Söğüt, köy değil, deniz ürünleri imparatorluğu

Yol ne kadar zorluysa vardığı yer o kadar bakir, güzel, etkileyici olur derler çoğu zaman…

Haberin Devamı

Her zorlu yol güzel bir yere çıkacak diye bir kural yok elbet; ama Marmaris’ten kıvrıla kıvrıla Bozburun koylarına uzanan yolların değdiği her zerre içinde kendi mucizesini taşıyor.

Benim sevgim, aşkım ise yarımadanın belki de en az bilinen köyü Söğüt’e… Bozburun, Selimiye, Hisarönü, Kız Kumu denilince çoğu kişi biliyor ama Söğüt denilince “Osmanlı’nın kurulduğu Söğüt mü?” sorusu sıklıkla cevap bekliyor.

Osmanlı burada kurulmamış olsa da, bana göre ülkenin deniz ürünleri imparatorluğu bu küçük köyün sınırları içinde kurulu… Resmi olarak mahalle olarak geçse de, sessizliği, samimiyeti, teknelerin kıpırtısı ve güzelliğiyle halen bir balıkçı köyü Söğüt…

Söğüt, köy değil, deniz ürünleri imparatorluğu

Ülkenin büyük restoranlarının, deniz ürünlerini kebap menüsünden devşirme isimler ve tariflerle sunma sevdasının tersine işlediği bir yerden bahsediyoruz. Ege’nin karşı kıyısına taş çıkartan lezzette ahtapotlar, kalamalar dolmaları, deniz ürünleri güveçleri, soslu kum midyeleri, istiridyeler, özel soslu kurutulmuş balıklar ve daha niceleri Söğüt’ün iki elin parmaklarını geçmeyen restoranlarında bana göre dünya standartlarında sunuluyor.

Haberin Devamı

Yalıbaşı Yasemin, bu restoranlar arasında “ev” diyebileceğim yer olsa gerek… Karşımda deniz üstünden gün batımı, soframda Yasemin’in eşi Ergün’ün elinden mis gibi ızgara ahtapot, yanında Yasemin’in elinden enfes mezeler… Esat Baba da şimdi gelir hasır şapkasıyla…

Söğüt’te evimiz Yasemin’se, terasımız da Manzara Restaurant… Saranda Koyu’nun tepesinde mevzilenmiş yerinde adının hakkını sonuna kadar verirken Toscana’da bir İtalyan restoranında görebileceğiniz kalitede kadehleri sofranızda görebilmenin şaşkınlığını yaşayabilirsiniz. Sarışın mavi gözlü işletmecisi Naci, her yaz sezonunda dünyanın farklı bir bölgesinden esinlendiği bir lezzet numarasını Söğüt’ün sahillerine taşırken kendi kendinize mırıldanmanızı sağlıyor: “Bizim de kendi deniz ürünleri mutfağımız var yahu, balık kokoreç, balık beytiye kaymadan, kendi soslarımızla, kendi yöntemlerimizle enfes balık ve deniz ürünleri…”

Haberin Devamı

Deniz Kızı’ndan tutun Thyssanos’a kadar her biri başka güzel Söğüt sofralarının… İzmir bu açıdan şanslı denilebilir, ancak özellikle İstanbul’da beğendiğiniz deniz ürünleri restoranları varsa lütfen sosyal medya aracılığıyla ya da e posta yoluyla bana ulaştırmaktan kaçınmayın…

 

 

Yazarın Tüm Yazıları