Hedef lojistikte dünya devi olmak

Haberin Devamı

O, İzmir’in efsane futbolcularından merhum Necdet Elmasoğlu’nun oğlu. Bir yandan futbol oynayıp bir yandan da simit, kömür, gazete satarak iş yaşamına sıfırdan adım atan Necdet Elmasoğlu’nun 1951’de gümrük komisyoncusu olarak başladığı ve 1970’li yıllarda Selçuk Yaşar ortaklığında kurulan Elmas Grup Lojistik’in ikinci kuşak temsilcisi. Kısa pantolonluyken şirkette çalışmaya başlayan Cemal Elmasoğlu da babasının çizdiği yolda emin adımlarla ilerliyor. Cemal Elmasoğlu, bugün yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Elmas Grup Lojistik’i uluslararası arenada rekabetçi bir kurum yapmak için yoğun mesai harcıyor.

Hedef lojistikte dünya devi olmak

Haberin Devamı

Sınıfta kalınca futbol bitti

Babası gibi futbol oynayan Cemal Elmasoğlu ile 5 yaşında başlayan, 17 yaşında son bulan futbolculuk yaşamı ve iş dünyasına adım atma sürecini konuştuk:
“Futbolda tadabileceğim her noktaya geldim. Lise 1’de tek ve ilk iş kazasına uğradım. Futbol yoğunluğu nedeniyle sınıfta kaldım. 4 gün antrenman ve hafta sonu da maç vardı. Haliyle böyle bir sonuç oldu. Bu nedenle futbolu bıraktım. Zaten futbolcu olmayı da düşünmüyordum. Ama ara ara oynadım. Lisenin ardından Amerika’da bilgisayar mühendisliği okudum. 1988’de Türkiye’ye döndüm ve iki gün sonra İngiltere’ye gittim. Bu, babam ve Selçuk amcanın isteğiydi. Başka bir şirkette lojistikle ilgili deneyim kazanmam adına böyle bir yol seçildi. Çok da iyi oldu. Türkiye’ye döndüğümde de gümrük sistemi üzerine eğitimler aldım. 1991’de Elmas’ın genel müdürü, 2001’de babamın vefatıyla da yönetim kurulu başkanı oldum.”

Rekabetin silahı ürün ve hizmet

Cemal Elmasoğlu’nun hedefleri büyük. Grubu bir dünya şirketi yapmak için çalışıyor. Bugün gümrükleme, antrepo, lojistik, taşımacılık ve ticaret alanında faaliyetlerini devam ettiren Elmas Grup Lojistik, iş modellerini geliştirerek yoluna devam ediyor. Cemal Elmasoğlu, lojistik sektöründe Türk firmalarının kapandığını ya da yabancılar tarafından satın alındığına dikkat çekerek, şöyle diyor:
“Lojistikte uluslararası şirketlerin ağırlığı var. Biz de burada rekabet yapıyoruz. En önemli silahımız ise ürün ve hizmet çeşidimiz. Satın almadan rafa çıkışına hatta tahsilata kadar her aşamada varız. Ambar yükünü şimdi kargo hızında taşımaya başladık. Dün İstanbul’dan yola çıkan yük, ertesi sabah patron işine başlamadan fabrikasında oluyor. Denizli’ye şube açtık. Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya hattını devreye soktuk. Yunanistan’a iki acentelik verdik. Şu anda kriz var orada ama ithalatının yüzde 70’ini Türkiye’den alıyor. Biz de krizden çıktığında bu ülkede yerimizi almak için böyle bir yol izledik. Amacımız uluslararası arenada rekabet şartlarımızı güçlendirmek.

Haberin Devamı

Hedef lojistikte dünya devi olmak

O PENALTI HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ
Cemal Elmasoğlu, şirketin kuruluş öyküsünü ilginç bir öyküyle anlattı:
“Babam 1930 yıllarında İzmirspor’un efsane futbolcularındanmış. Her işi yaptı diyebiliriz. Futbol oynarken bile sabah simit satıp, sonra antrenmana çıkıyor, gazete satıyormuş. Daha sonra ise gümrük komisyonculuğuna adım atmış. Futbolla işi bir arada götürmüş. İzmirspor ile Karşıyaka maçından bir penaltı olur. Karşılaşmayı izleyenler arasında, Selçuk Yaşar da var. Maçı penaltı noktasına yakın bir yerden izleyen bu yöneticiler, takımlarını yenilgiden kurtarmak için penaltıyı atacak olan Necdet Elmasoğlu’na ‘kaçırmasını’ işaret eder. Ama babam golü atar. Karşıyaka’nın sıkı taraftarı Selçuk Yaşar’dan almayı umduğu gümrük işlerinin de suya düştüğünü düşünür. Ama öyle olmadı. Selçuk Amca grubun gümrükleme işlerini bize verdi ve daha sonra da ortak şirket kuruldu. Nakliye işi de Selçuk Amca’nın o işi yapan şirketle tartışması ve babamın yapmasını istemesiyle başlar. Bu ortaklık 1996’ya kadar devam etti. Ben de Necdet Elmasoğlu ve Selçuk Yaşar okulundan mezun oldum. İkisinin de üzerimde büyük emekleri var.”

Haberin Devamı

ANILAR BU KÖŞEDE TOPLANDI
Cemal Elmasoğlu, şirketin Alsancak’taki yerinde de Elmas Grup Lojistik’i önemli bir noktaya getiren babası Necdet Elmasoğlu için bir anı köşesi yapmış. Merhum Necdet Elmasoğlu’nun ayakkabısından (facit) makinesine, kol düğmesinden son içtiği sigaraya kadar birçok kişisel eşyası yer alıyor. Cemal Elmasoğlu, “Babamla ilgili biriktirdiğim eşyaları bu anı köşesinde topladım. Necdet Elmasoğlu, çok özel bir insandı. Onun için bir köşe yaptım” diyor.

ÜÇÜNCÜ KUŞAK DA GÖREVDE
Anneleri Nasip Elmasoğlu’nun da zaman zaman şirkete gelip çalıştığını söyleyen Cemal Elmasoğlu, “Bize moral veriyor. Babamın geçici ayrılığıyla annem de şirkette görev almaya başladı. Bunun yanında kız kardeşlerim Betül ile devlet sanatçısı Aytül de yönetimde. Bir diğer yönetim kurulu üyemiz ise Akın Kastaş. Öte yandan artık üçüncü kuşak da şirkette çalışmaya başladı. Babamın adını taşıyan oğlum Necdet, görevde” diyor.

HERKESİN GİTTİĞİ YOLDAN GİTMEDİ NEG’İ KURDU
Lojistiğin yanı sıra geleceğin inovasyonda olduğuna inanan Cemal Elmasoğlu, Gündüz Trafo’nun sahibi Deniz Gündüz’le Neg Endüstri ile tam da bu başlıkta önemli çalışmalara imza atıyor. Şirket, Alman Sanytura Gmbh şirketine ait olan Sany markalı koku yok edicilerin Türkiye, Orta Doğu ve Asya’nın distribütörlüğünü yapıyor.
Kokuyla ilgili bölgesel çözümler ürettiklerini anlatan Cemal Elmasoğlu, Neg Endüstri’yle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Kokuyla ilgili tüm sorunları ortadan kaldırıyoruz. Hem perakende, hem de endüstriyel üretimiz var. Şu anda üretimi de Kemalpaşa’da yapıyoruz. Hatta ihracat bile yapar hale geldik. Kosta Rika’ya ürün gönderdik. Herkesin gittiği yoldan gitmemek gibi bir alışkanlığım var. Başarı istiyorsanız farkındalık yaratmalısınız.”

Haberin Devamı

YEDİ BENZEMEZLER İŞ BAŞINDA
Malum Kipa’nın dışında bugün Ege’de ortak iş yapma konusunda pek de iyi örnekler yaşanmadı. Cemal Elmasoğlu’da bu algıyı kırmak ve güç entegrasyondan geçer inancıyla 7 ortakla birlikte Ege Global Lojistik Yatırımlar A.Ş.’nin kuruluşunda yer almış. 100 ortağa ulaşmayı hedefleyen şirket, Çandarlı Limanı ve Kemalpaşa Lojistik Köyü’nü yapıp işletmeye talip. Şirkette icra kurulu başkanlığını üstelenen Cemal Elmasoğlu, “Fevzi Akay abimizin nitelendirmesiyle ‘7 benzemez olarak’ nakliyeci ve lojistikçiler bir araya gelerek Ege Global Lojistik’i kurduk. Çalışmalarımız hızla devam ediyor. 7 benzemezde benim dışımda Fevzi Akay, Nuri Kuyumcu, Sezai Geyik, Koçali Al, Şenol Günaydın ve Aslan Savaşan var.”

Haberin Devamı

Dünyanın etrafını yılda 455 kez turluyor
* 137’si kendisinin, 300’ü kontratlı toplam 437 araçlık filoya sahip.
* Elmas Group’un TIR’ları yılda ortalama 25 milyon kilometre kat ederek dünyanın dört bir yanına sevkiyat yapıyor. Bir başka deyişle dünyanın çevresini 455 kez dönüyorlar.
* 2014 yılında 95 milyon dolar ciro hedefleyen grup, bu yıl 10 milyon dolarlık yatırım hedefliyor.
* 600’ün üzerinde kişiyi istihdam ediyor.

Yazarın Tüm Yazıları