Bir kadın dünyayı değiştirebilir dedi ve...

Radikal bir karar alır ve üniversiteyi yarıda bırakıp İzmir’den İstanbul’a çalışmaya gider.

Haberin Devamı

 

Kozmetik sektöründeki 10 yıllık profesyonel hayatın ardından da tekrar İzmir’e döner. Banu Işıl Koç, eşiyle restoran açar. Bir yandan da sosyal sorumluluk projelerinde aktif rol alır. Ekonomik ve sosyal açıdan dezavantajlı kadınların da içinde yer aldığı bir ekiple el örmesiyle çanta yapar. Çantalardan birinin gittiği Amerika’dan yeni siparişlerin gelmesiyle Koç, şirketleşme yoluna gider. Bugün İngiltere’den Rusya’ya çeşitli ülkelere ihracat yapan Banu Işıl Koç, hem ürün çeşidini artırmayı hem de cezaevindeki kadınları da sisteme dahil etmeyi hedefliyor.

BANU Işıl Koç... Aslında ‘bir kadın değişir, dünya değişir’ sözünün en güzel örneklerinden biri... Hayata geçirdiği girişimle birçok kadının ev ekonomisine katkı sağlamasına vesile olan başarılı bir iş insanı. Your Bag’in kurucusu Banu Işıl Koç ile hem girişimcilik serüvenini hem de gelecekle ilgili planlarını konuştuk. 1974 İstanbul doğumlu ve memur bir ailenin en büyük çocuğu olan Banu Işıl Koç, hikayenin devamını şöyle paylaştı:

Haberin Devamı

Bir kadın dünyayı  değiştirebilir dedi ve...


EŞİNİN HAYALİNE ORTAK OLDU
“Memuriyet nedeniyle kent kent dolaştık. Köy enstitüsü mezunu olan annem sayesinde de elişine karşı bir yatkınlığım oldu. Annemle babamın lise yıllarında ayrılmasıyla üzerimdeki sorumluluk arttı. Ve ev ekonomisine katkı için bir mağazada tezgahtarlığa başladım. Çalışma hayatım Dokuz Eylül Üniversitesi’nde işletme okuduğumda da sürdü. Ama ben ikinci sınıfın sonunda radikal bir karar aldım. Sınavına girdiğim bir kozmetik firmasında çalışmak için okulu dondurup İstanbul’a gittim. Orada basamakları birer ikişer çıkarak iyi bir noktaya geldim. 10 yıllık profesyonel iş hayatına anne olunca ara verdim. 2000’li yılların başlarında İzmir’e geri döndüm. İzmir’de eşimin hayaline ortak oldum ve birlikte bir restoran açtık. Restoranı önemli bir noktaya getirdik.”


EVDE PARA KAZANSINLAR DİYE
Banu Işıl Koç, bir süre sonra restorandaki misyonunun dolduğunu düşünmeye başlar. O süreçte Ege Otizmliler Derneği’nin kuruluşunda görev aldığını söyleyen Banu Işıl Koç, “Bu süreçte bağış toplamak için geceler, kermesler düzenliyorduk. El işini çok sevdiğim için bu süreçte evde de Gazi Koşusu için şapka tasarlıyordum. Bir süre sonra dernekteki annelere ‘bir şey öğretelim de ev ekonomisine katkıları olsun’ demeye başladık. Burada da annemden de destek alarak 3 kadına örgü çanta yapmayı öğrettik. Çıkan ürünleri de kermeste sattık. Kadınlardan bir talep daha gelince bu kez restoranın üst katında bir organizasyon yaptım ve örgü çantalar büyük ilgi gördü. Bu sırada çantalardan alan ve Amerika’da yaşayan bir arkadaşım, ‘150 çanta siparişi aldım’ diye beni aradı. Normalde böyle bir üretimimiz hatta fikrimiz yoktu. Ama kırılma noktamız, bizimle çalışan kadınlardan biri sığınma evinden çıkmıştı” diyerek ekonomik ve sosyal açıdan dezavantajlı kadınların da evlerinde para kazanması gerektiğini düşünerek harekete geçtiğini paylaştı.

Haberin Devamı

Bir kadın dünyayı  değiştirebilir dedi ve...


İNGİLTERE’DEN RUSYA’YA
Bir atölyeden destek alarak 150 örme çanta siparişini tamamlayarak ihracatçı firma aracılığıyla Amerika’ya gönderdiklerini söyleyen Banu Işıl Koç, o süreci şöyle aktardı: “Tüm bunlar olup biterken artık restoranda da bir yol ayrımına gelmiştim. ‘Ne yaparım’ diye sorgularken, annemin de yönlendirmesiyle örme çantayı işim haline getirmeye karar verdim. 2012’de Your Bag’i kurdum. İlk başta yedi kadınla yola çıktık. İki yıl boyunca işi öğrenmek ve pazarlamak adına ciddi bir AR-GE çalışması yaptım. Çeşitli etkinliklere katılarak ciddi satışlar yapmaya başladık. Amerika’dan bir sipariş daha aldık. Bir süre sonra yedi kadın bize yetmemeye başladı. Hem Türkiye’de hem yurtdışındaki fuarlara katıldık. Örgü çantanın yanına terliği de ekledik. Tabii, terliğe de örgüyü ekledik. Bugün Türkiye’de çeşitli zincirlerin yanı sıra birçok butikte varız. Yurtdışında ise İngiltere, Rusya, Fransa, Amerika ve Lübnan ana pazarlarımız.”

SIRADA CEZAEVİ VAR

Haberin Devamı

“BİZİM yaptığımız iş tam olarak bir kadın imecesi” diyen Banu Işıl Koç, “Üretim yaptığımız atölyemiz dışında 120 kadınla çalışıyoruz. Bu kadınlardan 51’i sığınma evinden çıkanlardan oluşuyor. Ben bu projemi daha da geliştirmek istiyorum. Cezaevlerinde kalan kadınlara ulaşmak gibi bir hayalim var. Çünkü, orada bir şey yapamıyorsunuz. Dışarıda olan kadınların en azından imkanı, alternatifi var. Oradaki kadınlarımızın da üretkenliğe ve hayata katılmaya daha çok ihtiyacı var gibi geliyor. Şimdi bunun için çalışacağız” diyor.

 
BUNU SİZİN İÇİN
NİHAL ÜRETTİ

İLK başta ağırlıklı yazlık ürün yaptıklarını söyleyen Banu Işıl Koç, “En son terlik ve deri çantayı da ekleyerek ürün çeşidimizi genişlettik. Şimdi her hafta başı kadınlara ip gidiyor, cuma günleri ise ürünler toplanıyor. Kalite kontrolden geçtikten sonra aynı gün içinde kadınlarımızın parası ödeniyor. Haftalık çalıştığımız için sürekli müşteri bulmamamız gerekiyor. 2019 hedeflerimizi hem ürün çeşidimizi artırmak hem de yeni pazarlar bulmak üzerine belirledik. Burada kemer ve erkek çantası gündemde. 120 olan kadın sayımızı da 240 çıkarmayı planlıyoruz. Bir kadın dünyayı değiştirebilir mi, değiştirir. Buna inanıyorum. Hikayemizin de yer aldığı kartlarda o ürünü hangi kadınımızın yaptığını da yazıyoruz” diyerek tüm tasarımların kendine ait olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

KISA KISA
* Kazancın kadına göre değiştiğini söyleyen Banu Işıl Koç, “Kimi kadınlarımız bunu kendine iş edinmiş durumda. Haftalık 400 lira kazanan da var 50 TL’de” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları