Geçici olarak metabolizmayı hızlandıran baharat

Yediğimiz bazı şeylerin, biz otururken bile yağ yakmamıza yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Buna ‘termojenik etki’ diyoruz. Bazı baharat türleri geçici olarak metabolizmayı tetikliyor ve vücudumuz kalori harcıyor.

Haberin Devamı

* Tarçın:
Geçici olarak metabolizmayı hızlandıran baharat

Bu kahverengi kabuk, yapılan çalışmalara göre açlık glikoz seviyesini düşürerek kan şekerini dengeliyor. Sabahları kahvenize bir tutam katmayı deneyin.
* Hardal tohumu: Sandviçinizin içine mayonez yerine hardal koymakla yalnızca kalori tasarrufu yapmakla kalmazsınız aynı zamanda ekstra kalori de harcarsınız. Koyu hardallar tercih edin.
* Arnavutbiberi: Arnavutbiberi gibi baharatlar tüketmek geçici olarak metabolizmanızı ateşler. Bunun sebebi, bedeninizi ısıtarak termojenik etkiye yol açan kapsaisin maddesi içermesi.
* Zencefil: Bu acı kök, şişkinliğinize iyi gelebilir. Taze zencefil çayı yapabilir, soğuk su ve limonla karın düzleştirici içecek hazırlayabilir veya tavuk, sebze yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
* Kimyon: Shahid Sadoughi Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, bu toz baharatı yemeklerinize eklemek vücut yağını azaltmaya yardımcı oluyor. Açlık kolesterolünü, kötü kolesterolü (LDL) daha oranlara çekiyor, iyi kolesterolleri (HDL) artırıyor. Yağsız süzme yoğurdunuzun içine bir tutan kimyon ekleyerek tuzlu bir ara öğün hazırlayabilir; ızgara veya pilav gibi yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
* Acıbiber:
Geçici olarak metabolizmayı hızlandıran baharat

‘Journal of Biological Chemistry’ isimli dergide yayımlanan bir çalışmaya göre kırmızıbiber, aynı Arnavutbiberinde olduğu gibi termojenik etki gösteriyor.
* Karanfil: Bu baharat, obezite ve insülin direnciyle savaşmaya yardımcı olan öjenol maddesini içeriyor. Karanfil aynı zamanda anti-enflamatuar etkiye de sahip. Sevdiğiniz çayın içine ekleyebilirsiniz.
* Muskat cevizi: Yapılan araştırmalar, muskat cevizinde bulunan öjenol maddesinin glikoz sindirimindeki enzimleri bloke edip, yağ yakımını destekleyebileceğini gösteriyor.
* Zerdeçal: Zerdeçal, anti-anflamatuar özelliğinin yanında sağlık üzerinde sayısız pozitif etkisiyle son yıllarda daha da popülarite kazandı. Zerdeçalın içinde bulunan kürkümin isimli madde enflamasyon yanıt (yangısal tepki), kan şekeri seviyesi, kandaki yağ seviyesi ve yağ oksidasyonunu düzenlemeye yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün saat 12.30’da Sony Channel Digitürk 51’inci Kanal ve D-Smart 52’inci Kanal’da yayımlanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları