Öğretmenlikten fabrikatörlüğe

GEÇİMİNİ tarımdan sağlayan bir ailede büyür. Zamanla çiftçiliğin ağır yükünden kurtulmak için çözümü okumakta bulur.

Haberin Devamı

Ortaokul sonrası soluğu İzmir Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi’nde alır. Ardından da İstanbul Yüksek Teknik Öğretmen Okulu Makine Bölümü’nden mezun olur. Samsun’a tayini çıkar. Ancak öğretmenlikten beklediği sonucu alamaz. 2 yıllık eğitimcilik serüvenin ardından da kariyerine özel sektörde devam etme kararı alır. Kalıpçılık, imalat sektörü ve elektrik malzemeleri üretimi dahil birçok şirkette çalışan Sayim Tütüncü, 1989’da da kendi işini kurar. 50 metrekarelik bir atölyede Tütüncü, elektrik malzemeleri üretmeye başlar. TPLAST ile zamanla ürün çeşidini artıran Tütüncü, 2000’li yıllarda başlattığı kurumsallaşma hamlesiyle şirketin ismini TP Elektrik olarak değiştirir. Bugün özellikle sanayi tipi elektrik malzemelerinde hem iç piyasada hem de yurtdışında önemli bir marka yaratmayı başaran Tütüncü, şimdi de yeni tesis yatırımına hazırlanıyor. Tütüncü, 2-3 yıl içinde de sektöründe dünyanın ilk üçü arasında yer almayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Öğretmenlikten fabrikatörlüğe

KURTULUŞU OKUMAKTA BULDU

Asıl mesleği öğretmenlik olan Sayim Tütüncü, uzun süre özel sektör deneyiminin ardından 1989’da kendi işini kurarak bugün özellikle fiş ve priz gibi sanayi tipi elektrik malzemelerinde TP Elektrik ile önemli bir oyuncusu olmayı başarmış biri. Tütüncü ile hem girişimcilik macerasını hem de gelecek planlarını konuştuk. Çiftçi bir aileden gelen Tütüncü, 7 yaşında Muğla Köyceğiz’de tarla, bağ, bahçe ve hayvancılık işlerinin ucundan tutar. Bir süre sonra çiftçiliğin gözünü korkuttuğunu ifade eden Tütüncü, şöyle devam etti:
“Ortaokulun ardından bir arkadaşımın da önerisiyle kurtuluşun okumaktan geçtiğine karar verdim. O dönemde Köyceğiz’de bir tornacı vardı ve yaşam standartları da çok iyiydi. Ben de onun için soluğu İzmir Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi’nde aldım. Lisenin ardından da 4 ay Bisan’da çalıştım. Sonra İstanbul Yüksek Teknik Öğretmen Okulu Makine Bölümü’nü kazandım. 1980’da mezun oldum ve Samsun’a teknik öğretmen olarak tayinim çıktı. Sabırlı biri olmama rağmen öğretmenlikten beklediğim geri dönüşü alamadım. Bir konuyu 4-5 kez anlatıp sonuç alamıyordum. İki yıllık mücadelenin ardından öğretmenliği bırakma kararı aldım. 1982’de İzmir’e gelerek özel sektörde çalışmaya başladım. Çeşitli şirketlerde edindiğim bilgi ve birikimle, kendi işimi kurmaya karar verdim. 50 metrekarelik bir atölyede daha önce çalıştığım şirketlere yan sanayi olarak kalıp vermeye başladım. Yine çalıştığım dönemde elektrik malzemelerinin üretimini kafama koymuştum. Ve kurduğum TPLAST ile o alanda faaliyetlerimize devam ettik. Ardından sektördeki ihtiyaçlar ve gereksinimler doğrultusunda ürün çeşidi ile üretim kapasitesini artırdım. Doğru zamanda doğru adımlarla rakiplerimizin önüne geçtik. Rusya’ya ihracata başladık. Bu sayede de 2001’de yaşanan ekonomik krizin etkilerini hafifletmiş olduk. Bornova’daki üretim alanımız ihtiyaçlarımızı karşılamadığı için 2003’te bugün faaliyet gösterdiğimiz Kemalpaşa’daki yeni fabrikamıza taşındık.”

Haberin Devamı

Öğretmenlikten fabrikatörlüğe

KURUMSALLAŞMA HAMLESİ BÜYÜTTÜ

2000’li yıllarda rekabetin artması ve yabancı rakiplerin Türkiye’ye girmesi gibi unsurların etkisiyle Sayim Tütüncü, kurumsallaşma hamlesi başlatır. Marka ve ürün bilinilirliğini oluşturmaya yönelik yatırımların yapılmamasının sıkıntılarını hissetmeye başladıklarını dile getiren Tütüncü, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Marka algımızı artırmak ve sektörel imajımızı geliştirmek için kurumsal çalışmalarımızla 2011 yılında TP Elektrik alt markasını oluşturduk. 2013’te ise tür değişikliği yaparak TPLAST’tan TP Elektrik A.Ş.’ye geçiş yaptık. Logomuzu da ‘tpelectric’ olarak kullanarak bugün yepyeni ve daha güçlü bir yapıyla hizmet vermeye başladık. Bugün CEE norm fiş&prizler, kauçuk fiş&prizler, alüminyum ve termoplastik buat kutuları, kombinasyon kutuları, mobilbox ve minibox gibi 3 bine yakın ürün çeşidiyle yolumuza devam ediyoruz. Ürünlerimiz, ağırlıklı sanayi ama ev tipinde de varız. Orada yoğun rekabet nedeniyle daha küçük adımlarla ilerliyoruz.”

Haberin Devamı


ONLARIN KDV’Sİ KADAR

Bugün TP Elektrik, sadece iç piyasada yok. Yurtdışında da bilinen bir marka. Özellikle Avrupa başta olmak üzere 40’a yakın ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Tütüncü, üretimin yüzde 40’nı ihraç ettiklerini söylüyor. Kalite olarak Avrupa’dan daha iyi olduklarına da dikkat çeken Tütüncü, “Fiyatımız ise onların KDV miktarı kadar neredeyse. Tabii, yeni pazar arayışlarımız sürüyor. Çin bunlardan biri” diyor.

Öğretmenlikten fabrikatörlüğe


YÜKSEK FİYAT ÜRETİME İTTİ

Sayim Tütüncü ve ekibi hiç boş durmuyor. Sürekli yeni ürünleri portföylerine ekliyor. Bunlardan biri de Türkiye’de ilk ve tek üretim olarak nitelendirilen, özellikle fabrika, otomasyon, tekstil, üretim tesisleri gibi elektrik dağıtımı ile mobil priz ihtiyaçları gerektiren tüm sektörler için minibox. Tütüncü, “Bunun dışında Almanya’dan ithal ettiğimiz çok kontaklı fiş ve prizler vardı. Ama dövizde yaşanan hareketlilik, firmanın yüksek fiyat politikası bizi bu ürünü üretmeye itti. Yakında piyasaya çıkaracağız” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Öğretmenlikten fabrikatörlüğe


HEDEF DÜNYANIN İLK ÜÇÜ

Üretim kapasitesi, ürün gamı ve müşteri taleplerine göre şekil alabilen esnek yapılarının olduğunu ifade eden Tütüncü, şöyle devam etti: “Müşteri taleplerine hızlı ve çabuk dönüş yapıyoruz. Ürün teminlerimizi çok kısa tutuyoruz. Bu kadar geniş ürün yelpazesini bünyesinde barındıran ve sektörün her türlü endüstriyel bağlantı talebine cevap verebilen tek firma olduğumuzu söyleyebilirim. Şu an sektörümüzde de dünyada ilk beşteyiz. 2-3 yıl içinde amacımız elektrik sektöründeki ilk 3 firmanın arasında yer alarak dünya pazarındaki bilinirliğimizi artırmayı hedefliyoruz.”

Öğretmenlikten fabrikatörlüğe


SATMAYIZ SATIN ALIRIZ

Hem içeride hem de dışarıda alanında güçlü bir marka yaratan Tütüncü, zaman zaman satın alma teklifleriyle de karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “Bu tip tekliflere kapalıyız. Elektrik malzemeleri konusunda bir Türk firmasının bulunmasında fayda var. Ama zaman içerisinde biz yurtdışında şartlar dahilinde satın alma yapabiliriz” diyerek gelecekle ilgili öngörülerini paylaştı.

Haberin Devamı

Öğretmenlikten fabrikatörlüğe


MAKİNELERİ KOYACAK YER KALMADI

Bugün üretimi Kemalpaşa’da 7 bin metrekarelik tesiste yaptıklarını söyleyen Sayim Tütüncü, “Burası bize yetmiyor. Yatırımlarımız var, yer bulamadığımız için koyamadığımız makinelerimiz bulunuyor. Hal böyle olunca da yeni yer yatırımımız var. Kemalpaşa’da bir arsamız var. Ve yakında buraya bir tesis kuracağız. 50 dönümlük bir arazi. Bu yatırımla üretim kapasitemizi ve çeşidimizi artıracağız” diyerek yatırımın müjdesini verdi.

KISA KISA
* Tamamen TP Elektrik için üretim yapan fasonlarla birlikte 150 kişiye iş imkanı sunduklarını söylüyor, Sayim Tütüncü.

Yazarın Tüm Yazıları