Neden et yememeliyiz?

Kurban Bayramı’nda yine her zamanki et tartışması gündeme geldi.

Haberin Devamı

Hayvanseverler bu bayramın bir “katliam” olduğunu dile getirerek tepkilerini ortaya koydular.
Sanki çok demokratik bir ülkede yaşıyormuşuz ve her şeyi özgürce tartışabiliyormuşuz gibi, et meselesinin -hele de dokunanın yandığı dini bir bayram üzerinden- tartışmaya açılması en hafifinden stratejik hata.
İnsanların daha az et tüketmelerini istiyorsak kolayca “kutsala saldırı” olarak algılanacak bir yerden yaklaşmak yerine, başka yollara başvurmalıyız.

***

Hayvansever bakış açısıyla karnımızı doyurmak için et yemek vahşilik; endüsriyel hayvancılık tarihin en büyük suçu. Hele de bu hayvanların pek çoğunun nasıl öldüğünden ziyade nasıl yaşadığı düşünülürse. Sırf insanlar et yiyebilsinler diye, küçücük alanlarda nefes almaya ne kadar “yaşamak” denebilirse. Hayvanları dehşet verici koşullarda “yaşatmak” insanların karnının doymasından ziyade, şirketlerin paradan tasarruf etmelerine yarıyor.

***

Bazıları için et yemeyi kesmek konusunda bu yeterli bir sebep olsa da, bunu görmezden gelenler nasıl ikna edilecek, ona bakmak lazım.
Et yememek ya da daha az et tüketmek için çok sebep var.
Kaç kişi et tüketiminin Amazon Ormanları’nın yok olmasına, yoksulluğa, açlığa ve göçe neden olduğunu biliyor mesela? Et tüketiminin yıkıcı sosyal etkilerinden; endüstriyel hayvancılık yüzünden dünyada 1 milyar insanın aç kaldığından kaç kişi haberdar?

***

Yeşil şehirler diyoruz, toplu taşıma diyoruz, elektrikli araçlar diyoruz, Volkswagen’ı yaptığı üçkağıttan dolayı yerin dibine gömüyoruz.
Ama iklim değişikliğinde ulaşımın etkisini görürken, iklim değişikliğinin en önemli nedeninin hayvancılık olduğunu da bilmeliyiz. Ulaşım dünyadaki sera gazı emisyonlarının yüzde 13’ünden sorumluyken, hayvancılık yüzde 18’inden sorumlu.
Yani, fosil yakıtlarla çalışan otomobillerden uzak durmak yetmez. Et tüketimini de azaltmamız şart.

***

Belki bazıları da dünyadaki kesimhanelerin durumu hakkında bilgilenince et yemekten vazgeçebilir.
Mezbahalardaki işçilerin düşük maaşlarla ve berbat koşullarda, korunmasız çalıştığını öğrenince, insan etten soğuyabilir! Biz ucuz et yiyebilelim diye mezbahada çalışan işçiler sömürülüyor. Buna razı mıyız gerçekten?

***

Ya da mesela, büyük üretim tesislerinde hastalıklar yayılmasın veya hayvanlar hızlı büyüsün diye ilaç kullanılıyor. Sonra insanlar bu etleri yiyorlar ve bazı bakteriler insanların tedavisi için gerekli bazı ilaçlara karşı direnç gösteriyorlar.

***

Size et yememek için çok önemli bir neden daha...
Malum, su sıkıntısı yakın gelecekte başlıca sorunumuz olacak. Kimilerine göre, ülkeler arasında su savaşları yaşanacak.
Böyle bir ortamda suyun hayvancılığa harcanması ne kadar mantıklı gerçekten?

***

Şu kısacık yazıda ana hatlarıyla etten olabildiğince uzak durmak için nedenleri sıralamaya çalıştım.
İkna olmamış olabilirsiniz...
İnsanın kendisiyle yüzleşip alışkanlıklarını değiştirmesi belki de hayattaki en zor şey.
Ama unutmayın; et yemeyi tamamen kesemiyorsanız, en azından azaltın.
Bunun bile şu günahkâr döngüyü kırmada etkisi olur.

Yazarın Tüm Yazıları