Alerjik olanlar tatilde dikkat!

Soru: Yurtdışı seyahatlerimde farklı tatlar denemek istiyorum. Ancak çok alerjik bir yapım var. Sorun yaşayabilir miyim?

Haberin Devamı

Hacettepe Tıp Fakültesi Alerji ve İmmünolojik Hastalıklar Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. A.Fuat Kalyoncu, alerjik yapıdaysanız, yurtdışı seyahatlerinizde bilmediğiniz, daha önce denemediğiniz meyve, deniz ürünleri ve sebzeleri yememeniz gerektiğinin altını çiziyor.
Hemen her besin alerjiye neden olabiliyor. İki tip besin alerjisi bulunuyor.

Erken tip alerji, besin alımından sonra birkaç dakika veya saat içinde ortaya çıkan deride kaşıntı, kızarıklık, egzema, göz, dudak, dil ve damakta şişlikler, burunda akıntı, hapşırık, gözlerde sulanma, kızarıklık, nefes darlığı, hırıltı, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, tansiyon düşüklüğü, halsizlik, bayılma gibi belirtilerle seyrediyor.

Deri belirtilerinin yanında solunum yolu veya sindirim sistemiyle ilgili belirtilerin birlikte olması ise hayatı tehdit eden ağır alerjik reaksiyona yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Geç tip besin alerjileri ise daha nadir görülüyor. Bu alerjilerde genellikle besin alımından sonraki birkaç saat veya gün içinde ortaya çıkan inatçı kusma, karın ağrısı, ishal, kanlı dışkı belirtileri ve bazen büyüme geriliği görülüyor.

Besin alerjisinin günümüzde kabul edilen tek tedavisi, sorumlu besinin beslenmeden tamamen çıkarılması. Besin alerjisinde kullanılan bir ilaç tedavisi henüz yok.

Yazarın Tüm Yazıları