Jet lag ile baş etmek kolay değil

Kıtalar arası yolculuklarda hem gittiğim yere hem de döndüğümde buraya zor uyum sağlıyorum. Nasıl baş edebilirim?

Haberin Devamı

Kısa sürelerde birçok saat dilimini kat etmek biyolojik ritmi etkiliyor. Uzun yolculuklarda, saat farkından dolayı meydana gelen jet lag sendromu tam da böyle bir şey. Tamamen önlemek zor ancak tedbir almak mümkün.
Batıya doğru yapılan yolculuklarda varılan noktada sabah çoğunlukla erken uyanılıyor. Öğleden sonra saatlerinde ise yoğun bir uykululuk hali yaşanıyor. Doğuya doğru seyahatler sonunda ise geceleri uykuya dalma güçlüğü ortaya çıkıyor. Biyolojik saatin normal şartlarda ritmi 24 saatten bir miktar uzun (yaklaşık 25 saat) civarında. Her iki durumda da uyum için ortalama bir haftaya yakın bir sürenin geçmesi gerekiyor.


Uyku tıbbı uzmanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz’ın önerileri şöyle:

Gittiğiniz ülkede uyumak istediğiniz saatten 2-3 saat önce melatonin (3 ml) alarak uykuya kolayca dalabilirsiniz.
Uyanma sorununuz varsa ışıktan destek alabilirsiniz. Uyanmak istediğiniz saatten 15-20 dakika önce yüzünüze dönük yerleştirdiğiniz saat ayarlı bir ışık kaynağı, vücudunuzun ürettiği melatonini baskılayacak ve uyanmanız kolaylaşacak.

Haberin Devamı

Uyku Tıbbı Derneği’nin önerileriyse şöyle:

Bir haftadan kısa sürecek seyahatlerde Türkiye saatine göre davranmak ve uyku saatlerini değiştirmemek en doğru yöntem.
Seyahat daha uzun sürecekse bir an önce adapte olabilmek amacıyla adaptasyona seyahat öncesinde başlamak gerekiyor. Bunun için batıya doğru yolculuklarda her gün bir saat erken yatıp erken kalkın. Doğuya doğru yolculuklarda ise her gün bir saat geç yatıp, geç kalkın.

Yazarın Tüm Yazıları