Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Dünya sahillerinin en güzel evleri

Haberin Devamı

Country stilini çağrıştıran detayların şehrin yeni oluşan kırsal bölgelerine iyice yerleşmesinin ardından, sahil evlerinin karakteristik stilleri de tüm doğallıklarıyla şehir evlerine göz kırpmaya başladı. Stilin beslendiği kaynak belli: Kum ve deniz.

1. Kişisel bir hobi odası
“İngiliz’im, dolayısıyla eskiye ve geçmişe yoğun bir hayranlığım var” diyen yazar Jane Green’in Atlantik Okyanusu’na bakan evi, sahile ve kumsala ait pek çok sembolün iç mekânları samimi, sıcak ve dingin bir şekilde kucaklamasına iyi bir örnek. Ünlü yıldız Katherine Hepburn’ün evlerini de tasarlayan Brooke Girty ile çalışarak yıllanmışlık, yaşamışlık ve yaşlanmışlık hissi veren bir tarz oluşturmuş. Ancak evin karamsar ya da kasvetli bir havası olduğunu sanmayın. Bunu engelleyen en önemli etmen, beyazın yoğun olduğu renk paleti ve monokrom aksesuar grupları. Tüm mekânlar konforlu, rahat ve aydınlık bir düzene sahip.

Haberin Devamı


2. Beyazın egemenliğinde
Akdeniz’in Mayorka adasındaki bu evin dekorasyonu, ada yaşamı, tuz kokusu, güneş ışığı ve yaşam keyfi çevresinde kurgulanmış. Sakin ve doğal bir karaktere sahip odalardaki baskın renk açık ara beyaz. Hepsi ekolojik prensipler göz önünde bulundurularak yüzde yüz geri dönüştürülmüş ahşaptan yapılmış mobilyalar, dekoratif obje olarak kullanılan sörf tahtaları ve ağaç dallarından elde edilmiş tasarımlar, içeri giren herkese aynı duyguyu hissettiriyor: En iyisi bu evi yalınayak gezmeli!

3. Sakız ve lavanta
“Benim ruhumda gizli bir Alaçatılı var” diyorsanız, o zaman mutfağınızı Alaçatı havasında tasarlayarak ruhunuza yılın her günü sakız ve lavanta armağan edebilirsiniz. En büyük yardımcınız çini karolar, beyaz rüstik dolaplar ve seramik tezgah üstü kavanozları olacaktır. Dekoratör Mihriban Deveci’nin yardımıyla şekillenen bu evin kapısı çiçek desenleri, patine dokular, taş duvarlar, vintage masalar ve mavi opak objelerle renklenen romantik yaşam alanlarına açılıyor. Renk paletinde ise, Ege’nin dingin ve huzurlu atmosferi hakim.

Haberin Devamı


4. Kuralsız düzenlemeler
Avustralya’da yaşayan Avrupa kökenli ve yaratıcı ruhlu biriyseniz; biraz seyahat edip kökenlerinizi merak etmeniz doğal olmalı. Kilim tasarımcısı Mariella Ienna da öyle yapmış. Önce Palermo’ya taşınmış, daha sonra da Sicilya’nın kuzeydoğusundaki Filicudi adasındaki bu evi satın almış. Yemyeşil bitki örtüsü, aromatik kokulu çiçekler ve rezeneler arasından ulaşılan evde yaşam çoğunlukla avluda ya da terasta geçiyor. Evin dekorasyonu mümkün olduğunca az eşya ile kalabalık yaratmadan yapılmış olsa da, pürüzlü, ham ve organik yüzeyli mobilyaların asimetrik düzenlenmesi dikkat çekici güzellikte.


5. Sakin ve derin bir uyku
Sahil evlerinde tercih edilen mobilyaların güzelliği - ister etnik bir parça, ister bir tasarımcının elinden çıkmış olsun- biçimlerindeki yalınlıktan ve üzerlerine eklenen özel tekstil ve aksesuarlardan gelir aslında. Tıpkı bu tik ağacı yatak ve onu tamamlamak için seçilen deniz renklerindeki yastıklar, ılık rüzgarları çağrıştıran tül cibinlik, ham ahşap tabure ve hasır sepetler gibi. İbiza’daki bu sofistike evin yatak odasında yaz mevsiminin tüm stil şifreleri mevcut. Şehirdeki evinize de kolayca uygulayabilirsiniz.

6. Bohem çağrışım
Portekiz’in Blue Coast kıyılarındaki bu evin dışında, bölgenin geleneksel mimarisi göze çarpıyor: Çatıda tipik Portekiz kırmızı kili; beyaz duvarlar ile veranda pergolaları bağlayan Alentejo tarzı beyaz ahşap taşıyıcı ayaklar ve mavi pervazlı pencereler... Terasta bulunan oturma alanları, yataklar ve divanlar insanı tembelliğe çağırıyor. Evin içinde de aynı tarzın devamını sağlayan seçimler yapılmış. Endonezya’dan, Fas’tan ve Hindistan’dan gelen masalar, sandalyeler, pencereler, el boyaması yastıklar, tahta oymalı sandıklarla ve antika dolaplarla sahil evlerinin bohem yönü ön planda.

Haberin Devamı

7. Bir çizgi de siz çekin
Deniz kenarına ve denize ait stillerden şehre taşıyabileceğiniz en uygun detaylardan biri geniş sedir havalı oturma birimleri ve çizgili tekstillerdir. Malibu’daki evin genelinde temel malzeme olarak cam, taş, metal ve alçının kullanılmış olması da aynı duyguyu destekliyor. Güneşin alçı duvarlarla gün boyu ışık oyunları oynayarak, içerideki yaşam alanları ile doğa arasında diyalog kurması için pencerelerde perde yok. Uygun odanız varsa siz de deneyin, nasıl ferahladığını göreceksiniz.


Stil anahtarları

Kışlık ya da yazlık evinize ilham alabileceğiniz bu evleri seçtiğim ‘20 Şehirden 20 Sahil Evi’ dergisi, bu ayki Maison Française ile birlikte verilmiş. Bali’den Bodrum’a, Cape Town’dan Uruguay’a kadar hem kuzey hem de güney yarımküredeki sahil şehirlerinden örnekler, elimize şu stil anahtarlarını veriyor: Denizden, kumdan ve dalgalardan esinlenen renkler, rüstik yüzeyler, patine ahşap, hafif ketenler ve tüller, ikat ve suluboya efektli tekstiller, asimetrik düzenlemeler, seramik ve taş objeler, örgü dokulu rahat mobilyalar ve geniş dinlenme köşeleri.

Yazarın Tüm Yazıları