Arıları kurtarmak geleceği kurtarmak demek

Kelebek yazarı Yonca Tokbaş geçtiğimiz yıl Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) bünyesinde “Anadolu Arıları” adında bir sosyal sorumluluk eğitim projesi başlattı. Eğitime rekor seviyede başvuru oldu. 102 genç başvurdu.

Haberin Devamı

Yonca, elindeki ilk bağışla ABD’li arı bilimci Debra Roberts’ı Türkiye’ye getirdi, Matematik Köyü’nde 36 gence eğitim verildi. Bu 36 genç NILFISK Türkiye’nin yaptığı 30 bin TL bağış sayesinde o ilk kilit eğitimi aldı. Sonrasında Anadolu’nun 26 şehrinde arılar hakkında çalışmalara başladılar.

Belediyelerle arıların sevdiği ağaç fidanları ekiminde anlaştılar, ilkokullarda çocuklara yanlış bilinen doğruları anlattılar, üniversitelerinde etkinlik ve hatta arıların sevdiği tohumların ekimi için projeleri onaylattılar. Çiftçileri sürdürülebilir tarımda arıların önemi hakkında bilgilendirdiler.
Anadolu’nun arıları dünyada bir numara. Bizdeki çiçek zenginliği ve bizimkisi kadar sağlıklı arılar maalesef başka yerde yok, kalmadı.
Dünyanın en iyi balı da bizde. ABD ve Avrupa’da Arı Kenti konseptinin yeşerdiğinden bahsediyor Yonca... Kırsal alanlardaki gibi ilaçlama olmadığından, şehirler arılar için sığınağa dönüşmüş. New York’taki gökdelenlerin tepesinde, Paris Belediyesi’nin çatısında kovanlar var.
“Benim daha çok sayıda TOG genci yetiştirmem lazım ki arılarla ilgili daha fazla farkındalık yaratayım, insanları bilinçlendireyim, daha fazla arının sağlıklı olması ve hayatının kurtulması için çalışabileyim. Böylece çocuklarımıza kanserojen değil, sağlıklı besinler sağlayabilelim” diyor Yonca.
Arılar bu hızda ölürlerse bize de yaşayacak bir gelecek kalmayacak. Arılar kimyasallar yüzünden ölüyor, biz de türlü hastalıklar yüzünden can çekişiyoruz. GDO ve tarım ilaçları arıların genetiğini bozuyor. Birileri daha fazla mahsül alacak diye hep beraber gıdaya zehir basanların kurbanı oluyoruz.
Zararlı kimyasalların üzerine bir de inşaat furyası biniyor. 3. Köprü inşaatı yüzünden milyonlarca arı bulunduğu yeri terk etti ya da öldü mesela.
Sadece ağaç katliamı yaşanmadı, arılar da katledildi. Adım adım ekosistemi yok ediyoruz. Farkında değiliz ki biz de o ekosistemin parçasıyız, o yok olunca biz de yok olacağız. Hem de hiç uzak bir gelecek değil sözünü ettiğim.
Çin, domates vibratörleri ile domates yetiştirmeye çalışıyor. Çünkü ortada bitkiye gelip de domatesin domates olması için titreşimi yapacak arı yok!
Velhasılıkelam, arılar yok olduğukça bizi açlık ve türlü hastalıklar bekliyor.
Yonca, arıların dünyayı kurtaracağı inancıyla kendini bu işe vakfetti.
İki yılda Anadolu Arıları’na 70 genç dahil oldu.
Yonca en son geçtiğimiz pazar günü evden çıkıp koştu ve bağış topladı. Hâlâ bağış yapabilirsiniz.
Bağışlanan her 120 TL bir gencin arılar hakkında ihtiyaç duyacağı eğitimlerin bedeli olarak Anadolu Arıları projesine aktarılıyor.
Ama siz daha azını veya fazlasını, gönlünüzden kopanı bağışlayabilirsiniz.
Bağış için adres:https://bagis.adimadim.org/?ccid=CC7136 

 

Yazarın Tüm Yazıları