Ah şu Demirören’in 100 milyonu

EVET, bir federasyon başkanının bir kulüpten alacaklı olması etik değil ve hukuken de mümkün olmamalı. Yani Yıldırım Demirören, TFF Başkanlığı’na aday olunca, “Beşiktaş ile alacak-verecek ilişkim yoktur” belgesi istenmeliydi...

Haberin Devamı

Beşiktaş’ın Demirören’e 100 milyon liralık borcu var. Diğer yandan da ibrası yargı tarafından iptal edilmiş bir Demirören dönemi var, hatırlatalım!

Aralık 2015’te, İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi, 24 Şubat 2008’deki Beşiktaş Olağan İdari ve Mali Genel Kurul’da Demirören yönetiminin ibrasına dair kararı iptal etmişti.

ÜÇ SEÇENEK

Orman yönetimi, “Kurumlarda devamlılık esastır” diyerek, kendisini Demirören yönetiminin devamı olarak değerlendirip, davayı temyiz etti. Oysa Beşiktaş’ın menfaati, yönetimin iptal kararına sevinmesini gerektiriyordu. Orman da bu ‘jest’i Demirören borcunu hibe etsin diye yapmış da olabilir. Sonuçta Yargıtay da ibra kararının iptalini onarsa o zaman Orman yönetiminin önünde üç seçenek bulunuyor:

1-Kararı görmezden gelip, eski pozisyonunu koruyacak.

Haberin Devamı

2-TAVIR değiştirip, Yargıtay kararını gerekçe göstererek, Demirören’e karşı kulübü zarara uğrattığı iddiasıyla dava açacak.

3-Yargıtay kararını genel kurula taşıyıp, “Demirören’in borcunun silinmesi talebiyle dava açalım mı açmayalım mı, kararı siz verin” diyecek.

Ha bu arada Orman, olası bir onama kararından önce başkanlıktan ayrılırsa, yerine gelen yeni yönetim de zarar ziyan tazmini için yargıya gidebilir.

Elbette Yargıtay iptal kararını onamazsa hiçbir adım atılmasına da gerek kalmayacak.

SPONSOR OLSUN

‘Demirören’in 100 milyonu’ (borcun esası dolarsa, kur artışı nedeniyle muhtemelen 100’ün de üzerine çıkmıştır) camiada başka bir okumaya da neden oldu. Buna göre Demirören, bir gün kulübe geri dönmenin garantisi olarak alacağını bir kenarda tutuyor.

Siyah beyazlı kulübün mevcut mali durumu, açıkçası önceliği Demirören’e vermeyi de önlüyor. Nisan 2015’te bazı alacaklılar kulübün önüne kamyon çekip hacze gelmişti. Bu tür alacaklılar varken siz de olsanız eski başkanın alacağını ötelersiniz. Orman, defalarca Demirören’den bu parayı hibe etmesini istedi. Çünkü Demirören, bir genel kurulda bu vaatte bulunmuştu. İyisi mi bir amatör branşa sponsor olsun.

İşin esası ise şudur: Başkan ve yöneticilerin kulüplerle borç ilişkilerini kökten çözme konusunda samimiyet varsa şayet, atılacak adım basit: Şahsi sorumluluk! Diyorlar ki “O zaman kulüp yönetecek yönetici bulunmaz”. E kimse de yöneticilik yapmak zorunda değil! Evet, çok az kişi  borç batağındaki bir şirkete CEO olmak ister. Gitmeyi göze alan da borca borç eklemeye değil, eritmeye gider.

Haberin Devamı

Bakın UEFA kriterleri sayesinde Beşiktaş, transferde bir mali disiplin sağladı. Demek ki isteyince oluyormuş. Ve istenirse, bu kulübün her biriminde de disiplin sağlanabilir. İlla başta sallanan bir UEFA kılıcı mı olmalı?

ORMAN’IN YERiNDE OLSAYDIM

HER sezon ligin ikinci devrelerinde aynı filmi izleriz: Başkanların demeç savaşları...

Savaşı da genelde geride olan açar. Taktiksel olarak doğrudur Çünkü hem rakibinin motivasyonunu kırmayı amaçlar hem de kendi camiasının soru ve tepkilerini gölgeler.

O yüzden önde gidenin yapması gereken, arkasına bakmamaktır. Bakarsa tuzağa düşer.

Beşiktaş, başkanıyla da teknik heyetiyle de geçen sezon polemiklere girmemeye çalıştı. Sadece önüne baktı ve mutlu sonu da gördü. Bu tecrübeye sahip Fikret Orman’ın salı günü saatler süren toplantısına hiç gerek yoktu. Hele ki ‘140 karakter’in yettiği bir dünyada!

Haberin Devamı

Ama bu iş de bu memlekette böyle yapılıyor. Yöneticisinden hocasına, futbolcusundan yorumcusuna kadar futboldan çok, sataşmalardan haz alıyoruz...

Yazarın Tüm Yazıları