Manolya Özek

5 SEVGİ DİLİ

17 Şubat 2014
Bu hafta sizlere ilişkiler üzerine yazılmış eski bir kitaptan ‘5 Sevgi Dili’nden bahsedeceğim...

Evlilik terapisti Gary Chapman’ın mutlu ve doyumlu bir ilişkinin formülünü verdiği bu kitap bana göre bir başucu kitabı ve mutlaka okunmalı.

Her geçen gün artan boşanma oranlarına rağmen hala pek çok insan evliliğin hayallerini kuruyor hatta mutsuz bir evlilik yaşamasına rağmen yeniden evlenmek istiyor çünkü insanın doğasında başkaları tarafından sevilme ihtiyacı var ve evlilik yakınlık ve sevgi için duyulan gereksinimi karşılamak üzere tasarlanmış bir kurum.

Peki ne oluyor da büyük bir istek ve aşkla başlayan evlilikler yürümüyor? Pek çok çift yıllar içinde biz terapistlerin karşısına ‘Aşkımız bitti, ilişkimiz öldü. Birbirimize yabancılaştık. Artık birlikte olmaktan hoşlanmıyoruz. Birbirimizin ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz’ diyerek geliyorlar.

Her çocuğun içinde sevgi ile doldurulmayı bekleyen bir ‘duygu deposu’ vardır. Çocuk gerçekten sevildiğini hissederse normal olarak gelişir. Fakat sevgi deposu boş olduğunda çocuk yanlış davranışlarda bulunur. Çocukların yaramazlıklarının çoğuna boş bir ‘sevgi deposu’nun özlemleri yol açar.

Tıpkı çocuklar gibi yetişkinler de ‘sevgi depoları’ taşır, incinen çiftlerin kalplerinin derinliklerinde ibresi boşu gösteren görünmez bir ‘sevgi deposu’ vardır. Yanlış davranışlar, kabuğuna çekilmeler, acı sözler ve eleştirel tutum boş bir depodan kaynaklanır. Depoyu doldurduğunuzda evliliklerin yeniden canlanabildiğini, farklı tartışma ve çelişkileri çözmenin mümkün olduğunu görmekteyiz.

Sevgi depolarını doldurmak için öncellikle partnerinizin ve kendinizin sevgi dillerini anlamalı ardından da eşinizin birincil sevgi dilini konuşmayı öğrenmelisiniz.

Chapman’a göre 5 farklı sevgili var:

1-Onay Sözleri:

Yazının Devamını Oku

Uzman Danışman Psikolog Manolya Özek

29 Ocak 2014
Dokuz Eylül Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde yüksek lisans yapan Özek, yetişkinlerde stresle başetmek, ilişki problemi, anksiyete (kaygı), panik atak ve öfke yönetimi gibi konularda çalışmaktadır...

İzmir doğumlu olan Manolya Özek, ilkokulu Hakimiyeti Milliye İlköğretim Okulu’nda okuduktan sonra orta ve lise eğitimini İzmir Amerikan Lisesi’nde tamamlamıştır. Üniversite giriş sınavında Türkiye çapında ilk 1000'e girerek çocukluk hayali Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünü kazanmış ve ‘Onur derecesi’ ile mezun olmuştur. Üniversite son sınıfta okulun exchange programı ile Amsterdam School of Business’ta uluslar arası işletme okumuş uluslararası reklamcılık, pazarlama ve ticaret dersleri almıştır.

2002 yılında İzmir’e dönen Özek, dört yıl uluslar arası konteyner taşımacılığı yapan bir firmada ihracat satış sorumlusu olarak çalışmıştır. Yaptığı işin hayalleriyle örtüşmediğine karar vererek önce Dokuz Eylül Üniversitesi İnsan Kaynakları sertifika programını, ardından da The Coaching Institute Yaşam Koçluğu sertifika programını tamamlayarak 2006 yılında Pozitif Manevra Psikolojik Danışmanlık ve Koçluk Merkezi’ni kurmuştur.

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde yüksek lisans yapan Özek’in tez konusu ‘Çalışan Annelerin İş Stresinin Çocuklarının Davranış Problemleri Üzerindeki Etkileri’dir.
Ergenlere ve yetişkinlere danışmanlık yapan Özek, psikolog kimliğini koçluk yaklaşımlarıyla birleştirmektedir. Danışmanlık yaparken Bilişsel Davranışçı tekniklerden, Şema terapiden, Gestalt terapiden, Sanat terapisinden ve bir ilişki kuramı olan Transaksiyonel Analiz yaklaşımından faydalanmaktadır.

Halen Gestalt terapinin babası Fritz Pearls’ün öğrencisi, Integratif Psikoterapinin kurucusu Richard Earskine’den Transaksiyonel Analiz eğitimi almaktadır.

Ergenlerle başarı üzerine çalışmaktadır. Özellikle sınav kaygısı ve dikkat eksikliği konularında uzmanlaşmıştır. Duygusal özgürleşme tekniği (EFT) ve beyin odaklanma tekniklerinden faydalanmaktadır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan öğrencilere de ilaçsız tedavi programı olan Play Attention dikkat eğitim programını uygulamaktadır.

Yetişkinlerde ise stresle başetmek, ilişki problemi, anksiyete (kaygı), panik atak ve öfke yönetimi gibi konularda çalışmaktadır.

Yazının Devamını Oku