin en genç üyesi Mete Apaydın’dan çıkmış. Abisi Murat Apaydın, yine Finikeli portakal üreticisi bir ailenin oğlu olan işletmeci Akın Veziroğlu ve Dursun Demiren ile birlikte yola koyulmuşlar.
Sürdürülebilir doğal tarım yapıyorlar. Bahçelerdeki meyveye zarar veren böceklerle doğal döngü çerçevesinde yararlı avcı böcekler kullanarak mücadele ediyorlar. Siteye sipariş verildiği anda ürünler dalından toplanıyor ve meyveye hiçbir ek uygulama yapılmadan aynı gün içerisinde adrese kargo ile gönderiliyor.
Doğal üretilen kağıt ve koli kullanıyorlar.
Ürünlerin tüketim tarihlerini kutuların üzerine yazıyorlar. Orta ve uzun vadedeki hedefleri de Finike portakalını ihraç etmek. Global GAP sertifikaları ve altyapıları hazır.

Haberin Devamı

Kış boyunca dalından Finike portakalı

Haberin Devamı

Bir lezzet durağı: Şişçi Salih

Geçen yıl Antalya Elmalı’da yediğim oğlak köftesinin tadı hâlâ damağımdadır. Bu kez Finike’de karşıma çıkan köftenin lezzeti bir adım daha öne geçti. Bu dükkanda beş kuşaktır dağlarda kekikle beslenen oğlak etiyle şiş köfte yapılıyormuş. Şimdiki ustanın adı Salih Uçar. Salih Usta sadece döş eti kullandığını ama tüm sinirlerini ayıkladığını ve eti bir kez çektiğini söylüyor.
Şişçi Salih’in tahinli piyazı ve kabak tatlısı da muhteşem. Tam bir aile işletmesi. Eşi ve oğlu Süleyman’la beraber çalışıyorlar.

Kış boyunca dalından Finike portakalı

KAYINVALİDE- GELİN İŞBİRLİĞİ

Portakalbahcem.com’da portakal ve narenciye ürünlerinin yanı sıra ev yapımı portakal, mandalina, turunç, kumkuat, limon ve nar reçelleri, portakal çiçeği balı, portakallı draje, lokum, kurutulmuş nar ve portakal dilimleriyle ev yapımı kek ve kurabiye gibi ürünler de satılıyor. Bu ürünlerin ardında anne Nuriye Apaydın var.
Mete’nin eşi İrem ise okullu bir pasta şefi. Şimdi o da ekibe dahil olmuş...

Haberin Devamı

Kış boyunca dalından Finike portakalı

HAÇİKO takviminin yeri ayrı

İki hafta kadar önce şirketlerin yolladığı yılbaşı armağanları üzerine düşüncelerimi dile getirmiş “Bir insan aynı anda kaç takvim ya da ajanda kullanabilir, birçoğu çöpe gidiyor” diye yazmıştım.
7 yıl önce HAÇİKO’yu kuran, özellikle sokak hayvanları için yaptığı çalışmalara hayran olduğum Ömür Gedik, “Umarım bizim HAÇİKO takvimi onlardan biri değildir” diyerek takvimin amacını anlatan bir not yollamış.
Ömür “Her sayfasında bir ünlünün can dostlarımızla poz verdiği, eğitici, hayvan haklarına dikkat çeken kendi cümlelerini paylaştıkları bu takvimdeki mesajlarla hayvanlar konusundaki duyarlılığı artırmaya çalışıyoruz. Elde edilen gelir de bilinçlendirme kampanyalarında, sokak hayvanlarının besleme ve tedavisinde kullanılıyor. Zor şartlarda da olsa bu sessiz dostlarımız için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” diyor.
Tabii ki ben böyle özel sosyal sorumluluk projelerini kastetmemiştim. Göktürk’te yaşayan sokak köpeklerinin anlatması zor dramına her gün şahit olan biri olarak Ömür Gedik’e hepimiz adına teşekkür ediyorum...

Haberin Devamı

Vakko’dan küçük lezzetler

Kendimi bildim bileli alışveriş ettiğim, gustosuna hayran olduğum, sadece moda değil yaşam tarzı sunan Vakko, çikolata, çay derken yine aynı zarafet ve kaliteyle çok özel bir pastane açtı. Uzun bir hazırlık döneminin ardından hayata geçirilen Vakko Patisserie Petit Four ekibi dünyaca ünlü pasta şeflerinden oluşuyor. Projenin danışmanı gastronomi dünyasında mükemmellik göstergesi olarak kabul edilen “Meilleur Ouvrier de France Patissier” (MOF) unvanının sahibi Philippe Chatelain. Pasta şefi ise uzun yıllar Four Seasons’ın pasta ve tatlılarından sorumlu Ghislain Gaille. Sandviç ve salatalar ise Fransız Şef Anthony Baudet’e teslim edilmiş.
Vakko Patisserie Petit Four’da 15.00-18.00 saatleri arası düzenlenen “Çay saati”nde minik pötifurlara benim çok severek içtiğim Vakko Tea Atelier’in çayları eşlik ediyor.
Tabii kahve ya da şampanya seçeneği de var...

Haberin Devamı

Kış boyunca dalından Finike portakalı

Sanata Bi Yer

Doğuş Grubu iki yıldır çok hoş bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor. Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri “Sanata Bi Yer” projesi kapsamında resim, fotoğraf, enstalasyon, heykel gibi farklı disiplinlerdeki çalışmalarını başta oteller ve restoranlar olmak üzere gruba ait çok sayıda mekanda sergiliyor. Projesi kapsamında, http://sanatabiyer.com adresine girerek üye olan 546 öğrencinin, bin 263 farklı çalışması web sitesine yüklenmiş.
Siteye üye olan 120 öğrencinin 209 çalışması Doğuş Grubu’na ait mekanlarda sergilenmiş. Bu proje öğrencilerin satış yapmasına da olanak tanıyor. Grup, işleri satın almak isteyenlerle işlerin sahiplerinin bilgilerini paylaşma konusunda aracılık ediyor...

Yazarın Tüm Yazıları