Yaşam sürenizi uzatmanın 5 doğal yolu

50 yaş birçok açıdan hayatın en güzel yıllarının başlangıcı. Ama bir yandan da yaşın ilerlemesiyle gelen bazı gerçekler var. İyi haber: Ömrünüzü sağlıkla uzatmak mümkün.

Haberin Devamı

Keyif veren kötü alışkanlıklarınızdan kurtulun

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre sigara içenlerin yaşam süresi, içmeyenlerden 10 yıl daha kısa. Alkol konusunda tıbbi öneriler kafa karıştırıcı olsa da günde bir kadehten fazlası; hastalık oranı ve ölüm riskinin artması, kanser gibi hastalıkların önünü açmasıyla bağdaştırılıyor.

Daha fazla arkadaş edinin

Daha geniş bir sosyal çevreye sahip olanların hastalık oranı ve ölüm riskleri daha az. Bunun sebepleri arasında sosyal ilişkilerin stresi azaltması, bizi daha aktif tutması, zihnimizi çalıştırması ve yeni şeyler denemeye cesaret etmek için bir sebep vermesi gibi faktörleri sayabiliriz.

Evcil hayvan besleyin

Evcil hayvan beslemek hayat kalitesini yükseltip genel sağlığı desteklemenin en eğlenceli yollarından biri. Kalp krizi gibi büyük durumlarda kurtulma şansını artırdığını gösteren birçok çalışma var. Bu sayede günlük fiziksel aktivite de artıyor. Anksiyete ve depresyon gibi akıl sağlığıyla ilgili durumlar yaşayan kişilerde stres azalıyor.

Haberin Devamı

Temiz beslenin

Kırmızı et gibi ürünler belli kanser türleri için riski artırıyor. Doğal besinlere odaklanmış, sebze bakımından zengin, işlenmiş karbonhidrat ve şeker tüketimi düşük her diyet yaşlılığınızda size yardımcı olur ve obezite, diyabet, kalp gibi hastalık risklerini düşürür. Akdeniz ve vegan beslenme türleri gibi sağlıklı tarzlara yönelin.

Düzenli egzersiz yapın

Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü, her hafta yapılan fiziksel aktivitenin yaşam süresini 4.5 sene kadar uzatabileceğini söylüyor. Sağlıklı beslenmeyle beraber yürütüldüğü zaman fiziksel aktivite, kilo vermenize de yardımcı olabilir. Unutmayın, obezite birçok hastalıktaki en önemli risk faktörü.

Yazarın Tüm Yazıları