Hac ve umrede MERS’e dikkat

Ortadoğu, özellikle de Suudi Arabistan’a yolu düşenler MERS’e dikkat...

Haberin Devamı

Bulaşıcı solunum yolu hastalığı olan MERS, özellikle içinde bulunduğumuz hac dönemi nedeniyle Arap yarımadasına giden hacı adaylarını bekleyen risklerden biri. Ancak bazı önlemler alınması halinde bulaşma riskini en aza indirmek mümkün.

Aslına bakarsanız coronavirüsler hafif soğuk algınlığından, SARS gibi ağır hastalıklara kadar farklı belirtilere neden olabilen geniş bir virüs ailesi. MERS de bunlardan sadece biri. İlk kez 2012 yılında Suudi Arabistan’da tanımlandı.

Seyahat kısıtlaması yok ama uyarılara kulak asın

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu web sitesinde, Suudi Arabistan bölgesinde MERS hastalığının görülmeye devam etmesi nedeniyle hacı ve umre ziyaretçilerinin bu hastalığa yakalanma riskleri bulunduğunu hatırlatıyor. Risk, Dünya Sağlık Örgütü ve bakanlık bünyesindeki ilgili Bilim Kurulu tarafından tüm yönleriyle sürekli değerlendiriliyor. Kurum uyarıların dikkate alınması kaydıyla Suudi Arabistan’a seyahat edilmesinde sakınca görmüyor.

Dönüşte iki hafta dikkatli olun

Hac veya umreden hastalıkla dönme riski var. Çünkü hastalık insandan insana, yakın temasla bulaşabiliyor. Kutsal toprak ve mekânlarda binlerce insanın aynı anda, aynı yerde bulunduğu düşünülünce risk aslında pek de uzak değil. MERS’e özel henüz aşı ve özel bir tedavi yok. MERS hastalarının tedavisi hastaların durumlarına göre destekleyici (iyileştirici) olarak yapılıyor.
Hac ve umre ziyaretçileri Suudi Arabistan’dan dönüşte 14 gün boyunca MERS hastalığı açısından bağlı bulundukları aile hekimleri tarafından takip edilecek. Gerekli görülürse test yapılacak. Bu nedenle dönüşte aile hekiminizle mutlaka görüşün.
Suudi Arabistan ziyaretinden sonraki 14 gün içerisinde ateşle birlikte alt solunum yolu hastalığı belirtileri (öksürük, nefes darlığı) yaşarsanız bir sağlık kuruluşuna başvurun. Hekime mutlaka Suudi Arabistan’dan döndüğünüzü söyleyin.

Yola çıkmadan MERS’i öğrenin

Halk Sağlığı Kurumu sitesinde yer alan bilgiye göre, MERS hakkında hem hekimler hem de diğer sağlık personeli sürekli bilgilendiriliyor. Bu sayede şüpheli kişiler belirlenebiliyor. Sağlık kurumlarımız MERS’e tanı koyma ve tedavi etme kapasitelerinde. Şüphelilere yapılan testlerde şimdiye kadar MERS vakası saptanmadı.
Öte yandan Sağlık Bakanlığı hac ve umre için Suudi Arabistan’a gidenlere seyahatleri öncesinde il müftülükleri ile birlikte MERS ile ilgili bilgilendirmeler yapıyor. Kurumun
önerisi bu bilgilendirmelere katılınması ve uyarıları dikkate alarak korunma önlemlerinin öğrenilmesi.

Haberin Devamı


Korunmak için bunları unutmayın

Hayvanlarla temas etmemekten başka MERS’ten korunmak için bunları unutmayın:
· Kalabalık alanlarda maske kullanın. Kişisel temizlik kurallarına dikkat edin.
· Sabun ve su ile sık sık ellerinizi yıkayın. Su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanlarını kullanın.
· Virüslerin bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçının.
· Bu virüslerle kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyaları temizleyip dezenfekte edin.
· Hasta kişilerle yakın temastan kaçının.
· Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçının.
· Grip benzeri bir hastalık geçirdiğinizde dinlenin.

Yazarın Tüm Yazıları