Babasının izinden

Her şey Amerika’ya yaptığı bir seyahatte Diyarbakır yöresine has ‘meftune’yi yemesiyle başlar.

Haberin Devamı

Türkiye’ye döner dönmez de marka tescilini yaptırır. 2013’te ise babasının 1969’da İzmir’de kurduğu Sevim Lokantası’nın ardından ikinci bir başarı öyküsü yazmak üzere kollarını sıvar. Meftune Türk Mutfağı’nı kuran Kadir Kurtulan, şimdilik iki şubeyle yoluna devam ediyor. Ulusal bir marka yaratma hedefiyle çalışan Kurtulan’ın gündeminde, Türk mutfağını dünyaya tanıtma stratejisi doğrultusunda yurt dışında da mağazalaşmak var.

Babasının izinden


KADİR Kurtulan.... 10’lu yaşlarda yiyecek-içecek sektörüne adım atan ve babası Mürteza Kurtulan’ın izinden giderek yeni bir başarı öyküsüne imza atmak için sürekli araştıran bir girişimci. Sevim Lokantası’nın ortaklarından ve Meftune Türk Mutfağı’nın kurucusu Kadir Kurtulan ile hem girişimcilik serüvenini hem de yeni markasının çıkış hikayesi ve gelecek planlarını konuştuk. Kosova’da pastanecilik yapan babası Mürteza Kurtulan’ın 50’li yıllarda İzmir’e geldiğini anlatarak söze başlayan Kadir Kurtulan, o dönemi şöyle aktardı:

 

Haberin Devamı

Kosova’dan İzmir’e

“İzmir Bornova’ya 30’lu yaşlarda gelen babam önce Kosova’daki mesleğini burada devam ettirir. Küçük bir pastane açar. Daha sonra Ege Üniversitesi’nin yavaş yavaş büyümesiyle birlikte yeme-içme sektörüne girme kararı alır ve 1969’da Sevim Lokontası’nı kurar. Ege Üniversitesi öğrencilerine, evlerini aratmayan lezzetleri sunma hedefiyle yola çıkıyor. Bende 10’lulu yaşlarda iş dahil oldum. Ve ortaokulu bitirdikten sonra da babamın yanında resmen çalışmaya başladım. Babamız Mürteza Kurtulan’ın kurduğu yapıyı bugün ağabeyim ve iki yeğenimle birlikte yönetiyoruz. Dört şubeye ulaştık.”

Babasının izinden

 

Meftuneyi yedi ve...

Bir yandan Sevim Lokantası için çalışan, öte tarafta ise AR-GE’ye olan merak ve farkındalık yaratma isteği Kadir Kurtulan’a yeni kapılar açmış. Kurtulan, “13 yıl önce bir gezi için gittiğim Amerika’da Diyarbakırlı bir ailenin konuğu oldum. Ve onların yöresel yemeği olan meftuneyi tattım. Hem ismi hem de lezzeti çok hoşuma gitti. Döner dönmez bu ismi tescilledim. Dört yıl önce de Meftune Gıda’yı kurdum. İlk şubeyi 2013’te Aydın Forum AVM’de açtık. İkinci şube sekiz ay önce Karşıyaka Girne’de açıldı. Sevim Lokantası bir aile işletmesi. Yerelde büyüyen bir yapı var. Ben de ulusal bir marka yaratma hedefiyle Meftune’yi kurdum. Babam bize bir marka bıraktı, ben de aynı hassasiyetle çocuklarım için bunu yapıyorum” diyerek, Meftune’nin çıkış öyküsünü paylaştı.

Haberin Devamı

Babasının izinden



O LEZZETLER YOK OLMASIN
TÜRK mutfağını dünyaya tanıtma ve tattırma misyonuyla hareket eden Kadir Kurtulan, yerel yemeklere hatta kaybolmaya yüz tutmuş lezzetleri tekrar canlandırma konusuna ayrı bir önem veriyor. Bu çalışmalar meyvelerini de vermiş durumda. Kadir Kurtulan, “Biz şube açtığımız noktaların yerel yemeklerini önce ulusala, sonra da yurt dışına taşıyacağız. Bunun ilk adımını Aydın’da attık. Unutulmaya yüz tutmuş ‘döndürme’ isimli bir yemeği menümüze ekledik. Aynı şekilde yuvarlamayı da. Tabii ilham kaynağımız olan meftuneden alıyoruz bu gücü” diyor.

Babasının izinden


FORMÜL BELLİ
KADİR Kurtulan, menülerinde 220 tane reçeteli yemek bulunduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:
“Her şubemizde günlük sıcak yemek çıkıyor. Formülümüz belli, böylece lezzet standartımızı koruyoruz. Ustalarımız da önemli tabii. Sürekli bir eğitim içerisindeyiz. Şubeler arttıkça üst düzey bir şefimiz olacak. Öte yandan biz çalışanlarımızla bir aile mantığıyla yol alıyoruz. Bu kriter lezzetimizin yanında başarımızda önemli bir güç.”

Haberin Devamı


ÖNCE İSTANBUL SONRA AMERİKA
GELECEKLE ilgili planlarını da anlatan Kadir Kurtulan, “İzmir’de bu yıl için 2 nokta daha planlıyoruz. 2018’de de İstanbul gündemimizde. Burada çok büyük metrekareli mağazalar planlamıyoruz. Daha küçük esnaf lokantası mantığıyla büyümeyi hedefliyoruz. Ciddi bayilik teklifleri alıyoruz ama 10 şubeye ulaştıktan sonra franchise sistemini gündeme alacağız. Şu an kendi imkanlarımızla büyüyeceğiz. Yurt dışında Türk mutfağı çok bilinmiyor. Onun için bizim 2018 hedeflerimiz arasında yurt dışı da var. Burada da en büyük hedef Amerika. Amerika’da Türk mutfağı olarak döner ve kebap odağında bir algı var. Biz bunu kırmak istiyoruz” görüşünü paylaştı.

Haberin Devamı

Babasının izinden


AYDIN’LA İNCİRİN BULUŞMASI AYCİR
KADİR Kurtulan, sürekli bir araştırma içerisinde. Bunun için de çok geziyor... Kadir Kurtulan, AR-Ge çalışmalarının en son ürünün AYCİR olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:
“AYCİR bir tatlı. Aydın’ın AY’ı ile incirin CİR’inin birleşiminden doğdu. İncir ve cevizle yapılan bir tatlı. Şu an mağazalarımızda satışta. Bunun devamı gelecek. Ayrıca tatlı konusunda sektörde bir boşluk olduğunu görüyoruz. Bunu doldurmak adına ortaklı bir yapıyla yatırım gündemde. Burada hedef mağazalaşmak değil de mekanlara pazarlama şeklinde olacak.”

 

KISA KISA

* Bir yandan Türk mutfağını dünyaya tattırma misyonuyla yoluna devam eden Kadir Kurtulan, öte taraftan çocuklara da bu mutfağı sevdirmenin gerekliliğine dikkat çekiyor.
* Yeme-içme sektörünün gelecekte personel sıkıntısı yaşayacağını düşünen Kadir Kurtulan, “Bunun önüne geçme adına meslek liseleriyle temas halindeyiz” diyor.
* Esnaf lokantası sıcaklığına kurumsallık ekleyerek yol aldıklarını ve her gün farklı menünün çıktığını paylaşan Kadir Kurtulan, servise 12.00’de başladıklarını 22.00’de de sonlandığını belirtiyor.

Yazarın Tüm Yazıları