Çılgın ortaklar

Yolları dövüş sporu üzerine faaliyet gösteren bir salonunda kesişir.

Haberin Devamı

Gıda alanında çalışan Ersin Taner ile inşaat sektöründe kariyerine yön veren Erdem Çevik, dövüşle başlayan diyaloğu ortaklıkla taçlandırmaya karar verir. İkili, Ersin Taner’in çikolata konusundaki deneyimiyle iyi olanın peşine düşer. Birçok eğitim ve araştırmanın ardından Fame Chocolate markası ortaya çıkar. Çılgın Çikolatacılar’ı İzmir’de kuran Çevik ve Taner, tek noktadan en fazla çikolata satanlar listesine girmeyi başarır. Bugün çikolatanın yanına dondurmayı da ekleyen ikili, mart ayında ise Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda ikinci şubelerini açmaya hazırlanıyor.

Çılgın ortaklar
 

ERSİN Taner ve Erdem Çevik... Kendi iş kollarında edindikleri deneyim ve tecrübeyi, ortaklık kültürüyle harmanlayan iki genç iş insanı. Çikolata ve dondurma sektörüne farkındalık katan Çılgın Çikolatacılar’ın kurucuları Ersin Taner ve Erdem Çevik ile hem girişimcilik hikayelerini hem Fame Chocolate’in kuruluş hikayesini hem de gelecekle ilgili planlarını konuştuk. Çikolatayla ilk bağı kuran Ersin Taner, 1974 Ankara doğumlu olduğunu ve devlet memuru babasının görevi nedeniyle de Türkiye’nin birçok kentini görme imkanı bulduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Çılgın ortaklar

USTAYA KIZDI KENDİ ÜRETTİ
“Bilgisayar mühendisliği okudum. Askerlik sonrası ise İzmir’de bir şirkette bilgi işlem müdürü olarak iş hayatına adım attım. Bu süreçte eşime de bir AVM’de şekerleme üzerine küçük dükkan açtık. Daha sonra şube sayısı ikiye çıktı. Tabii, ben bu süreçte bir yandan profesyonel olarak kariyerime yön veriyorum, bir yandan da eşime yardım ediyordum. Ama bir süre sonra iki tarafa da yetişememeye başladım. Profesyonel hayata noktayı koyup, eşimle birlikte devam kararı aldım. İlk başta al-sat tarzında ilerliyorduk. Sonra bir arkadaşımızın yönlendirmesiyle imalathane kurduk. Ufak ufak çikolata üretmeye başladım. Bir gün fiyat noktasında bize farklı konuşan ustaya kızıp gerçek anlamda bu işi öğrenmek için Belçika’ya gittim ve akademiye katıldım. Çikolata konusunda uzmanlaşmaya gittim.”

Haberin Devamı


BİRBİRİMİZİN DAYAĞINI YEDİK
1982 Ankara doğumlu olan Erdem Çevik de çocukluğundan itibaren ticaretin içinde büyümüş biri. “Babam müteahhitti” diyen Erdem Çevik, “Uzun yıllar onunla çalıştım. Ekonomi mezunuyum. Üniversitenin ardından da ‘okulda mı kalsam, babamla mı devam etsem’ diye arayışlara girdim. Askere gittim ve dönüşte de babamla İzmir’de çalışmaya devam ettim. Babamın rahatsızlığı ve vefatıyla da inşaat ana işim oldu. O dönem benim için zor bir süreçti. Bu süreçte de çıkış yolu ararken dövüş sporu krav mega karşıma çıktı. Bu İsrail ordusunun dövüş sanatı olarak biliniyor. Burada da Ersin Taner ile tanıştık ve antrenman partneri olduk. Birbirimizin çok dayağını yedik. O süreçte de dövüşle başlayan diyalog dostluğa dönüştü. Ben o dönem iş noktasında da yeni arayışlar peşindeydim. Ersin Taner’in işini yakın markaja aldım. Ortaklık gündeme gelince de 6 aya yakın üretimi öğrenmeye çalıştım. 2015’te her ikimiz de mevcut işleri bir kenara koyup Çılgın Çikolatacılar’ı kurduk ve İzmir Optimum’da mağazamızı açtık” diyerek Fame Chocolate markasının doğuş hikayesini aktardı.

Haberin Devamı

Çılgın ortaklar


ÇİKOLATANIN YANINA DONDURMA
İzmirlilere çikolatalarını anlatmak ve tanıtmak adına ilk yıl 1,5 ton çikolata ikram etiklerini söyleyen Ersin Taner, o süreci şöyle anlattı: “Çikolatayla iyi bir çıkış yakaladık. Kışları satışlarımız çok iyi, ama yazları düşüyordu. Sonuçta AVM’de olmanın getirdiği bazı maliyetler söz konusu. Araştırmalar sonucunda karşımıza dondurma çıktı. Çikolatada olduğu gibi en iyisi olsun diye yoğun bir araştırmaya girdik. En sonunda İtalyan dondurmasında karar kıldık. Uzun uğraşlar sonucunda kendi reçetemizi oluşturduk. Şu an reyonumuzda 12 ay dondurma var. Her gün 32 çeşit ürünü satışa sunuyoruz. 70’in üzerinde de reçeteli dondurma çeşidimiz var. Hem dondurmada hem de çikolatada koruyucu madde kullanmıyoruz. Yüzde 100 el işi çikolatalarımızın raf ömrü 3 gün ile 3 hafta arasında değişiyor. Yüzlerce çeşit çikolata kalıbımız var. Sürekli AR-GE içerisindeyiz. Bu hassasiyetle yolumuza devam ediyoruz.”

Haberin Devamı


FRENCHISE
KAPI KAPALI

“İZMİR’in en büyük butik çikolatacılarından biri olma hedefiyle ilerliyoruz” diyen Erdem Çevik, gelecekle ilgili planlarını şöyle aktardı: “Şimdi ikinci şubeyi açma hazırlığı içindeyiz. Mart ayında İzmir’in kalbinde Tarihi Kemeraltı’nda şubemiz açılacak. Bize çok yoğun franchise talebi geliyor. Ama bu taleplere kapılarımız kapalı. Koruyucu, katkı maddesi kullanmadığımız için raf ömrü belli. Franchise alanın bu hassasiyetle hareket etmesi noktasında kaygılarımız var. Gıda işi yapanın vicdanı olması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle çok büyümeyi düşünmüyoruz. Sadece önümüzdeki süreçte iki şube daha açarak sacın dörtlü ayağını tamamlamak istiyoruz. Bir diğer hedefimiz ise çocuklar için atölyeler.”

Haberin Devamı

Çılgın ortaklar


HERKESİN GÖREVİ BELLİ

ORTAKLIĞIN sorunsuz ilerlemesi adına görev paylaşımı yaptıklarını söyleyen Ersin Taner, “Üretim kısmından sorumlu olan benim. Ürünün satışa hazır hale gelmesi için çalışıyorum. Erdem Çevik ise mağaza, finans, personel kısmından sorumlu. Kimse kimsenin görev alanına müdahale etmiyor. Tabii, aramızda sürekli iletişim de var” diyerek aralarındaki uyumun sırrını paylaştı.

KISA KISA

* Erdem Çevik, iki yıl önce başladıkları dondurmada da iyi bir grafik yakaladıklarını söyleyerek, “Ayda ortalama 2 ton dondurma satıyoruz. Bu çikolatada ise 800 kilo civarında” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları