Araba kullanıyorsanız sık sık mola verin

Seyahate kendi kullandığınız araçla çıkmayı tercih ediyorsanız bazı önlemler almanızda yarar var. Bu daha konforlu, sağlıklı ve güvenli bir yolculuğu da beraberinde getirecektir.

Haberin Devamı

İlk kural, direksiyon başına yorgun ve uykusuz oturmayın. Zira uykusuz araç kullanımı dikkat dağınıklığına, dolasıyla kazaya zemin hazırlıyor. Uzun süre durmadan araç kullanmak da dikkat eksikliğine yol açabiliyor. Bu nedenle, sık sık mola verin. Hatta molalarda kısa yürüyüşler ve basit gerilme egzersizleri yapın. Böylece gerilmiş kaslardaki stresi azaltabilirsiniz. Basit egzersizler, bel-boyun fıtığı atakları, yumuşak doku travmalarıyla karşılaşma riskini de azaltır.
Acıbadem Mobil Sağlık uzmanlarının diğer uzun yol önerileri şöyle:
-Önce araç kontrolü: Sıcak havalarda araçlarda su seviyesi düştüğü ve lastikler daha fazla zarar gördüğü için, uzun bir yolculuğa çıkmadan aracı detaylı olarak kontrol etmek büyük önem taşıyor.
-Koltuk ayarını doğru yapın: Koltuk ayarlarını yola çıkmadan önce mutlaka yapın. Koltuğun sırt kısmının dik, sürücünün kalçasının ise koltuğun sırt ve oturak kısmının ortasına sıkışmış olması lazım. Bacakların içi koltuğun zeminiyle temas halinde durmalı. Eğer araç içi aksamlarla bu ayarlamalar yapılamıyorsa, araç koltuğu ile uyumlu bel desteği alarak vücut ergonominizi destekleyebilirsiniz.
-Direksiyonu doğru tutun: Araç kullanırken oturuşunuzun yanı sıra direksiyonu nasıl tuttuğunuza dikkat edin. Düzgün bir tutuş için kollarınızı hafif açılı bir biçimde uzattığınızda, bilekleriniz direksiyonun üzerine konulabilecek uzaklıkta olmalı. Bu sayede dönüşleri dirseklerinizi hafifçe bükerek kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca direksiyonu tamamen çevirdiğinizde kollarınız çapraz pozisyondayken bile omuzlarınızın koltuktan kalkmaması gerekiyor. Uzatılan ve gerilen kollar çabuk yorulacağından sürücü direksiyondaki titreşimleri hissedemez ve bu da sürüş güvenliğini riske sokabilir. Gerilmeyi engellemek için bacaklarınız dizlerinizden bükülmüş konumda olması lazım. Ancak dizlerinizin konsolun ya da direksiyonun altına temas etmemesi önem taşıyor. Böylece olası bir kaza anında yaralanmayı en aza indirmeniz mümkün.
-Bol sıvı alın: Sıcak hava stres ve konsantrasyon güçlüğüne yol açabiliyor. Önlemek için bol bol su tüketin, hafif ve yağsız yiyecekleri tercih edin, yolda açık renkli, terletmeyen, rahat pamuklu kıyafetler giyin.
-Serinde kalın: Araç içini klimayla soğuttuktan sonra yola çıkın.
-Aç karnına yola çıkmayın: Aç karnına araç kullanırken meydana gelebilecek ani kan şekeri düşüşleri dikkat dağınıklığı ve hatta bayılmalara yol açabiliyor. Aç karnına araç kullanmak kadar ağır yemeklerin ardından yola çıkmak da problemlere zemin hazırlayabiliyor. Dolayısıyla molalarda hafif yiyeceklerin tercih edilmesinde fayda var.

Yazarın Tüm Yazıları