Taraftar bile artık “ne olacak bu borç” diyor: Ali Koç Beşiktaş’ı da G.Saray’ı da değiştirecek

Ali Koç, ‘şampiyonluk garantisi’ vermeden efsaneleşmiş Aziz Yıldırım’a tarihi fark atıp başkan oldu. Değişim vaatlerde başladı ve onun yapısal reformları Beşiktaş ve G.Saray’ı da etkileyecektir.

Haberin Devamı

DEĞİŞİM diyerek F.Bahçe Başkanı olan Ali Koç’un ezeli rakiplerinin yol yordamını da etkilemesini bekliyorum. Koç, esasen seçimi kazanırken bile değiştirmeye başladı. Geçmiş dönemlerde başkanlar, rakipsiz girdikleri kongrelerde bile, ‘şampiyonluk garantisi’ vererek oy isterken Koç, bir efsaneye dönüşmüş rakibine karşı bile şampiyonluk garantisi vermeden oy istedi. 4 yıldır şampiyon olamayan Fenerbahçe’nin kongre üyeleri de ona tarihi bir fark yaratacak kadar oy verdi. Demek ki taraftar da delege de artık kulüplerin yapısal sorunlarının çözümünü şampiyonluğun önüne koymuş durumda.

Koç, başarılı olursa kulüplerin mali ve idari yapılarında bir değişime de liderlik edecek. Yine eskiden başkanlar da taraftarlar da yıldız transferlerinden söz ederdi. Fakat bugün taraftar dahi kulübünün borcunu harcını konuşuyor. Çünkü borç-harç yüzünden UEFA tarafından ceza alıyor, Avrupa kupalarından men ediliyor.

Haberin Devamı

Haliyle kulüplerin ekonomik yapısı, artık şampiyonluk gibi, taraftarın diline düşecek kadar popüler bir mevzu...

Taraftar bile artık “ne olacak bu borç” diyor: Ali Koç Beşiktaş’ı da G.Saray’ı da değiştirecek
- Ali Koç, Aziz Yıldırım’ın yıllardır protesto ettiği Kulüpler Birliği Vakfı’nın önceki günkü iftiharına katılarak, ‘kavgacı söylem’e de son noktayı koydu.

TÜKETEN KULÜP YÜREMEZ

- Kulüplerin mali durumunu ülkenin genel ekonomik yapısından bağımsız düşünemeyiz. Diğer yandan bu koltuklara talip olan veya halihazırda oturanlar, ‘tüketen’ değil, ‘üreten’ veya en azından ‘elindekinin verimini artıran’ bir yapıya geçmek zorunda. Bakın iki sezondur transferde ortalığı sarsan Beşiktaş’ta yaprak kımıldamıyor bu sezon! Niye? Çünkü en önemli kaynaklardan biri olan Şampiyonlar Ligi gelirinden mahrum oldu. Halimiz bu işte. Hazır para varsa işler yolunda, yoksa....

Kulüpler banka faizi ödemekten kurtulmalı. Faizden kurtulmak şampiyonlukla eşdeğer. Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi’nden kazandığı parayla bir yıllık faiz borcunu ancak karşılayabildi.

BEŞİKTAŞ ZORLANACAK

- Ali Koç da işe belki ‘kasa  kolaylığı’ denilen cepten para koyarak başlayacak ama kulübü uzun vadede kendi kaynaklarıyla dönen bir yapıya dönüştüremezse ondan sonra gelen de “Sen ne veriyorsan ben 1 fazlasını veriyorum” demek zorunda kalacak. Çare ‘paralı başkan’ değil, ‘akıllı başkan’ modelidir.

Haberin Devamı

Beşiktaş, iki şampiyonluğu elde ederken UEFA’nın da koyduğu kısıtlamalara uymak zorundaydı. Başarısında bence en büyük pay, bu harcama kısıtlamasıydı. Dolayısıyla Galatasaray’ın UEFA’dan gelecek bu tür ceza için yas tutmasına gerek yok. Bilakis, sevinsin. Çünkü en az paraya en iyi oyuncuyu bulmaya çalışacak.

Yüksek banka borçları ve faizleri nedeniyle kulüpler, lig şampiyonluğu ve Şampiyonlar Ligi gelirleri ile rekor ürün satışlarına rağmen borçlarını eritemiyor.

Sanırım Koç da öncelikle bu tür borçları eriterek işe koyulacak. Aksi halde o da başaramaz. Üst üste 2 yıl Şampiyonlar Ligi’ne giderek nefes alan Beşiktaş, bu sezon mali açıdan büyük zorluk çekecek. Hem günlük yaşamını idame ettirecek hem de vadesi gelmiş borçlar için kaynak bulacak.

Haberin Devamı

‘STAY WITH US’ DİYECEK

- Geçen sezon açıklanan mali raporda menajerlere gözüken borç 13 milyon lirayken bu yılın raporunda bu rakam 50 milyonu aşmış bulunuyor. Bu sezon transfer sloganı, ‘Come to Beşiktaş’tan ziyade, ‘Stay with us’ (Bizimle kal) olmalı ve bir yandan da yaşlanmış kadroya bir gençlik aşısı yapılmalı...

Bir de şu altyapı meselesi var: Gökhan Gönül’e alternatif olarak Opare adı geçiyor. Gelip gelmemesi önemli değil, ancak adının anılması bile zül. Beşiktaş altyapısında Gönül’ü yedekleyecek Opare kalibresinde bile bir genç yoksa, kapatın gitsin. Var, ama yukarıya taşınamıyorsa, o zaman nedir bu ‘tıkaçlar’, bari onları bilelim...

Taraftar bile artık “ne olacak bu borç” diyor: Ali Koç Beşiktaş’ı da G.Saray’ı da değiştirecek
- TSYD Kupası, sezon öncesi üç büyükleri karşı karşıya getiriyordu.

Haberin Devamı

TSYD KUPASI DÖNECEK Mİ?

- ALİ Koç, Hürriyet ziyaretinde TSYD Kupası’nın yeniden oynanmasına destek olacağını söyledi. Hatta Uğur Vardan, “Adı İslam Çupi Kupası da olabilir” deyince Koç, “Olabilir ama ben TSYD Kupası’nı çok severdim. Her sezon öncesi heyecanla beklerdim” dedi. Eğer futbolumuzda iklim değişecekse, TSYD Kupası’nın dönüşü bir başlangıç olabilir. Kimse fikstür sıkışıkılığından söz etmesin. Hazırlık adına otel bahçelerinde oynayan kulüplerimiz pekâlâ TSYD Kupası için zaman bulabilir. Real, Bayern veya Manchester’lardan daha mı fazla maç oynuyorlar sanki...

 

Yazarın Tüm Yazıları