Tarihe damga vuran ziyafetler

Haberin Devamı

Bu hafta size, vereceğiniz yemekler için ilham vermek istedim. Kitapları karıştırdım, geçmişe damgasını vuran birkaç ziyafetin mönüsünü buldum

Havalar serinlemeye başladı; hele bayramdan sonra artık önümüz düğün, dernek, davet... Bizde düğünlerde davetlilere yemek ikram edilir. Ama bu yemeklerde çok çeşit ve yaratıcılık yoktur. Özellikle kırsal kesimde değişmeyen düğün yemeği keşkektir. Konu komşunun el birliğiyle yaptığı bu yemeğe genellikle pilav eşlik eder. Aralarında pek de uyum olmamasına rağmen... Aynı tabağa yan yana konan bu yemek pirinçli lapaya dönüşür. Biraz varlıklı düğünlerde koyun, dana kesilir. Yanında yine pilav... Ama bu ikili birbirine çok yakışır. Yine, konu-komşu hep beraber yapılan yapraksarma da düğün yemekleri arasında yer alır.
Aslında düğün yemekleri bu kadar fakir değil. Her yörenin bu törenlerde sunduğu takım yemekleri var. Örneğin Isparta’da davetlerde sofraya gelen yemekler şöyle sıralanır: Toyga çorbası, çekme pilav, iki-üç türlü sebze yemeği, dolma, börek, gaziler helvası, pilav, muhallebi veya zerde, meyve.
Büyük kentlerdeyse davet yemeği, düğünün yapıldığı mekânın mutfağına teslim ediliyor. İşletme, bu davetten para kazanma telaşı yüzünden, mönüyü en ucuz yemeklerden oluşturuyor. Çoğunlukla da mutfağın alt yapısı müsait olmadığı için yemekler soğuk, özensiz, lezzetsiz oluyor.
Bu hafta size, vereceğiniz yemekler için ilham vermek istedim. Kitapları karıştırdım, geçmişe damgasını vuran birkaç ziyafetin mönüsünü buldum. Belki de ilham verir.


Tarihe damga vuran ziyafetler

Haberin Devamı



Tarihe damga vuran ziyafetler


Yazarın Tüm Yazıları