Kadınlar vardır

2007’de çektiği “Brick Lane”den beri sesi soluğu çıkmayan Sarah Gavron, “Shame/Utanç”, “The Iron Lady/Demir Leydi” filmlerinin bol ödüllü senaristi Abi Morgan’la güçlerini birleştiriyor ve yılın “kadınlar vardır” filmine imza atıyor.

Haberin Devamı

HAFTANIN FİLMLERİ

KADINLAR VARDIR

DİREN: ZAMANI GELDİ (SUFFRAGETTE)
YÖNETMEN: Sarah Gavron
OYUNCULAR: Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Meryl Streep
(2015-İngiltere-106’)
BİYOGRAFİ, DRAM, TARİHİ
*
2007’de çektiği “Brick Lane”den beri sesi soluğu çıkmayan Sarah Gavron, “Shame/Utanç”, “The Iron Lady/Demir Leydi” filmlerinin bol ödüllü senaristi Abi Morgan’la güçlerini birleştiriyor ve yılın “kadınlar vardır” filmine imza atıyor. “Diren: Zamanı Geldi”, bizi feminist hareketin en önemli mücadelelerinden birinin göbeğine taşıyor ve Britanya’da 20. yüzyıl başlarında kadınların oy hakkını alabilmek için verdikleri zorlu mücadeleyi konu alıyor. “Iron Jawed Angels/Demir Çeneli Melekler”den “Made in Dagenham/Kadının Fendi”ne, ve hatta “North Country/Tek Başına”ya uzanan bir seçkinin yanına koyabileceğiniz filmin, Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Meryl Streep, Ben Whishaw ve Brendan Gleeson’lı kadrosu göz kamaştırıyor.

Haberin Devamı

GÜNAHKÂRLAR KULÜBÜ

THE CLUB
YÖNETMEN: Pablo Larraín
OYUNCULAR: Roberto Farías, Antonia Zegers, Alfredo Castro
(2015-Şili-98’)
DRAM
*
“Tony Manero”dan beri “Post Mortem” ve en son “No” ile radarımızdan düşmeyen Pablo Larraín’in son filmi “The Club”, günahlarından kurtulmaları için kilise tarafından gönderildikleri bir sahil kasabasındaki evde sert mizaçlı kahyayla birlikte yaşayan dört rahibin hikâyesini anlatıyor. Günün birinde çıkagelen beşinci rahibin kısa bir süre sonra intihar etmesi sonrası dengeler bozulacak ve rahiplerin kaçtıklarını sandıkları günahlar da hortlayacaktır. Yönetmenin o alışıldık kara mizahından acı tatlar barındıran, karanlığı da eksik etmeyen film, Katolik Kilisesi’ne eleştiri oklarını acımasızca saplamadan geri durmuyor. Berlin’de Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan “The Club”, Oscar’larda Şili adına yarışıyordu.

DİNOZORLAR YAŞASAYDI?

İYİ BİR DİNOZOR (THE GOOD DINOSAUR)
YÖNETMEN: Peter Sohn
(2015-ABD-93’)
ANİMASYON, KOMEDİ
*
Yılın ilk büyük animasyonu Disney-Pixar’dan geliyor ve “Dünyadaki yaşamı değiştiren asteroid dünyaya çarpmasaydı ve dev dinozorların nesli tükenmeseydi ne olurdu?” gibi kafa açıcı bir sorunun peşine düşüyor. Arlo isminde bir Apatosarius ile bir insan yavrusunun çıktıkları yolculukta gelişen dostluklarını konu alan “İyi Bir Dinozor”, küçük izleyiciler kadar yetişkinler için de eğlenceli vakit vadediyor.

Haberin Devamı

HAFTANIN OYUNCUSU

Carey Mulligan

HAYATIMIZA girişi 10 yıl önce “Pride&Prejudice/Aşk ve Gurur” ile olsa da asıl, 2009’da Oscar’a aday gösterildiği “An Education/Aşk Dersi” filmindeki Jenny rolü ile geniş kitlelere ulaştı. Bu iki filmin ona sunduğu “romantik komediler prensesi” rolünü elinin tersiyle çeviren Mulligan, “Never Let Me Go/Beni Asla Bırakma”, “Drive”, “Shame/Utanç” gibi, oyunculuğunu cümle aleme duyuracağı filmlerde oynamayı tercih etti. “The Great Gatsby”, “Inside Llewyn Davis” derken, en son “Far from the Madding Crowd/ Çılgın Kalabalıktan Uzak”ta karşımıza çıkan oyuncuyu bu hafta, anaakım feminist film “Diren: Zamanı Geldi”de sıradan bir işçi kadın iken kendini meydanlarda bulan Maud Watts rolünde izliyoruz. Uzunca bir süredir Oscar yarışının en güçlü adaylarından görünüp Altın Küre’lerde aday olmamasıyla hayal kırıklığı yaratsa da Mulligan, bu rolüyle çok konuşuldu ve Kadın Film Yazarları Birliği’nden En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kapmayı başardı.

Haberin Devamı

YILDIZ TABLOSU

Baskın: Karabasan ***
Bizans Oyunları: Geym of Bizans *
Büyük Açık (The Big Short) ****
Creed: Efsanenin Doğuşu ****
Denizin Ortasında (In the Heart of The Sea) **
Dheepan ****
Düğün Dernek 2: Sünnet *
Delibal *
Joy **
Kardeşim Benim *
Kocan Kadar Konuş: Diriliş *
Nadide Hayat **
Ertuğrul 1890 *
Point Break *
Son Efsane (The Program) **
Star Wars: Güç Uyanıyor (Star Wars: The Force Awakens) ***
The Hateful Eight *****

Yazarın Tüm Yazıları