Primat ortamı bu belli olmaz

CELÂL Şengör’ün Armağan Çağlayan’a verdiği röportajı okudum.Kenan Evren’in “her yaptığını” onaylamasıyla ilgili cevabını, “İnsanlara dışkı yedirmek işkence değil” şeklindeki cevabını ve diğer akıllara seza cevaplarını okudum.

Haberin Devamı

Sözleri karşısında köşe yazarlarının tepkilerini, sosyal medya çalkantılarını elden geldiğince takip ettim.Şengör’ün marjinalizm duvarından aşmış, çayır çeşme şaşmış zihniyetini eleştirmek, ayıplamak, kendi haline bırakmak -en azından benim için- doğru olan yaklaşım.Ancak söylediklerinin toplumda alıcısı, destekleyicisi bir kitle de var.

*

Şengör’ün “ego patlamasına bağlı ırkçı, militarist zihniyet sendromu”ndan mustarip olduğunu söyledik geçtik diyelim.Onu eleştiren yazarların makalelerinin altında Şengör’e sahip çıkayım derken “nelere nelere” sahip çıkan yorumlar döşenenlere nasıl anlatacağız bu zihniyetin yanlışlığını?Celâl Şengör iyi eğitim almış, ödüllü ve jeoloji alanında uluslararası ölçekte tanınan bir profesör.Ama eğitimin, ödüllerin, unvan listelerinin boyasını şöyle bir kazıyınca altından neler çıkıveriyor işte.Kemal Sunal’dan Deniz Gezmiş’e herkesi yerden yere vurmuş.Tamam, çok demokratız diyelim, öyle davranalım; “Saçmalamış işte, benden uzak dursun” diyelim.Kenan Evren’i pek severmiş, her yaptığına kefilmiş, oligarşinin gözünü yiyesi varmış...Bahsi geçtiğinde cuntaperver, darbeci güzeli deyip geçelim.Dediklerine bari bundan böyle bayılmış taklidi yaparak cevap verilsin.

*

Haberin Devamı

Ama...Ama o “Dışkı yedirmek işkence değildir” var ya...1989’da Cizre, Yeşilyurt’ta köylülere dışkı yedirilmesini haber yapmış olan Celal Başlangıç’a sormuşlar Şengör’ün demecini.Gereken cevabı Celal Ağabey vermiş:“Zorla dışkı yedirilen insanların durumuna çok yakından tanık oldum. Onlar anlatırken ben utandım. Onlar da anlatırken çok utandı. Kimseyi bir daha o durumda görmek istemem. Buna Celâl Şengör de dahildir...” 

*

Ben de küçük bir hatırlatma yapayım.Celâl Bey, dışkı yedirmenin işkence olmadığını, kendisinin de bal gibi yiyeceğini, bir hayvanat bahçesinde gorillerin birbirlerine dışkı ikram ettiklerini gördüğünü söylemiş.Primatlar üzerinden, koprofili notları düşerek filan gelmek iyi de...Primat ortamının neresinden geleceği belli olmaz. Gorile niyet eder insan, “bonobo” ortamına düşer alimallah; o da primat...Bilenler bilmeyenlere anlatsın bonobo ortamının ne olduğunu, çoluk çocuk da okur şimdi, biz burada bahsetmeyelim...Evlerden ırak...

Yazarın Tüm Yazıları