Yarışı durdurun kadınlar geliyor!

PAZAR günü Belçika’nın Flaman Ardenleri bölgesinde düzenlenen bir bisiklet yarışı, “Kadınlar Günü”nün trajikomik bir özeti olarak da görülebilir.

Haberin Devamı

Olaylar şöyle gelişiyor...

Yarışa katılacak erkekler 10 dakika önce “start alıyor”, kadınlar da 10 dakika bekledikten sonra yola çıkıyor.

Ancak başta İsviçreli Nicole Hanselmann olmak üzere bazı kadın bisikletçiler, “umulandan hızlı” ilerliyor ve erkeklerin konvoyunu yakalayıveriyor farka rağmen.

Bulunan çözüm ne oluyor peki?

Güvenlik gerekçesiyle kadın bisikletçiler durduruluyor, farkın 7-8 dakika daha açılması bekleniyor.

Özetle kadının ilerlemesi, önündeki yavaş erkekleri yakalayınca durduruluyor, bekletiliyor, öteleniyor, yoluna gerçekten” barikat kuruluyor.

İçinde bulunduğumuz günlerde, “8 Mart Haftası”nda birbiri ardına yayınlanan raporlar, bildiriler, istatistikler ancak bu kadar güzel özetlenirdi. Bravo ve hatta “pıravo!” Belçika...

IMF Direktörü Christine Lagarde, Kadınlar Günü için yayınladığı mesajında kadınların yaşadığı çeşitli zorluklara dikkat çektikten sonra, kadınlara gerçek manada eşit davranılırsa neler olacağını da işaret ediyordu önceki gün.

Haberin Devamı

Kadınların ekonomiye katılımının artması durumunda, cinsiyet eşitliğinin hakikaten sağlanması durumunda ülkelerin gayrisafi yurtiçi hasılasında yüzde 35’e varan artışlar yaşanabileceğini, şirketlerin yönetim kurulu üyesi sayısını değiştirmeden bir kadın ekleyerek varlıklarını yüzde 8 ile 13 arasında arttırabileceğini söylüyor Lagarde.

Kadınlar için kolları sıvayan hepsi çok kıymetli oluşumlardan biri de “dijital kız kardeşlik platformu” Binyaprak.

Platformun kurucusu Melek Pulatkonak, Türkiye’nin cinsiyet eşitliğinde 144 ülke arasında 131’inci, kadınların işgücüne katılımında ise 132’nci sırada olduğunu hatırlatıyor.

Son yıllarda kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 1 artarak yüzde 33 seviyesine yükseldi; ancak OECD ortalamasının yüzde 62 olduğu düşünülürse buna büyük başarı olarak bakabilir miyiz?

Pulatkonak “OECD seviyesini yakalarsak ne olacak diye sorarsanız?..” diyor ve cevabı da veriyor: “Milli gelirimiz yüzde 20 artacak...”

Bisiklet yarışında erkekleri yakalayınca yetkilileri endişelendiren kadınlara selam olsun bu vesileyle...

Haberin Devamı

Yarışı er geç kazanacaklarına inancım tam...

Yazarın Tüm Yazıları