Antalya’da lezzet fırtınası

Antalya, Akdeniz’in incisi. Ama mutfağı bu bölgenin özelliğini pek yansıtmıyor.

Haberin Devamı

Akdeniz denince akla gelen lezzetli balıklar, burada mönülerin birinci sırasında yer almıyor. Antalya mutfağına Yörük geleneği hakim. Yani et, en sevilen yemek malzemesi. Onu hamur işleri izliyor. Antalya ve civarında yapacağınız gezide, deniz, güneş, tarihi eserler kadar, yiyeceğiniz yemekler de sizi mutlu edecektir. Bu hafta size, Antalya ve çevresinde lezzetli yemekler yiyeceğiniz mekânları önereceğim.

Kentin en önemli lezzet durağı, Atatürk Kültür Parkı’ndaki ‘7 Mehmet Restoran’. Daha önceki yıllarda Konyaaltı Plajı’nda konuklarına lezzetli yemeklerini sunan 7 Mehmet, artık yeşillikler içinde hizmet veriyor. Lokantanın mönüsü oldukça zengin. Çoğu da tencere yemeği. Antalya yöresinin bazı lezzetli yemeklerinin tadına burada bakabilirsiniz. Balık yemek isteyenler için de çeşit zengin. Akdeniz’in en lezzetli ve en taze balıklarını burada bulabilirsiniz.
Eğer bir iki duble rakı içiyorsanız, size Hibeş adlı mezeyi öneririm. Lezzetinden damağınız çatlayabilir. Antalya mutfağının en önemli lezzetlerinden biri de şiş köfte. Bu köftenin hem kokusu hem de lezzeti insanın aklını başından alıyor. Kazım Özalp Caddesi’ndeki ‘Topçu Kebap’, şiş köfteyi en lezzetli yapan mekânların başında geliyor. Topçu Kebap’ın kuruluş tarihi 1880 yıllarına kadar dayanıyor. İşe paça ve tandır kebabıyla başlayan Topçu ailesi, tam 90 yıldan beri de şiş köfte yapıyor. Burada yaprak dönerin de tadına bakmanızı öneririm. Yemeğinizi kabak tatlısı ve Antalya’nın ünlü arap kadayıfı ile noktalarsanız, damağınız size minetter kalır.

Haberin Devamı


Piyazın lezzeti dillere destan


Şişköftenin doğru adreslerinden biri de, Yener Ulusoy Bulvarı’ndaki ‘Şişçi Ramazan’. Kesim yaptıkları hayvanları Korkuteli yaylasında kendileri yetiştiriyor. Köftelerin kıyması, kuzu-keçi karışımından yaplıyor. Izgaranın üstünde pişen kanat, şiş ve diğer et çeşitleri de şiş köfte kadar lezzetli.
Antalya’nın tahinli piyazının lezzeti de dillere destandır. Ben bazen sadece tahinli piyazla karnımı doyururum. Bu özel piyazı hemen her lokantada bulabilirsiniz. Ama bana sorarsanız size Sanayi Sitesi’ndeki ‘Özdoyum Restoranı’ öneririm. Burası bol ödüllü bir mekân. Mutfağı bir uzay laboratuvarı gibi tertemiz. Kıvamında haşlanmış fasulyenin üstüne yurmurta, maydanoz, domates doğranıp, zeytinyağı gezdirildikten sonra, tahin, sirke, sarmısak ve limon karışımından oluşan özel sos dökülüyor. Söz aramızda, insan burada bir porsiyon piyazla doymuyor.
Bir başka önemli piyaz durağı da Altındağ Mahallesi’ndeki ‘Piyazcı Ahmet’. Adres biraz karışık ama mekân temiz ve ferah. Her yerde krem rengi hakim. Piyazcı Ahmet’te malzemeler özel. Tahin Manavgat’ta yaptırılıyor. Zeytinyağı, Milas’ın lezzetli sızması. Fasulye Konya yöresinden geliyor. Yumurtalar ise çevredeki yayla köylerinden toplanıyor. Piyazcı Ahmet’te damağınızın bayram yerine döneceğinden emin olabilirsiniz.

Haberin Devamı


Lezzet bombası paça çorbası


Antalya’ya gidince, ünlü serpme böreğiyle kahvaltı yapmadan dönmek olmaz. Bu böreğin en doğru adreslerinden biri, Kırcamii Mahallesi’ndeki ‘Avcuoğlu Börek’. Bu böreğin yufkası açılırken oklava kullanılmıyor. Usta, yağlı hamuru, mermer tezgâhın üstünde çeke çeke baklava yufkası inceliğine getiriyor. Yufkanın içine, isteğe göre kıyma, peynir, patates, ıspanak konup zarf gibi kapatılıyor ve fırına atılıyor. Bu börek Antalya’da mutlaka tadına bakılması gereken lezzetlerin başında yer alıyor.
Antalya geceleri uzundur. Gidenleri baştan çıkartır. Çoğunlukla mumun nerede söndüğü hatırlanmaz. İşte böyle bir gecenin sabahında, isyan bayrağını açmış olan midenizi yatıştırmak için Tahıl Pazarı’ndaki ‘Paçacı Şaban’a’ gitmeniz gerekir. Burada içeceğiniz bol sirkeli, sarmısaklı paça çorbası gecenin tüm kötülüklerini silip atacaktır. Şaban, tabağın altına susamsız simidi küçük küçük doğruyor. Üstüne yanak eti, bir kuzu ayağı, bir kaç beyin parçası koyuyor. Terbiyeli suyu da bu karışımın üstüne gezdirdikten sonra ortaya bir lezzet bombası çıkıyor. Söz sakatattan açılmışken akla hemen kokoreç geliyor. Konyaaltı Plajı’ndaki ‘Kokoreççi Hilmi’, bu konuda haklı bir şöhrete sahip. İşe seyyar arabayla başlayan Hilmi, şimdi yılların tecrübesini müşterilerine sunuyor. Burada kokoreç kadar uykuluk da çok lezzetli. Denemenizi öneririm.

Haberin Devamı


Kömürde pilice doyum olmuyor


Antalya’da döner denince parmaklar hemen, Atatürk Caddesi’ndeki ’Dönerci Hakkı Baba’yı gösteriyor. İşi başlatan, Antalya Ahisi Faruk Baharlı. Şimdi ise işin başında üçüncü kuşak var. Döner bir gün önceden hazırlanıp, özel sosta bekletiliyor. Döner seviyorsanız burası tam aradığınız adres.
Antalya’nın ünlü kömürde pilicinin tadına bakmak isterseniz, Zincirli Han’daki ‘Parlak Restoran’a gitmenizi öneririm. Uzun şişlere takılıp, kömür ateşinin üstünde döne döne kızaran tavukların tadına doyum olmuyor. Yine aynı hanın içindeki ‘Hasan Antalya’ lokantası, kentin en eski lezzet duraklarından biri. Buranın değişmez yemekleri ise kuzu kelle, kuzu tandır, tahinli piyaz ve cacık. Basit ama çok lezzetli bir mönü.
Antalya’da gidilmesi gereken diğer lezzet duraklarını ise şöyle sıralayabilirim: Kaleiçi’ndeki Seraser (Finedining), Çağlayan mahallesindeki Serpme (balık), Çağlayan Mahallesi’ndeki Turgay Et Lokantası, Güzeloba Mahallesi’ndeki Yusuf Kolcuoğlu (kebap), Alanya’da Esma Abla’nın Yeri, Ottoman House, Aksu’da Anadolu Park Restoran, Kalkan’da Deniz Restoran, Kaş’ta Mercan Restoran, Side’de Soundwaves ve
The End. Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları