Silah patlamasına sağır kesilen toplum

TEMEL kuruluş amacı bireysel silahlanmanın tehlikelerine karşı toplumsal bilinci arttırmak olan Umut Vakfı’nın web sayfasına düşülmüş bir not:

Haberin Devamı

“Bayramın bilançosu 46 ölü, 84 yaralı...”

Arife günüyle 26 Ağustos arasındaki sürede ateşli silahlarla ölen ve yaralananların bilançosu bu...

İnternetten istenilen silahın sipariş edilebildiği...

Evlere paketle silah servisi gibi “hizmetlerin” sunulduğu...

En az yüzde 85’i ruhsatsız 25 milyon bireysel silahın patlamaya hazır vaziyette ortalıkta gezdiği...

Son 10 yılın suç istatistiklerine bakıldığında ruhsatlı ateşli silahlarla işlenen suç sayısının 25 bin 547, ruhsatsız silahla işlenen suç sayısının 159 bin 123 olduğu...

Ruhsatsız silah taşımanın cezasının neredeyse silahın kendisinden ucuz kaldığı...

Cezaların yaygın vicdansızlığa oranla komik olduğu, çoğu manyağın suç işledikten sonra elini kolunu sallayarak aramıza karıştığı...

Ve denetim mekanizmasının “evlere şenlik” olduğu günümüz Türkiye’sinde bu bilançoya şaşıran veya tesadüf diyen bir ahmak çıkmaz herhalde.
300-500 liraya tüfek alıp “Ava gideceğim” diyene “Avcılık ruhsatın, eğitimin, görgün, bilgin var mı?” diye âdet yerini bulsun diye soran bile yok...

Manzara böyle olunca ne oluyor sonra biliyor musun sevgili vatandaş?

7 yaşındaki Hira Nur anlatsın ne olduğunu:

“...Biz parkta oynuyorduk. Arkadaşlarımla paten kayıyorduk. Sonra (adam) bize ‘Ses çıkarmayın’ diye bağırdı. Sonra silah sesi duyduk. Sırtımda bir acı hissettim. Elimle dokunduğumda elimde kan gördüm. Hemen annemin yanına koştum. Sonra beni hemen hastaneye götürdüler...”

Bayramın birinci günü arkadaşlarıyla parkta oynarken 26 yaşındaki B.B. tarafından vurulan Hira Nur’un sırtından giren merminin kemiği geçtikten sonra ciğerine 2 santim kala durduğu ortaya çıktı.

Çok saçma ama Hira Nur benzeri vakalara kurban gidenlere göre şanslı bile sayılabilir. Hayati tehlikeyi atlattı, doktorlar mermiyi çıkarıp çıkarmayacaklarına daha sonra karar verecek.

Peki Hira Nur’u vurana ne oldu?

Önce serbest bırakıldı, sonra infial dalga dalga büyüyünce yeniden alındı...

İstatistikler, her yıl ateşli silahlara kurban verilenlerin sayısının istikrarlı olarak yüzde 5 civarında arttığını gösteriyor.

Kimsenin umurunda filan değil, kendimizi kandırmayalım...

Hira Nur, yaşadığı kâbus sonrasında “Çocuklar yaralanmasın, silahlanmaya hayır” demiş muhabir arkadaşımız Ramazan Demir’e.

Ah Hira ah; sorsan herkes sana katılıyor ama...

“Ama”sı bu işte...

Geçmiş olsun küçüğüm...

Yazarın Tüm Yazıları