Kadın eli değen çiftlik de bir başka olur

Göletler, zeytin ve meyve ağaçları, her biri kendilerine ait ahırlarda otlaklarda dolaşan danalar, inekler, boğalar, yeni doğmuş buzağılar, tavuklar ve bir ağaç gölgesinde kurulmuş masada sadece çiftlikte yetişen ürünlerle yapılmış birbirinden lezzetli yemekler...

Haberin Devamı

Uçsuz bucaksız bir arazide, bugüne dek gördüğüm en temiz, en düzenli, bilimsel yöntemlerle tarım ve hayvancılık yapılan bir çiftlikteyim. “Bergama’da bulunan doğal, hormonsuz ve iyi tarım uygulamalarının yapıldığı Hasanbey Çiftliğimize sizi davet etmek istiyoruz” diyen bir mail aldığımda doğrusu böyle bir yerle karşılaşmayı hiç beklemiyordum.

Kadın eli değen  çiftlik de bir başka olur

Türkiye’nin en büyük çiftliklerinden biri olan Hasanbey, 5 bin dönüm arazi içine kurulmuş. Hem toprak hem de topraksız sera üretimi yapıyor, doğal sebze ve meyve yetiştiriyorlar. Doğal süt ve peynir, yoğurt gibi süt ürünleri ise “Süt Kardeşler” tesislerinde üretiliyor.
Ve her şeyden önemlisi bu çiftliğin başında 28 yaşında genç bir kadın, Arzu Şentürk Salık var.
Hasanbey ve Süt Kardeşler Çiftlikleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı, ziraat mühendisi Arzu Hanım, eş zamanlı olarak Almanca Uluslararası İşletme okumuş. Ardından ABD’de Harvard Üniversitesi’nde Uluslararası Pazarlama eğitimi almış.

Haberin Devamı

Kadın eli değen  çiftlik de bir başka olur

Kendini doğal tarıma adayan, çiftliğe büyük emek veren Hasan Şentürk çok genç yaşta vefat edince ailenin en büyük çocuğu olan Arzu Şentürk babasının bıraktığı yerden devam kararı almış.
Tüm bölümleri dolaşıp üretim süreçlerini gördükten sonra çiftlikte yetişen, yapılan yiyeceklerin her birini gönül rahatlığıyla öneririm. Lezzetleri nasıl derseniz, doğal ve yerli tohumlar kullanılarak yapılan ürünler nasıl kötü olabilir ki? Çiftlikte en çok etkilendiğim yerlerden biri dölleme için kullandıkları bombus arılarını yetiştirdikleri odalar oldu.

Kadın eli değen  çiftlik de bir başka olur

Çiftlikte hormonsuz, doğal ve iyi tarım modelleri uygulanarak üretilen meyve ve sebze, süt, peynir çeşitleri, yoğurt, tarhana, zeytin, zeytinyağı, salça, turşu, reçel ve erişte gibi ürünleri üç yıl önce hayata geçirdikleri ‘Hasanbey.com’ ile Türkiye genelinde tüketiciye direkt ulaştırıyorlar.

Haberin Devamı

AB onaylı süt çiftliği

Hayvan hastalıklarından ari işletme ve AB onaylı süt çiftliği sertifikası olan tesislerde çok sıkı hijyen kuralları uygulanıyor. Bu tesislere ameliyathaneye girer gibi ilaçlı sulardan geçilerek, galoş, başlık giyilerek giriliyor. Ola ki günün birinde AB’ye girebilirsek süt ve süt ürünlerini hemen pazarlayabilecekler.
Şimdilik sütlerinin sadece yüzde 10 kadarını Süt Kardeşler ve Hasanbey markaları olarak kendileri işliyor, geri kalanını ise büyük firmalara veriyorlar. Çok yakında ‘Çiğ süt ve ısıl işlem görmüş sütler’ için yeni çıkan tebliğin şartlarını taşıyan taze çiğ sütlerini marketlerde tüketiciye sunacaklar.
Önümüzdeki yıl sonunda ise sulama göleti çevresinde çiftlikte yaşam konseptli, doğayla iç içe taş tatil evleri projesini hayata geçirmeyi planlıyorlar.

Haberin Devamı

Bayram önerileri

Yol üstü lezzet durakları

Mia–Et / Malkara

Yıllarca İstanbul-Gelibolu arasında gidip gelirken güvenle yemek yenecek bir yer eksikliğini duydum. Malkara yakınlarındaki Mia-Et bu eksikliği doldurdu sayılır. Özellikle satır ve kasap köfteleri çok başarılı.

Kadın eli değen  çiftlik de bir başka olur

İlhan ve Yelkenci Restoranlar / Gelibolu

İç limanda denizin yanı başında birbiriyle yan yana olan bu iki balık lokantasına da yıllardır giderim. İlhan’ın ahtapot ve kalamar ızgarasının; Yelkenci’nin de ızgara sardalyesinin üstüne yoktur. 

Kadın eli değen  çiftlik de bir başka olur

Kilye Suvla Lokanta / Eceabat 

Eceabat girişinde Suvla’nın üretim tesislerinin önündeki Kilye ve Suvla ürünlerinin satıldığı konsept mağaza ve lokantanın pizzası, pekmezli taze lor gibi atıştırmalıkları muhteşem...

Haberin Devamı

Kadın eli değen  çiftlik de bir başka olur

Güçlü ekip kaliteli iş

Hasanbey ve Süt Kardeşler tesislerindeki ekipten de söz etmemek olmaz.Kuruluşundan beri Hasanbey Çiftliği’nin müdürlüğünü üstlenen makine mühendisi Ahmet Taner, Süt Kardeşler Genel Müdürü doktoralı veteriner hekim Oğuz Çalışıcı, veteriner hekim Duygu Çalışıcı ve icra kurulu üyesi işletme mühendisi Hilmi Temiz başta olmak üzere tüm çalışanların bilgisine,  sorumluluklarını sahiplenişine hayran oldum. 

Kadın eli değen  çiftlik de bir başka olur

Şarap üstatları Trakya’nın en iyilerini seçti

Hafta başında 2. Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali’yle eşzamanlı gerçekleşen Trakya Şarapları Yarışması’na dünyaca ünlü şarap üstatları da konuk oldu.
‘Master of Wine’ Peter McCombie ve Christy Canterbury ile 2007 Dünya Sommelier Şampiyonu Andreas Larsson, bölgedeki 16 üreticinin 62 şarabını değerlendirdi. Kayra’nın Chardonnay ve Viognier üzümleriyle yapılan beyaz şarabı bölgenin ‘en iyilerinin iyisi’ seçildi.
2. Trakya Şarapları Yarışması’nın organizasyonunu gerçekleştiren Vinipedia Direktörü Burçak Desombre’nin vurguladığı gibi, bu tür etkinlikler Türkiye şaraplarının uluslararası düzeyde tanıtımına, bölge turizminin gelişmesine destek oluyor. Ve dünyayla boy ölçüşecek şaraplarımızın olduğunu gösteriyor...

Haberin Devamı

Kadın eli değen  çiftlik de bir başka olur

Zorlu PSM’de dolu dolu bir sezon

Hafta içinde Zorlu Performans Sanatları Merkezi Genel Müdürü Murat Abbas’la bir araya geldik. Abbas, hem geçmiş dönemin değerlendirmesini yaptı hem de 4. sezon programını açıkladı.
3. sezonda Zorlu PSM’ye 405 bin biletli seyirci gelmiş. Bu, Türkiye standartlarının çok üstünde bir rakam. Ama yine de yaptıkları ciro 7.8 milyon dolarda kalırken masraflar ve yatırımlara harcanan miktar ise 10 milyon dolara ulaşmış.
Bunun nedeni bilet fiyatlarının makul tutulmasının yanı sıra yurtdışından gelen ekiplerin güvenliğin artırılması talepleri, konser alanına yakın otel, VIP çıkış gibi giderlerin artması olmuş.
Murat Abbas “Kâr etme gibi bir hedefimiz hiç olmadı” diyor. Bu sezon da büyümeye devam kararı almışlar.
Zaten bu karar yeni sezon konuklarından West Side Story, Jose Feliciano, Chick Corea, Lara Fabian gibi dünyaca ünlü isim ve prodüksiyonlardan da anlaşılıyor. Yeni dönemin yeniliklerinden ilki ise Festival MIX.
Festival sırasında West Side Story müzikali 3 hafta boyunca sahnelenirken, kentin en sevilen tiyatro topluluklarının oyunları da sahnelenecek.
Kısacası bu sezon Sonar İstanbul’dan ilk caz ve piyano festivaline dek, pek çok etkinlik ve konser Zorlu PSM’de bizleri bekliyor...

 

Yazarın Tüm Yazıları