Nerede bu yeni bayramlar?

Öncelikle herkese mutlu bayramlar diliyorum!

Haberin Devamı

Şeker markalarının yaşlıları hedefleyen duygusal reklamlarındaki gibi ya da Yemekteyiz terminolojisiyle konuşacak olursak “siyah gazlı içecek” markalarının sofralarındaki gibi bir nostaljik damara girme niyetlisi değilim. Bunu yazmış olmakla birlikte bayramın ve sofralarının hemen herkesin geçmişinde hoş izler bıraktığı gerçeğini de alıp bir kenara koymak doğru olmaz. Benim en güzel bayram sofralarımda anneannemin içli köfteleri, dolmaları, dedemin bıyık altından gülüşü, babamın lakerdaları ve muziplikleri vardı… Bugün hepsi umarım gönlümdeki sofraları bu dünyanın ötesinde bir yerde kurmuşlardır. Güzel gelen çocukluğumuz muydu, o sofraların yemekleri ve büyüsü müydü tartışılır ama bayram sofraları da değişime uğruyor ve kendine yeni bir yol arıyor bana göre.

Haberin Devamı

Kişisel gözlemimle sınırlı kalmak kaydıyla bana göre sofralarda eski  geniş aile kalabalığı, dolma, kol böreği, iç pilav, baklava, pilaki ve çok daha fazlası yerini çekirdek aileyle oturulan, bu geleneksel lezzetlerin daha azıyla kurulan sofralara bıraktı. Geleneksel tariflerin bir kısmı halen uygulanıyor ama daha pratik buluşlar sofralara giriyor. Bayram ruhuna uygun kalabalık sofralar yeniden geri gelir mi şüpheliyim ama geleneksel Türk mutfağı tariflerinin önümüzdeki 50 yılda yeniden yorumlanarak günlük sofralarda yer bulması en büyük arzularımdan biri.

Şef Ömür Akor’un Bursa’daki mekanı Zennup 1884, aslında geleneksel tariflerin yeniden yorumlanmasında tam da hayal ettiğim noktaya oturuyor. Buna benzer tariflerin belki günlük uygulamaya daha uygun olan pratik versiyonları önümüzdeki yıllarda yaygınlaşabilirse, gelecekteki hızlı yaşam çarkları arasından yeni yorumlarıyla içli köfteler, dolmalar, kol börekleri masaları yeniden donatabilir.

Sizlerin unutulmaz bayram yemekleri arasında neler var? Hepsi çocukluğunuzla mı ilişkili? E postayla ya da sosyal medya hesaplarından yazıp benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum.

ARA SICAK MESELELER

1 - Önceki yazılarımla ilgili çok fazla mesaj aldım, alıyorum. İlginiz için çok teşekkür ederim. Mini Kaş rehberim de çok büyük beğeni kazandı. Önerdiğim yerlere ek olarak okuyuculardan eğlence için Oxygen, yiyecek için Viva önerileri geldi. Eklemeden geçmeyeyim istedim.

Haberin Devamı

2 - Gizli gastrokentler arasına aldığım Kastamonu kentiyle ilgili de yoğun mesaj aldım. Öncelikli rotalarımdan biri olacak. Söz!

3- Çok kolay yetiştiğinden mi bilinmez, cin biberi olarak da anılan minik süs biberi iyiden iyiye tüm ülkenin ortak ikram gıda maddesi halini aldı. Özellikle dönerci, pideci benzeri günlük yiyecek tüketilen mekanların vazgeçilmezlerinden oldu. Yunanların masaya oturana su getirmesi gibi bizim de bir geleneğimiz olur mu ne dersiniz?

Yazarın Tüm Yazıları