Aleyna’ya haksızlık etmeyin!

Aleyna Tilki, erken yaşta yeteneklerini sergileyeceği bir mecra bulabilmiş, başarıya hayatının çok erken devrelerinde erişme fırsatı yakalayabilmiş bir genç kız.

Haberin Devamı

Zamanın ruhu “Küçük İbo” veya “Küçük Onur”ların döneminden çok farklı, “kendine hayran bırakan, sevimli süper ses” sularında gezinmiyoruz.
Zamanın ruhunda başka bir şey var, enformasyon ve fotoğraf bombardımanıyla yönetilen bir ruh bu.
Bu “görsel bombardıman” içinde en dikkat çeken kişi” olmak gerekiyor ön plana çıkabilmek için.
Büyüme çağındaki çocuklar bu görsel bombardımanın en ortasında duruyorlar. Kendileri de o bombardımana yetişmeye çalışıyorlar.
Sadece Türkiye ile sınırlı değil bu, 20’sine varmamış genç kızların Instagram profillerindeki erotizm dozu, çok değil, 5 yıl öncekinden bile farklı. Onbinlerce takipçi elde ediyorlar bu yolla.
Kendine baktırmanın bu çağda basitçe soyunmakla olmadığını öğreniyorlar. Playboy’un bile çıplak fotoğraf basmayı bıraktığı bir çağda, erotizm, çıplaklığın kendisinden değil, tavırda yer açıyor kendine. Çocukluk çağından çıkan ve kendine farklılık yaratmak isteyen genç kızlar, bu “tavır”da buluyor anahtarı.
Eğer sosyal medya hesaplarını mahlas kullanarak veya başka biçimlerde ebeveynlerinden gizlemeyi başarıyorlarsa, çok ama çok küçük yaşta “uygunsuz” fotoğraflarla dolduruyorlar profillerini.
Cep telefonunun ön kamerasına “çekici” görünmek üzere bakmaya başlıyor genç kızlar. Sosyal medyanın bombardımanıyla önlerine gelen, çok değil, 19-20 yaşındaki “ablalarına” benzemek istiyorlar. O sağdan, soldan işveli bakan, vücudunun çeşitli yerlerini kadraja sokan halleri ondan.
Bir süre sonra “erotizm” dalgasında bilmedikleri yerlere savrulur hale geliyorlar. Hatta çizdikleri profillerin erotizm mesajı gönderdiğinin bile farkına varamaz oluyorlar. Dikkat çekmenin kendisi, gönderdikleri mesajdan daha önemli hale geliyor.
Aleyna Tilki’nin durumunu “zamanın ruhu” bağlamı içerisinde düşünecek olursak, gece kulüplerinde sahne alması, verdiği pozlardaki tavır, insanda onu koruma içgüdüsü yaratıyor.
Sosyal medya hesaplarının ailesi tarafından kontrol edildiğini söylüyor Aleyna. Ailesinin onun etrafından bir kalkan oluşturması hayati bir ihtiyaç ve bunun olması güzel.
Ancak azıcık çocukluktan çıkan kızlara bile ilgi gösteren erkeklerin yaşadığı, erken evliliklerin, erken yaştaki kızlara “eğilim”in olduğu kültürlerde, dünyayı bir kenara bırakıp ailesinin “Kızımız, görüntüsüyle arzu etmediğimiz insanları kendine çekebilir mi?” diye sorması gerekiyor.
Yaşından büyük göstermesi, güzel olması, ona daha 16 yaşında “seksi” kimlik yapıştırarak bunun altını çizmemiz gerektiğini söylemez. Çizdiği “seksi kız” kimliğiyle gece kulübünde çıkan bir genç kıza erkeklerin “ah ne de sevimli yavrucak” gözüyle bakmalarını bekleyemezsiniz.
Tüm erkekleri potansiyel sapık konumuna sokacak değilim elbette, ancak yaşından büyük gösteren ve son derece cezbedici bir görüntüyle piyasaya sürülen Aleyna Tilki’ye akıl verenler bu haliyle nasıl bir etki yaratacağını öngöremiyor mu?
Küçük çocuklara “seksi kılıf” yaratıp sonra da bunun arkasında duramazsınız.
Bu kadar yetenekli bir genç kıza “cazibeli kadın” elbisesi giydirerek haksızlık yapmayın.
Güzel bir geleceği olacaksa eğer, bunun yolu oradan geçmiyor.

Yazarın Tüm Yazıları