Kışın kalbinizi daha çok sevin

Kalp krizi veya felç elbette her an meydana gelebilir, fakat kış aylarında daha fazla görülür. Neden mi? Bunun yanıtını kimse henüz kesin olarak bilmiyor.

Haberin Devamı

Soğuk havalar kan basıncının artmasıyla bağdaştırılır. Düşük sıcaklıkların, damarların daralmasına sebep olmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Kan basıncının yani tansiyonun yükselmesi, kişinin kalp krizi veya felç riskini artırıyor. Özellikle de obezite, yüksek kolesterol veya diyabet gibi diğer risk faktörleri de mevcutsa… Kar küremek gibi kalbe daha çok oksijen gerektiren ani aşırı eforlar da kalp krizi ve felç riskini artırıyor.

Tabii ki soğuk hava tek neden değil. California’da yapılan bir araştırma, kalp krizi ve felçten ölüm oranlarının kışın ani hava sıcaklığı değişimi görülmeyen yerlerde de arttığını gösteriyor. Peki öyleyse diğer risk faktörleri neler?

Depresyon ile bağ var

Tatil stresi ve mevsimsel depresyon büyük rol oynuyor. Depresyon ile kalp krizi arasında güçlü bir bağ var ve uzun süren stres de kalp kriziyle bağdaştırılıyor. Diğer teoriler arasında kış aylarında sporu eksik etmek ve sağlıksız beslenmek, tatil zamanı aşırı alkol tüketmek gibi faktörler yer alıyor.

Haberin Devamı

Felç ve kalp krizi semptomlarını biliyor olmak oldukça önemli. Semptomlar kişiden kişiye değişse de felcin uyarıcı semptomları arasında görüş kaybı, denge problemleri veya suratın tek tarafının çökmesi yer alıyor. Kalp krizi semptomları arasında ise göğüs ağrısı, göğüste basınç ve hatta nefes darlığı yer almakta… Bunların yanında mide bulantısı veya aşırı terleme de yaşayabilirsiniz.

Kalp sağlığınızı artırın

Kış aylarında bu önlemleri alarak kalp krizi ve felç riskinizi azaltın

-- Aşırı efor isteyen ani hareketlerden kaçının. Eğer yapmanız gerekiyorsa dinlenerek yapın.

-- Eğer dışarıda vakit geçirecekseniz sıkı giyinin.

-- Stresli durumlardan uzak durmaya çalışın. Bu mümkün olmuyorsa stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenin.

-- Düzenli egzersiz yapın, sağlıklı beslenin, kendinizi arada bir şımartın. Seyahat ediyorsanız ilaçlarınızı yanınıza almayı unutmayın.

Kalp krizi ve felçten korunmak için kış aylarına özel önemler alsanız da unutmayın ki korunma yöntemleri tüm sene ve mevsimler için geçerli. Beslenme, spor, kolesterol kontrolü ve tansiyonu dengede tutmak gibi önlemleri hayatınız boyunca alıyor olmalısınız.

 

Haberin Devamı

The Dr. Oz Show” hafta içi her gün saat 19.30’da D-Smart 20. kanal Maxsmart Premium HD’de yayınlanmaktadır.

 

Yazarın Tüm Yazıları