Rütbeyi ikinci kuşak yükseltti

Bir yandan astsubay olarak askerlik görevini icra eder.

Haberin Devamı

Öte tarafta ise ek gelir için evin bir odasında çavuş ve onbaşı rütbesi diker. Emeklilik parasıyla da İzmir Kemeraltı’nda bir dükkan açar. Mehmet Duran, hem ticaret hem de üretim yaparak işi büyütür. İkinci kuşağın da sürece dahil olmasıyla askeri ürünlerin yanında bazı denizcilik okullarının kıyafetleri eklenir. 2000’li yıllarda ise baba Mehmet Duran, şirketi tamamen çocuklarına bırakır. Hakan, Volkan ve Serkan Duran kardeşler ise yönlerini personel giyime çevirir. Bugün Duran kardeşler, Serkan Personel Giyim ile birçok markayı giydiriyor. Dolaylı yoldan da ihracat yapıyor.

Rütbeyi ikinci kuşak yükseltti

SERKAN Personel Giyim... Rekabetin oldukça yoğun olduğu sektörde merkezine farkındalığı ve kaliteyi alan bir işletme. Dönemin şartlarını fırsata çeviren ve kuşaklar arası uyumla da ayakta kalmayı başaran bir şirket. İkinci kuşaktan Serkan Duran ile hem Serkan Personel Giyim’in kuruluş hikayesini hem de gelecekle ilgili planlarını konuştuk. Sivas doğumlu baba Mehmet Duran’ın askeri sınavları kazanmasıyla her şeyin başladığını belirten Serkan Duran, hikayenin devamını şöyle anlattı:

Haberin Devamı


EVİN BİR ODASINDA
“Babam Sivas’ın bir köyünden çıkar ve astsubay olur. İskenderun’da bulunduğu süreçte babama bir arkadaşı ek gelir için kapı açar. Çavuş ve onbaşı rütbelerinin nasıl yaptığını öğretir. Babam da annemin desteğiyle 1974 yılında evin bir odasında rütbe dikmeye başlar. Ev imkanlarında zamanla seri üretime geçilir. İki ağabeyim büyüyünce onlar da işe destek olur. Çeşitli kentlerde görev yapan babam gündüzleri askerlik akşamları ise rütbe üretimine devam eder.”

Rütbeyi ikinci kuşak yükseltti


SERMAYE EMEKLİ PARASI
Baba Mehmet Duran’ın 1993-1994 yıllarında emekli olup İzmir’e geldiğini söyleyen Serkan Duran, o süreçte Kemeraltı’nda ürün verdiği bir firmaya ortaklık teklifi yaptığını söyleyerek, “Babam emekli parasıyla işletmeye ortak oldu ve böylece askeri malzeme işine de adım attı. Fikirler uyuşmayınca ortaklığın ömrü 4 ay sürdü, babam yola tek başına devam etti. Dükkanın arka tarafında bir dikiş makinesiyle rütbenin yanı sıra kolluk ve filama da dikmeye başladı. Üniversitede okuyan iki ağabeyim de ona yardım etti. Ben 1983 doğumluyum ve okuldan arta kalan zamanımı dükkanda geçirdim. Kantinlere toptan malzeme satıldı” diyerek çevre illere de ürün satışıyla birlikte askeri malzeme işinin zamanla büyüdüğünü aktardı.

Haberin Devamı


O CEKET YENİ KAPI AÇTI
Askeri malzeme işinde bir yandan ticaret bir yandan da üretimle yol aldıklarını ifade eden Serkan Duran, şöyle devam etti: “Üretim ayağında kendi imkanlarımızın yanı sıra mahallemizin kadınlarını da sürece dahil ettik. Onlar da ev ekonomilerine katkı sağlamış oldu. Türkiye’nin birçok noktasına ürün gönderdik. 2000’li yılların başında ise bir nakış makinesi alarak işleri iyice büyüttük. Askeri malzemenin yanına Volkan ağabeyimin katkısıyla denizcilik liselerinin kıyafetlerini ekledik. ‘Bu iş üç kardeşe yeter mi’ diye sorgulasam da Kütahya’da iktisat okuduktan sonra sürece resmen dahil oldum. Askeri malzeme sektöründe zamanla karlar düşünce yeni arayışlara girdik. Mutfak sanatlarında okuyan bir öğrenciye yaptığımız logo ve aşçı ceketi bize yeni bir kapı açtı. Ağırlığımızı personel giyime kaydırma kararı aldık. Bugün personel giyimde birçok firmayla çalışıyoruz. Ayrıca, çeşitli kentlerde bulunan denizcilik lisesiyle üniversitelerde okuyan öğrencilerin de üniformasını yapıyoruz.”

Haberin Devamı

 
HERKESİN
YAPTIĞINI
YAPMIYORUZ

BUGÜN Kemeraltı’ndaki atölyelerinin yanı sıra dışarıya da üretim yaptırdıklarını dile getiren Serkan Duran, “Burada yaptığımız her işe bir katma değer katarak ilerliyoruz. Çalıştığımız firmaların müşterisine en iyi mesajı verme noktasında önemli bir misyon üstlendik. Çizgilerimizle rakiplerden ayrışıyoruz. Yeri geldiğinde alanında isim yapmış tasarımcılarla da çalışıyoruz. Herkesin yaptığın yapmak istemiyoruz. Esnek üretim modeli de elimizi güçlendiren bir yapı” diyor.

 
HERKESİN
GÖREVİ BELLİ

SERKAN Duran, baba Mehmet Duran’ın zamanla işi tamamen çocuklarına bıraktığını dile getirerek, “Şu an üç kardeş olarak Serkan Personel Giyim için çalışıyoruz. Aramızda bir görev dağılımı var. Ben daha çok satış ve pazarlama ayağındayım. Büyük ağabeyim Hakan Duran muhasebeye bakıyor. Küçük ağabeyim Volkan Duran ise üretim kısmından sorumlu” diyerek herkesin görev alanın belli olduğunu söyledi.

KISA KISA

Haberin Devamı

* Serkan Duran, “3 yıl önce Danimarka’ya ürün gönderen bir ihracatçı kapımızı çaldı. Bir güvenlik şirketinin personelini giydiriyordu. Sektörde yaşadığı sıkıntılar nedeniyle bizi buldu. Böylece dolaylı yoldan bize ihracat kapısı açılmış oldu” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları