Metalin makyajı ondan

Bir süre öğretmenlik yapar. Daha sonra İzmir’den gelen iş teklifiyle kariyerine profesyonel olarak devam eder.

Haberin Devamı

1973’te ise Hayrettin Erkavun, 150 metrekarelik bir atölyede metal kaplama sektörüne adım atar. 2008’de vefat edince, Polikim’de dümene, bilgisayar mühendisi oğlu Dağhan Erkavun geçer. Dağhan Erkavun da devraldığı bayrağı ilklere imza atarak daha da yukarı taşır. Bir yandan metal kaplamada Türkiye’de ilk olacak işlere odaklanan Dağhan Erkavun, öte tarafta ise Amerika’da yaşayan ağabeyiyle kozmetikte farkındalık yaratma peşinde. 

Metalin makyajı ondan


YARIM asıra yaklaşan bir marka Polikim. Zaman zaman krizlere yakalansa da Ar-Ge’den yenilikten ve farkındalık yaratmaktan kopmayarak bugünlere gelmiş. Zor bir dönemde bayrağı devralan Genel Koordinatör Dağhan Erkavun’dan hem Polikim’in kuruluş öyküsünü, hem de gelecek planlarını dinledik. Hayrettin Erkavun’un Antalya Finike’nin dağ köyünde geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan bir ailenin ferdi olduğunu aktaran Dağhan Erkavun, babasının devlet desteğiyle okuduğunu söyleyerek, hikayenin devamını şöyle anlattı:

 

Haberin Devamı

Fitil askerde ateşlendi

“Babam Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği mezunu. Üniversite döneminde de Almanya’da staj yapma şansı olur. Daha sonra ise İstanbul’da bir meslek lisesinde öğretmenlik yapar. Tabii öğretmenlik macerası 1 yıl sürer. İzmir’den gelen iş teklifiyle kariyerine profesyonel olarak devam etme kararı alır. İzmir’de de Bisan Egemosan’da krom kaplama bölümünü kurar. İki yıl sonra Çınarlı’da kiraladığı bir atölyede Polikim’i 1973’te devreye alır. Aslında babamın bu girişimci ruhunun fitili askerlikte ateşlenir. Askerlikte metal kaplama konusunda bazı denemeler yapar. Bir de fizikokimyaya ilgi duyuyordu. Tüm bunların yanına o dönem metal kaplamaya olan ihtiyaç, babamın kendi işini kurmasıyla sonlanır.”

Metalin makyajı ondan

 

Haberin Devamı

Önce kiracı olarak başladı

Babasının metal kaplama alanındaki üretim yolculuğuna 5 kişilik ekiple yola çıktığını ifade eden Dağhan Erkavun, 70’lerin yokluk yıllı olması nedeniyle kaplamada kullandığı birçok kimyasalı da kendisinin ürettiğini söyleyerek, şöyle devam etti:
“Zor şartlarda ürüne montajdan önceki son halini verir. İlk müşterisi de o zaman İzmir’de süpürge fabrikası bulunan Arçelik olur. Daha sonra Bisan Egemosan gelir. Başarılı çalışmaları ve kaliteli kaplamalarıyla da aranan bir marka haline gelir ve günden güne işlerini geliştirir. Kısa bir süre sonra kiracı olduğu dükkanı, daha sonra yandaki dükkanları alarak üretim alanını genişletmeye başlar. 2004’te de İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yerini alır. Böylece iki kulvarda büyümeye devam edildi. 2008’de de babamın ani vefatıyla birlikte dümene tamamen ben geçtim. Ve metale son şeklini verme öyküsüne kaldığımız yerden devam ediyoruz. Metale makyaj yapıyoruz.”

Haberin Devamı

Metalin makyajı ondan



PLAZADAN FABRİKAYA

Dağhan Erkavun, bilgisayar mühendisi. Babası merhum Hayrettin Erkavun, çocuklarını pek metal kaplama işine bulaştırmamış. Farklı alanlarda eğitim almaları için yönlendirmiş. Ama yıllar sonra Dağhan Erkavun bu işe dahil olmuş. Erkavun, işe dahil olma sürecini şöyle aktardı:
“Babam 2004’te İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım kararı almıştı. Bu yatırımın bizim için ayrı bir önemi vardı. 1994’te ekonomik kriz nedeniyle bu bölgedeki arsamızı kaybetmiştik. 10 yıl sonra bu hayal gerçek oldu. Ağabeyim kimya mühendisi. Ama Amerika’da yaşıyor. Dolayısıyla beni yakınında istedi. Ben de yeni bir oluşum nedeniyle bunu kabul ettim. Tabii ben işe dahil olduğumda Polikim 35 yıllık markaydı. Babamın da sağlıklı sorunları vardı. İstanbul’daki plazadan çıkarak 2004’te İzmir’deki fabrikaya geldim. Fabrikanın inşası sırasında eldivenleri elime geçirerek, arıtma tesisin çimentosunu da taşıdım, harcını da kardım. Yalnızca metal üzerine uyguladığımız işlemi tüm alanlara yayarak, firmanın büyümesini sağladık. Bunun sonucu olarak da yaşanan ekonomik darboğazların aksine Polikim’i daha da yukarılara taşıdık.”

 

Haberin Devamı


EKONOMİNİN AYNASI

Polikim yaptığı iş itibariyle ekonominin de bir yerde aynası durumunda. Montajdan önceki son dokunuşun metal kaplama olduğunu anlatan Dağhan Erkavun, ekonomideki durumu şöyle özetledi:
“Biz birçok sektöre iş yapıyoruz. Bunun nedeni ise bir alanda yaşanacak sıkıntıyı diğer alanla telafi etmek. Şu an bir durgunluk var. Otomotiv ve makine sektöründe bunu görebiliyoruz. 2015’in ilk çeyreğine kıyasla bu yıl yüzde 15’e varan bir daralama söz konusu. Özel üretim yaptığımız turizmde de sıkıntı var. Burada ki hem siparişler azaldı, hem de sıkı pazarlıklar dönmeye başladı.”


TEK OLMAK İSTİYORUZ

Bugün metal kaplama sektöründe İzmir’de önemli bir noktada olduklarını söyleyen Dağhan Erkavun, bazı kaplamalarda lisans gerekeceğini söyleyerek, bu gelişme karşısında Polikim’in planlarını şöyle aktardı:
“Biz artık lisans gerektiren işlere ağırlık vermek istiyoruz. Yani Türkiye’de kimsenin yapmadığı kaplamaları yapmak gibi bir planımız var. Burada da havacılık sektörü olabilir. Tek olalım diyoruz. Rekabetin olmadığı alanlara girmek istiyoruz. Angarya işleri artık bırakmak gerekiyor. Artık yükte hafif, fiyatta pahalı işler yapacağız. Şu an bizim sektörde İzmir’de, bu işi yapan sayılı firma var. Ama 300’e yakın merdiven altı firma bulunuyor.”

Haberin Devamı


SIRADA KOZMETİK VAR

Dağhan Erkavun, mevcut işlerin yanında Amerika’da yaşayan ağabeyi ile de bir takım planlarının bulunduğunu paylaştı. Erkavun, “Ağabeyimin Amerika’da kozmetik üzerine kendi işi var. Hem kadın hem de erkekler için ürünler geliştiriyor. Hedef bunu global bir hale getirmek. Dünyanın her yerine yayılmak gibi bir niyetimiz var. Mesleğim itibariyle bunun internet ortamında satışını organize edeceğiz. İzmir’de Amerika’dan sonra ikinci üs gibi olacak. Şu an metallere makyaj yapıyoruz, kozmetikle de hem kadın hem de erkeklere makyaj yapacağız. Aslında aynı iş” diyerek gelecek planlarını paylaştı.

Metalin makyajı ondan


DEVLERİ KAPLIYOR

Polikim bugün ağırlıklı otomotiv sektörüne yönelik çalışıyor. İş yaptığı markalar arasında ise Ferrari, Volkswagen, Ford, Volvo, Tofaş, Erkunt Traktör, Türk Traktör, Renault Kamyon, Tai, Uğur Derin Dondurucu, Vestel, Schneider Elektrik, Volt Elektrik, Zf Lemförder gibi alanının öncü firmalar yer alıyor. Dağhan Erkavun, tüm bunların yanı sıra turizm sektörü gibi bazı alanlara özel işler de yaptıklarını söylüyor.


YATIRIM HAMLESİ

Geçtiğimiz yıl ‘stabil kaldık’ diyen birçok sanayicinin aksine Polikim’in yeni yatırımları hayata geçirdiğini paylaşan Dağhan Erkavun, “2015 yılı bizim için yatırım dönemiydi. İtalya’dan tesis getirip otomasyonu İstanbul bacağında yaptık. Bu, Volkswagen’nin bir projesiydi, korozyon dayanımı yüksek bir kaplama gerçekleştirdik. Amacımız ürüne hem görsellik kazandırmak hem de metale korozyon dayanımını artırmaktı. Volkswagen projesi ile 2015’e başlamış olduk. Ama 2015 yılının son çeyreği siyasi kaoslar ile geçtiği için tam ivmelenme yaşayacağımız dönemde durağan bir sürece girdik. 43 senedir alanımızda öncü olduk. Denenmemiş kaplama işlemleri ile ortaya çıktık. Örneğin çinko-kobaltı İzmir’de ilk uygulayan firma biziz. Bunun yanı sıra 2011 yılında çinko-demir olarak yine farklı bir kaplamaya başladık. 2011 yılından bu yana bu kaplamayı Volvo-Renault kamyonlarına uyguluyoruz. Marmara’dan Ege Bölgesi’ne, birçok firma bu proje ile ilgili bize geliyor” dedi.

 

KISA KISA
* 1973’te 5 kişilik ekip bugün 30’a, 150 metrekarelik dükkan ise toplam 5 bin metrekarelik alana dönüşmüş durumda.
* Dağhan Erkavun, Polikim’in metal kaplama sektörünün ‘okulu’ olarak nitelendiriyor:
* 2008’de bir yerde mecburiyetten dümene geçen Dağhan Erkavun, “Ben lidersem, elemanlarım da komutan. Her savaşa birlikte girdik, mücadeleden birlikte çıktık” diyerek, elde ettikleri başarının sırrını aktardı.

Yazarın Tüm Yazıları