Kızamık büyükleri de buluyor

Soru: Almanya’dan kızamık vakaları bildiriliyor. Önümüzdeki hafta Almanya’ya gideceğim, hangi önlemleri alabilirim?

Haberin Devamı

Aslında kızamık bir çocuk hastalığı. Ancak aşısı bulunmayan, aşılandığı halde yeterince antikor gelişmeyen yetişkinlere de bulaşabiliyor. Sadece Almanya değil, ABD’den bildirilen vakalar da dikkat çekiciydi. Genellikle kış sonu ve ilkbahar döneminde görülen, ateş ve döküntüyle seyreden kızamık, bulaşıcı bir hastalık. Birkaç gün süren ateş döneminden sonra öksürük, burun akıntısı ve gözlerde kızarıklıkla seyrediyor. Döküntü yüzde ve boyunda başlıyor, sonra aşağıya doğru gövdeye, kollara, bacaklara ve ayaklara yayılıyor. Beş gün kadar süren döküntü, yayıldığı sırayla kayboluyor.


Kızamıktan aşıyla korunmak mümkün. Gelişmiş ülkelerdeki vakalarda, aşıya şu veya bu nedenle direnç göstererek çocuklarını aşılamayanların katkısı büyük. Kızamık kolay bulaşan bir hastalık. Hastaların hapşırığı ve öksürüğüyle, burun ve boğaz salgılarındaki virüsler etrafa saçılıyor. Virüs, havada veya bulaştığı zeminde iki saat canlı kalabiliyor. Kızamığı önemsemek gerekiyor. Sadece deride döküntü, ateş ve halsizlik yapmakla kalmıyor. Ölümle veya sakatlıkla sonuçlanan çok daha ciddi komplikasyonlarla seyredebiliyor.

Haberin Devamı


Hastalık etkeni bir virüs olduğu için çok fazla tedavi seçeneği de bulunmuyor. Ancak hem çocuk hem de yetişkinlere uygun aşısının bulunması bir şans. Yetişkinlerin yaptırabileceği aşı da üçlü. Sadece kızamık değil, kabakulak ve kızamıkçık hastalıklarından da koruyor. Aşı dışında tabii ki doğal bağışıklık sisteminizi her daim güçlü tutmanız da yarar var. Sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, yeterli ve kaliteli uyku bağışıklığı güçlü tutar.

Yazarın Tüm Yazıları